Μιχαηλίδου: Λάθος η διατύπωσή μου περί σύνδεσης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και απόλυσης

Σε ανασκευή των πρωινών δηλώσεών της περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της το μεσημέρι της Τετάρτης η υφυπουργός Εργασίας, επρόκειτο για λάθος διατύπωση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό

τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση», ξεκαθαρίζει η κυρία Μιχαηλίδου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ελήφθη αφενός λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και αφετέρου λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού που παρατηρούνται στις τάξεις των εργαζομένων των δομών. Δίνοντας μία εικόνα, είπε χαρακτηριστικά πως το ποσοστό των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί είναι υψηλότερο από αυτό των εργαζομένων από τους οποίους ούτε το 50% δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μιλώντας για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο που ανακοινώθηκε η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης στις δομές, όταν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, τότε δεν θα μπορεί να προσέρχεται στην μονάδα φροντίδας. Είναι ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίζει πως ο εν λόγω εργαζόμενος δεν θα προσέρχεται για να εργαστεί και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μισθό.

Από τις 16 Αυγούστου και ύστερα, μιλώντας για τα κενά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις για να καλύψει τα κενά. Συνεχίζοντας δε, σημείωσε πως σχεδιάζεται να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής ή μία περίοδο απόφασης στον εργαζόμενο για να αποφασίσει να εμβολιαστεί. «Στις 16 Αυγούστου εάν δεν έχεις κάνει την πρώτη δόση, φεύγεις με άδεια αποδοχών και στην θέση σου ο εργοδότης προσλαμβάνει κάποιον άλλον. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν, είναι αυτή η άδεια να έχει ένα ‘ταβάνι’, λέμε τώρα, ενός μήνα και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει ‘μετά από έναν μήνα, ο ανεμβολίαστος δεν είναι ικανός να προστατεύσει τους ασθενείς’ και μετά από ένα διάστημα να μπορεί να απολυθεί», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Με απόφαση Πλακιωτάκη το Λιμενικό αναλαμβάνει τον έλεγχο της επιβίβασης στα πλοία

Σταϊκούρας: Αύριο η νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη

ΕΒΕΠ: Οι προκλήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό των ΜμΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα