Μέτρα για την ακρίβεια πριν να είναι αργά

Καμία δεν είναι αμιγώς ελληνική και οι τρεις ήρθαν «εισαγόμενες», αλλά τις περάσαμε και τις περνάμε βαριά και με μεγαλύτερη διάρκεια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων, των αδυναμιών, των διαρθρωτικών προβλημάτων, της έλλειψης συνεννόησης του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών χαρακτηριστικών.

Η πρόβλεψη ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που ακολουθεί θα είναι ρηχό και παροδικό δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου και όσο πάει να φανεί φως

στην άκρη του τούνελ της πανδημίας η κατάσταση γίνεται αφόρητη, ειδικά για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα. Τα επίσημα στοιχεία προκαλούν ίλιγγο χειρότερο και από την Omicron. Φυσικό αέριο 136% πάνω, ηλεκτρικό 45%, πετρέλαιο θέρμανσης 35%, αρνί – κατσίκι 19%, ελαιόλαδο 17%, πατάτες 14% και ψωμί 5% δημιουργούν μια σκληρή πραγματικότητα στην οποία ελάχιστα νοικοκυριά μπορούν να ανταποκριθούν. Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα προφανώς και δεν επαρκούν. Ούτε εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο, ούτε οι άλλοι που παίρνουν λίγο περισσότερα μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οσον αφορά τις «συμφωνίες κυρίων» για αυτοσυγκράτηση, είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ουσιαστική παρέμβαση θα ήταν η μείωση των τελών στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και του ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα καθημερινής χρήσης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εφικτό όχι γιατί δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά γιατί τα οικονομικά προβλήματα που αφήνει πίσω της η πανδημία είναι τεράστια και προφανώς άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας και η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο και δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται κάθε φορά στην κορυφή.

Με πολιτικούς όρους, η ακρίβεια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας, με άμεσο αντίκτυπο στις κάλπες. Δεκαετίες τώρα ξέρουμε πως η οικονομία, η ανεργία επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Τίποτ’ άλλο δεν το επηρεάζει όσο η «τσέπη του πολίτη» και «το καλάθι της νοικοκυράς». Τον προσεχή Ιούλιο μπαίνουμε στο έτος των εκλογών και σίγουρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να φτάσει στις διπλές (λόγω εκλογικού νόμου) κάλπες με το θέμα της ακρίβειας σε τόση μεγάλη έξαρση. Πρέπει, λοιπόν, κάτι να κάνει άμεσα. Οπως προαναφέραμε, άμεσες, γενναίες και… οριζόντιες λύσεις δεν υπάρχουν. Είναι, όμως, άλλο αυτό και άλλο να προσποιούνται ορισμένοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και η πολιτική απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε οι καλές (ακόμη) δημοσκοπήσεις, ούτε η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πιστωθεί τη φθορά της κυβέρνησης. Ολα αυτά μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη και το σημερινό μούδιασμα να γίνει κύμα οργής.

Με δεδομένες τις αδυναμίες της οικονομίας, η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει μικρές, χαμηλής επιβάρυνσης για τον Προϋπολογισμό, αλλά προσεκτικές και καλά στοχευμένες λύσεις και, κυρίως, να αποφύγει τις προκλήσεις. Για παράδειγμα, πληροφορούμε ότι η ΔΕΗ ενεργοποίησε πρόσφατα εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες απαιτούν την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος εντός 15νθημέρου από τη λήξη τους. Χειρότερο τάιμινγκ δεν υπάρχει και απορώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο ελαττωμένη κρίση για τη λήψη μας τέτοιας πρωτοβουλίας. Τη στιγμή που οι λογαριασμοί καταφτάνουν σχεδόν με το διπλάσιο ποσό και τα νοικοκυριά παγώνουν, να έρχεται η εισπρακτική απαιτώντας «εδώ και τώρα» την πληρωμή τους. Και ναι μεν εκείνους μπορεί να μην τους νοιάζει, αλλά υποθέτω την κυβέρνηση δεν πρέπει να την αφήνει αδιάφορη.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και ορισμένοι άλλοι φορείς και επαγγελματίες, οι οποίοι, αν και δεν επηρεάζονται από τις τιμές στα καύσιμα, έκριναν πως είναι σκόπιμο να ανεβάσουν τις τιμές.

Η οργανωμένη πολιτεία έχει τον τρόπο να παρέμβει και να σταματήσει την αισχροκέρδεια, αρκεί να το θέλει. Χρειάζεται προσοχή, στενή παρακολούθηση της αγοράς και όπου κριθεί αναγκαίο παρέμβαση ουσιαστική. Για να γίνει, όμως, αυτό, δύο πράγματα πρέπει να συμβούν. Πρώτον, να πιστέψει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ακρίβεια και, δεύτερον, ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί μόνο του το καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα