Μιχάλης Αραμπατζής: Ο βασιλιάς της κατεψυγμένης ζύμης
Επιχειρηματίας-φαινόμενο, βασιλιάς της κατεψυγμένης ζύμης, αθόρυβος… βιομήχανος. Οι χαρακτηρισμοί για τον κ. Μιχάλη Αραμπατζή στην αγορά δεν είναι λίγοι. Αντιστρόφως ανάλογοι ίσως της έκθεσής του στη δημόσια σφαίρα των πραγμάτων.
Παρ’ όλα αυτά κανείς εκ των χαρακτηρισμών δεν είναι κενός περιεχομένου, με δεδομένο ότι ο ίδιος από το 1975, όταν καλά-καλά δεν είχε κλείσει τα 18 του χρόνια, συμμετείχε στην επιχειρηματική προσπάθεια του πατέρα του, Κωνσταντίνου, σε ένα μικρό κατάστημα αρτοσκευασμάτων και μπουγάτσας στα Νέα
Κάτι μάλιστα που κατάφερε να πετύχει κατ’ επανάληψη, αφού στην επιχειρηματική του διαδρομή φρόντιζε να κεφαλαιοποιεί τις πετυχημένες προσπάθειες πουλώντας είτε μέρος είτε το σύνολο των εταιρειών που έχτιζε από το μηδέν και συνεταιριζόμενος με μεγάλους ομίλους της χώρας όπως η Vivartia και η Chipita.
«Αυτό που κάνω το αγαπώ, μου αρέσει και θέλω να το κάνω καλύτερο. Είμαι τελειομανής», έχει πει ο κ. Αραμπατζής, ο οποίος έως σήμερα έχει αποδείξει ότι δημιουργεί κερδοφόρες εταιρείες, ανοίγοντας αργότερα και την πόρτα της συνεργασίας.
Κάπως έτσι, το προσύμφωνο πώλησης επιπλέον μεριδίων από τις συμμετοχές του στην Ελληνική Ζύμη, το τελευταίο του «παιδί», αλλά και στην Αλεσις Α.Ε. (με το brand Χρυσή Ζύμη) στη Vivartia μέσω της Μπάρμπα Στάθης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά.
Μιχάλης ΑραμπατζήςΗ συμφωνία, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κλείσει και επισήμως το επόμενο χρονικό διάστημα, προβλέπει την αύξηση του μεριδίου του ομίλου Vivartia στις δύο εταιρείες στο 75% από 49% και 51% που είναι σήμερα αντίστοιχα (σ.σ.: ο κ. Αραμπατζής ήλεγχε τώρα αντίστροφα το 51% της Ελληνικής Ζύμης και το 49% της Αλεσις). Αν και το ακριβές ποσό της συμφωνίας μένει να εξακριβωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτιμά τις δύο εταιρείες σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Οπότε το ερώτημα πλέον που τίθεται στην αγορά είναι μετά το κεφάλαιο αυτό, ποια είναι τα επόμενα σχέδια του κ. Αραμπατζή. Ιδίως καθώς θα κεφαλαιοποιήσει την τεράστια επιτυχία πώλησης της Chipita στη Mondelez International έναντι σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, αφού είναι μέρος της ομάδας των επιχειρηματιών μικρομετόχων που υπολογίζεται ότι ελέγχουν το 7% και οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μοιραστούν γύρω στα 118 εκατ. ευρώ από την πώληση.
Προς το παρόν αλλαγές στα διοικητικά της Ελληνικής Ζύμης, όπου κατέχει τη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, δεν αναμένονται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσύμφωνο έγινε με βάση τη νέα στρατηγική που εμπνέει ο νέος ιδιοκτήτης της Vivartia, το fund CVC. Με βάση αυτή παραμένουν στη διοίκηση άνθρωποι που έτρεχαν και ξέρουν καλά την εταιρεία και τις δυνατότητές της. Πόσο μάλλον όταν διατηρούν και μερίδιο, όπως στην περίπτωση του κ. Αραμπατζή, ο οποίος θα διατηρήσει το 25% και στις δύο εταιρείες, οι οποίες φτάνουν σήμερα συνδυαστικά να τζιράρουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Μόνο ο κύκλος εργασιών της Ελληνικής Ζύμης κατά την περσινή χρονιά, της εταιρείας που διοικεί ο κ. Αραμπατζής, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ, με το μεικτό περιθώριο κέρδους να παραμένει σταθερά πάνω από το 23%. Σημειωτέον πως με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία η εταιρεία είχε πωλήσεις 83,1 εκατ. ευρώ, τα μεικτά κέρδη ήταν στα 19,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους 7,9 εκατ. ευρώ.
Η Μιχάλης Αραμπατζής ΑΒΕΕ, όπως είναι η επίσημη ονομασία της εταιρείας, αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα επιχειρηματικά case studies ανάπτυξης. Κι αυτό καθώς με όχημα την πολυετή στρατηγική συνεργασία της με την Lidl κατάφερε από το μηδέν να φτάσει σήμερα να αποτελεί leader στον χώρο, με 4 ξεχωριστές μονάδες όπου λειτουργούν συνολικά 30 γραμμές παραγωγής για τα προϊόντα σφολιάτας, ζύμης κρουασάν, πίτσας και αρτοζυμών και χωριάτικου φύλλου, προσωπικό που ξεπερνά τα 620 άτομα και εξαγωγική δραστηριότητα.
Η εκρηκτική ανάπτυξή της φαίνεται εξάλλου και στις διαρκείς επενδύσεις που κάνει, καθώς η τρίτη και η τέταρτη μονάδα παραγωγής κατασκευάστηκαν μόλις την τελευταία πενταετία, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, αλλά και της βεντάλιας των προϊόντων που, πέραν της ελληνικής αγοράς, έχουν και διεθνή παρουσία κυρίως μέσω του δικτύου της Lidl.
Εξάλλου η εξωστρέφεια είναι κάτι στο οποίο τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα μεγαλύτερη έμφαση ο κ. Αραμπατζής, όπως περιγράφεται και στο σχέδιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ελληνικής Ζύμης. Οι υπόλοιπες είναι η υψηλή ποιότητα και η μέγιστη ασφάλεια των προϊόντων, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, οι σταθερές τιμές και η μείωση τιμών σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων.
Η διαδρομήΟ κ. Μιχάλης Αραμπατζής σαφώς δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Εφτιαξε τα πάντα από το μηδέν, πούλησε τις επιχειρηματικές του προσπάθειες τρεις φορές (ορισμένες στο 100% και κάποιες άλλες σε μερίδια) και δικαιώθηκε.
Το 1975, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας με τον πατέρα του Κωνσταντίνο άνοιξαν ένα κατάστημα λιανικής πώλησης αρτοσκευασμάτων στα Νέα Μάλγαρα της Θεσσαλονίκης. Η ανοδική του πορεία και οι αποδεδειγμένες ικανότητές του θα εξελίξουν το αρτοποιείο αυτό σε μικρή βιοτεχνία που παρήγε μπουγάτσες και τυρόπιτες. Το 1983, βλέποντας τις τάσεις διατροφής από το εξωτερικό να έρχονται και στην Ελλάδα, στράφηκε στην παραγωγή κρουασάν, ενώ άρχισε να κοιτάζει και προς την κατεύθυνση της κατεψυγμένης ζύμης, αν και τότε ήταν κάπως νωρίς.
Σύντομα θα τα καταφέρει στον τομέα των κρουασάν σε τέτοιον βαθμό ώστε το 1992 ο τζίρος των προϊόντων αυτών να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ (κοντά στα 2 δισ. δρχ. της εποχής). Τότε η κορυφαία εταιρεία Chipita και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, βλέποντας τη δυναμική των πραγμάτων, προσέφεραν στον κ. Αραμπατζή πολλά χρήματα, ο οποίος τελικά τους παραχώρησε τον κλάδο των κρουασάν και με τα χρήματα που εξασφάλισε στράφηκε στην κατεψυγμένη ζύμη ανατρέποντας τη μέχρι τότε κυριαρχία άλλων παικτών. Η Μακεδονική Σφολιάτα του, όπως ονομάστηκε η βιομηχανία που άλλαξε αμέσως το βασικό αντικείμενό της, δεν άργησε να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στις πίτες κατεψυγμένης ζύμης.
Ηταν η σειρά του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου της Δέλτα να του προτείνει εξαγορά ή έστω συνεργασία. Αυτό έγινε το 1998. Εναν χρόνο μετά ο Μακεδόνας επιχειρηματίας δέχτηκε να πουλήσει ολόκληρη την εταιρεία του στην Αλεσις ΑΒΕΕ του κ. Δασκαλόπουλου, εξασφαλίζοντας παράλληλα το 23% της τελευταίας.
Η αυτόνομη επιχειρηματική του καριέρα υποτίθεται ότι είχε φτάσει στο τέρμα της. Κι όμως, το 2001, αφού πούλησε στη Δέλτα και αυτό το ποσοστό ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του, άνοιξε πλώρη για τη δημιουργία νέας ομοειδούς ανταγωνιστικής βιομηχανίας με την επωνυμία Μιχάλης Αραμπατζής ΑΒΕΕ – Ελληνική Ζύμη. Την έφτιαξε σε χρόνο-ρεκόρ με υπερσύγχρονο εξοπλισμό σε εγκαταστάσεις που χρόνο με τον χρόνο επεκτείνονταν στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Κινητήριος δύναμη της νέας εταιρείας και πεδίο επένδυσης του κ. Αραμπατζή ήταν η ανερχόμενη αγορά του catering, αλλά και η καλή σχέση με τη Lidl, που από το 2004 και έπειτα εξελίχτηκε σε μια στρατηγική συνεργασία.
Εκπλήσσοντας τους πάντες, η Ελληνική Ζύμη κέρδισε γρήγορα την πρώτη θέση στην αγορά του catering, ανέπτυξε συνεργασίες με εκπτωτικές και κλασικές αλυσίδες λιανεμπορίου για την παραγωγή προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης για λογαριασμό τους και μπόρεσε να τοποθετήσει τα επώνυμα προϊόντα της στα ράφια μεγάλων αλυσίδων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνεργασία της με τη Lidl είναι αυτή που θα απογειώσει άμεσα την εταιρεία, ανοίγοντας αργότερα και την πόρτα των εξαγωγών.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα οδήγησαν τους κυρίους Δασκαλόπουλο και Θεοδωρόπουλο, μέσω της Vivartia, το 2006 και πάλι στην πόρτα του κ. Αραμπατζή. Εναν χρόνο αργότερα θα έδιναν τα χέρια και ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων θα έμπαινε στο μετοχολόγιο της εταιρείας αποκτώντας το 49%, προσφέροντας παράλληλα στον Μακεδόνα επιχειρηματία το 51% της Αλεσις. Ετσι, θα δημιουργηθεί μια στρατηγική σχέση, η οποία θα αναπτυχθεί και σε προσωπικό επίπεδο, κυρίως με τον κ. Θεοδωρόπουλο, καθώς υπάρχει αλληλοεκτίμηση.
Πατέρας και υιός ΑραμπατζήΟταν λοιπόν θα σημάνει «προσκλητήριο» σε φίλους επιχειρηματίες ο τελευταίος προκειμένου να τον βοηθήσουν στο σχέδιό του να επαναγοράσει τη Chipita από τη Vivartia, όταν πλέον η τελευταία θα περάσει στα χέρια του ομίλου MIG, ο Μιχάλης Αραμπατζής θα ανταποκριθεί συμμετέχοντας με ένα μικρό ποσοστό. Το ίδιο θα κάνει όταν αργότερα θα ξεδιπλωθούν τα σχέδια για τη Wonderplant, την εταιρεία που ειδικεύεται στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας που εσχάτως τρέχει νέο σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων.
«Ξεκινώντας με τον πατέρα μου το ’74-’75 δεν είχα προδιαγράψει ότι θα έφτανα εδώ που είμαι σήμερα. Έβαζα μικρούς στόχους για να μπορώ να τους πιάνω και να είμαι ευτυχισμένος. Βλέπω σήμερα τη νέα γενιά που έρχεται, τα παιδιά μου, και είμαι πολύ χαρούμενος, μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω κοντά τους», κατέληγε ο ίδιος σε ένα εταιρικό αφιέρωμα που είχε φτιάξει η Lidl για τη μεταξύ τους πολυετή συνεργασία.
Διαβάστε ακόμη
Ανάλυση: Η έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία θα κοστίσει $210 δισ.
Eurometaux: Η ενεργειακή κρίση μπορεί να εκτροχιάσει το ευρωπαϊκό Green Deal
Κίνα: Έκκληση για οικονομία στο ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στη δημοσιότητα επιστολή σοκ ενός εκ των μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη
- Κυπριακό: Τουρκικός ελιγμός με συνομοσπονδία
- Μιχάλης Αραμπατζής: Ο βασιλιάς της κατεψυγμένης ζύμης
- Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρήκε 9 ιστοσελίδες που εξαπατούν αντιεμβολιαστές
- ΕΦΚΑ: Εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών την Τετάρτη για 130.000 συνταξιούχους – Ποιους αφορά
- Προμηθέας και Παναθηναϊκός στον τελικό του Σούπερ Καπ
- ΔΕΗ: Γιατί η ΑΜΚ προτιμήθηκε έναντι της πώλησης του 17%
- Αντιδράσεις εντός και εκτός ΝΔ προκαλεί το «μανιφέστο» Σαμαρά
- Γερμανία: 28 θάνατοι και 7.800 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
- Πώς «κοκκίνησαν» Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μιχάλης Αραμπατζής: Ο βασιλιάς της κατεψυγμένης ζύμης
- ΔΕΗ: Σχεδιάζει επενδυτική έξοδο στα Βαλκάνια με 1,3 δισ. ευρώ
- Greek Shipping Hall of Fame: Η ναυτιλία αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του μέλλοντος (pics)
- Ευρωπαϊκή «στροφή» στον άνθρακα: Σε υψηλό 13 ετών οι τιμές λόγω αερίου και ηλεκτροπαραγωγής
- Γερμανικές εκλογές: Πότε βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας (vid)
- Τελευταία Νέα New Money
- Μιχάλης Αραμπατζής: Ο βασιλιάς της κατεψυγμένης ζύμης
- ΔΕΗ: Σχεδιάζει επενδυτική έξοδο στα Βαλκάνια με 1,3 δισ. ευρώ
- Greek Shipping Hall of Fame: Η ναυτιλία αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του μέλλοντος (pics)
- Ευρωπαϊκή «στροφή» στον άνθρακα: Σε υψηλό 13 ετών οι τιμές λόγω αερίου και ηλεκτροπαραγωγής
- Γερμανικές εκλογές: Πότε βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας (vid)
- Ιπτάμενα οχήματα μέχρι το 2024; «Είναι πιθανό» σύμφωνα με γνωστό CEO
- Ανάλυση: Η έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία θα κοστίσει $210 δισ.
- Βέλγιο: «Ναι» στην τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 65 ετών
- Πέτσας: Σχεδόν στα €8 πλέον η μετοχή της ΔΕΗ, κανείς δεν ξεπουλάει τίποτα (vid)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Revoil: Τι θα καθορίσει την πορεία έως το τέλος 2021
- Accenture: 20% πιο κερδοφόρες οι βιώσιμες επιχειρήσεις
- Σομαλία: Τουλάχιστον 8 νεκροί σε επίθεση της Σεμπάμπ κοντά στην έδρα της προεδρίας
- Ισραήλ: Πάνω από 4.900 κρούσματα κορονοϊού και 30 θάνατοι σε 24 ώρες
- Γερμανία: Στις κάλπες 60,4 εκατ. Γερμανοί, αποφασίζουν για τη μετά-Μέρκελ εποχή
- Γερμανία: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά SPD-CDU
- ΔΕΗ: Στροφή στα Βαλκάνια με επενδύσεις 1,3 δισ.ευρώ
- Πότε θα είναι έτοιμο το master plan για την αναμόρφωση του ΟΑΚΑ
- Το τωρινό "ταβάνι" του Bitcoin και τα φαντάσματα του 2017
- Συνεχίζονται οι πληρωμές των συντάξεων