Μία στις πέντε επιχειρήσεις πέρυσι μείωσε τις θέσεις εργασίας

Μόλις το 24% των επιχειρήσεων προέβησαν πέρυσι σε μισθολογικές αυξήσεις, ενώ μια στις πέντε προχώρησε σε μείωση των θέσεων εργασίας, όπως προκύπτει από την Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 154 θέσεις εργασίας και για το 2018 βασίστηκε σε δείγμα 110 εταιρειών και περίπου 39 000 κατόχων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

* 9% χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν ο ρυθμός οικειοθελών

αποχωρήσεων (turnover), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3.9% (διάμεσος) για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και στο λιανεμπόριο.

* 20% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων εργασίας την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-45 ετών που ανήκαν στις κατηγορίες μεσαίων διοικητικών στελεχών και διοικητικού προσωπικού.

* 24% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2018 σε όλους τους εργαζομένους τους, ενώ 50% μόνο σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων το 2018 κινήθηκε στο 1.5% (διάμεσος), ενώ οι προβλέψεις για το 2019 προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό στο 2% (διάμεσος).

* Το ποσό που αποδόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2018 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.7% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.

* 60% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου.

Μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές οι προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειοψηφία αυτών να έχει απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας.

Πρόκειται για την 25η χρονιά που διεξάγεται η συγκεκριμένα έρευνα από την KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα