Μετρώντας το βλέμμα του αναγνώστη

του Κώστα Τσαούση

Είναι φορές που ομολογώ την ολοκληρωτική αδυναμία μου να κατανοήσω την πραγματικότητα μέσα στην οποία έχουν επιλέξει να ζουν τμήματα του πολιτικού προσωπικού αυτής της χώρας. Ακόμη και σήμερα που οι συνέπειες του brain drain στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πέραν όλων των άλλων εμφανείς ως προς το αποτύπωμά τους και η διαρροή του πολύτιμου διανοητικού κεφαλαίου δεν ανακόπτεται με επιδόματα και προσλήψεις, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα των

νέων αλλά και τη σχέση της με την εκπαίδευση...

Γι' αυτό και εγώ επέλεξα σήμερα να γράψω τη μικρή ιστορία μιας ομάδας φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -όλοι τους από 22 έως 24 χρονών, προερχόμενοι από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών- που κατάφεραν να κερδίσουν τον έναν διαγωνισμό μετά τον άλλον, να πάρουν το πρώτο τους συμβόλαιο από έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (ΟΤΕ/Cosmote) και να χρηματοδοτηθούν από το Velocity Partners, ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο επικεντρώνεται στο στάδιο του pre-seed και seed και ανήκει στην επενδυτική πλατφόρμα του Equifund.

Αλλά, για να είμαστε ακριβείς και λίγο περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία και την προοπτική αυτού του τόπου, πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη διαφοροποίηση που έχει συντελεστεί σε ορισμένα από τα πανεπιστήμιά μας -τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια- ως προς την αναγκαιότητα της νεανικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας.
Ενα από αυτά είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το ΑΠΘ, λοιπόν, επισήμως με δελτίο Τύπου χαιρέτισε την επένδυση σε μια φοιτητική startup.

Για τους άπιστους Θωμάδες ιδού: «Με το ποσό των 300.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η startup εταιρεία Loceye που συστάθηκε από φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς το επενδυτικό σχήμα Velocity Partners επέλεξε να συνεργαστεί μαζί της. Η Loceye έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε εταιρείες και επαγγελματίες να κάνουν online eye tracking αναλύσεις, με στόχο να κατανοήσουν σε ποιο στοιχείο και σημείο της ιστοσελίδας εστιάζει το βλέμμα του ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε αυτήν. Μέχρι τώρα η καταγραφή της συμπεριφοράς των χρηστών γινόταν μόνο με online αποτύπωση των "κλικ" ή της κίνησης του ποντικιού τους.

Απώτερος στόχος της Loceye είναι να υποστηριχτούν οι user experience researchers στη σχεδίαση πιο ανθρωποκεντρικών web υπηρεσιών, οι διαφημιστές στη δυναμικότερη τοποθέτηση διαφημίσεων και οι επιστήμονες της γνωστικής ψυχολογίας (cognitive scientists) στην καλύτερη κατανόηση της οπτικής αντίληψης των ανθρώπων. Μάλιστα, τα μέλη της εταιρείας, που απέκτησε νομική μορφή τον Απρίλιο του 2018, επιδιώκουν να καταστήσουν τη Loceye την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για eye tracking αναλύσεις με χαμηλό κόστος».

Η ομάδα της Loceye αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Αλέξογλου, Δημήτρη Ράπτη, Νικόλαο Πάσχο και Κωνσταντίνο Ξανθόπουλο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Loceye, Κωνσταντίνος Αλέξογλου, επισήμανε ότι «αυτή η επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διευρύνει την ομάδα της, ενώ παράλληλα η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε πιλοτικές δοκιμές από εταιρείες».

Η χρηματοδότηση της Loceye από το επενδυτικό σχήμα Velocity Partners είναι το επιστέγασμα των βραβείων και των διακρίσεων που έχει αποσπάσει η ομάδα. Συγκεκριμένα, η Loceye έχει διακριθεί και βραβευτεί στους διαγωνισμούς καινοτομίας Startup Europe Awards (Creative, 2018), ACT Pappajohn Business Plan Αwards (2017), Cosmote Hackathon (2017) και στον 10ο Διαγωνισμό Ennovation 2017 του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας-Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απέσπασε το 1ο βραβείο.

Σημειώνεται ότι η Velocity Partners είναι ένα από τα νέα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που δημιουργήθηκαν μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Equifund.

Η πρωτοβουλία του ΑΠΘ να εκδώσει δελτίο Τύπου για τη φοιτητική startup, εκτός του ότι διεκδικεί πρωτιά, δείχνει θάρρος, πίστη και αποφασιστικότητα σε μια δύσκολη επιλογή που είναι απολύτως χρήσιμη για τη νέα γενιά του τόπου μας. Ποια είναι αυτή η επιλογή: Η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου διανοητικού κεφαλαίου των πανεπιστημιακών τμημάτων και των ερευνητικών κέντρων μέσα από την ανάπτυξη και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας που διακρίνεται από την καινοτομία και την εξωστρέφειά της.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη εργαλείων για να μετράται με αξιόπιστο τρόπο το βλέμμα του αναγνώστη/καταναλωτή είναι πέρα για πέρα καινοτομία. Και αυτό κάνει η Loceye μέσα από την προσπάθειά της να αναπτύξει καινοτόμα υπηρεσία online eye tracking έρευνας.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που συνόδευε την ανακοίνωση της επένδυσης του Velocity Partners στη φοιτητική startup διαβάζουμε τα εξής: «Ενα από τα πιο ουσιαστικά προβλήματα οποιουδήποτε σχεδιάζει, κατασκευάζει ή εκμεταλλεύεται μια ιστοσελίδα ή μια ψηφιακή εφαρμογή είναι να γνωρίζει αφενός το πού ακριβώς εστιάζει το βλέμμα του επισκέπτη, το τι δηλαδή όντως τελικά βλέπει ο χρήστης, και αφετέρου να γνωρίζει πότε το βλέμμα του απλά αγνοεί ένα στοιχείο στην οθόνη είτε λόγω σχεδιασμού είτε λόγω άλλων παραγόντων. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην περίπτωση -ενδεικτικά- ηλεκτρονικών καταστημάτων ή ειδησεογραφικών σελίδων καθώς τα στοιχεία που αγνοούνται μπορεί να είναι προϊόντα, υπηρεσίες, προσφορές, ειδήσεις διαφημίσεις κ.ο.κ.

Η Loceye είναι μία πλατφόρμα που επιτρέπει σε media εταιρείες, online καταστήματα, επαγγελματίες του Marketing, και UX designers να κάνουν online eye tracking έρευνες ώστε να καταγράψουν με μοναδική ακρίβεια ποιο ακριβώς στοιχείο και σημείο της ιστοσελίδας εστιάζει το βλέμμα ενός επισκέπτη κατά τη διάρκεια του browsing.

Η Loceye λύνει το πρόβλημα online, χωρίς την ανάγκη εργαστηρίου ή ειδικού εξοπλισμού, και δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να διεξάγει έρευνα σε χιλιάδες χρήστες με επιλεγμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά μέσα σε λίγες μόνο ώρες με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αναλυτική λεπτομέρεια από οποιαδήποτε άλλη λύση στην αγορά.

Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες της Loceye έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν data driven αποφάσεις, αξιοποιώντας το ανεπτυγμένο reporting εργαλείο της υπηρεσίας, αφαιρώντας τη μέχρι τώρα αβεβαιότητα των επιλογών τους καθώς οι μέχρι τώρα online λύσεις επικεντρώνονταν στο να καταγράφουν clicks ή/και την κίνηση του mouse προσπαθώντας να βγάλουν έμμεσα αποτελέσματα».

Για την ιστορία του πράγματος, όλα ξεκίνησαν όταν ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Κωνσταντίνος Αλέξογλου πραγματοποιούσε την πρακτική του στον χώρο του User Experience (UX) στο ΑΠΘ. Αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητα των δεδομένων μιας eye tracking έρευνας που θέλησε να διεξαγάγει και ο ίδιος και βλέποντας ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο online με λογικό κόστος, δημιούργησε την ομάδα του με τρεις συμφοιτητές του ηλεκτρολόγους-μηχανικούς του ΑΠΘ με εμπειρία στο Product Design και το Software Engineering.

Keywords
Τυχαία Θέματα