Μισός μήνας καθυστέρηση για το ηλεκτρονικό "Πόθεν Έσχες"

Με τροπολογία μεταφέρεται 15 μέρες αργότερα η έναρξη υποβολής των δηλώσεων γιατί δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν το pothen.gr

του Κωστή Πλάντζου

Τροπολογία με την οποία μετατίθεται κατά 15 ημέρες η ημερομηνία έναρξης υποβολής, αλλά και η λήξη της ίδιας προθεσμίας, για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης έτους 2016 (χρήση 2015), καθώς και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων (άρθρ, 229 του ν. 4281/2014), κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

Με

την προτεινόμενη ρύθμιση, η προθεσμία αρχίζει την 15η Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 15η Ιανουαρίου 2017.

Ως αιτιολογία για την κατά 15 ημέρες παράταση της προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 (χρήση 2015), προβάλλεται από την κυβέρνηση η ανάγκη «να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής (www.pothen.gr), να συμπεριληφθούν τα επιπλέον στοιχεία που προβλέπει ο ν. 4389/2016 και να τεθεί η εν λόγω εφαρμογή σε παραγωγική λειτουργία για το σύνολο των υπόχρεων». Με άλλα λόγια, επειδή ο νόμος περί «Πόθεν Έσχες» άλλαξε τον Μάιο, δεν προλάβαιναν να γίνουν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος.

Η Τροπολογία έχει ως εξής:

Άρθρο Μόνο

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 66 του ν. 4409/2016 (Α' 136) η φράση «1η Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016» αντικαθίσταται με τη φράση «15η Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 15η Ιανουαρίου 2017».

Τι δηλώνουμε στο ηλεκτρονικό «Πόθεν Έσχες»

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή. Ειδικώς, η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία.

Ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως:

i. Τα έσοδα από κάθε πηγή.

ii. Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους.

iii. Οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών , τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους.

iv. Οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts).

v. Η μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, το σύνολο των μετρητών, εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, το σύζυγό και τα ανήλικα τέκνα.

vi. Τα κινητά μεγάλης αξίας, εφόσον η αξία αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ. Π. Α.. Αν τα κινητά πράγματα αποτελούν κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις ενιαίο σύνολο, για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία του συνόλου των πραγμάτων. Η δηλούμενη αξία προκύπτει είτε από σχετικό παραστατικό αγοράς ή από πράξη της φορολογικής αρχής για την επιβολή φόρου αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας κατά το χρόνο κτήσης τους. Στην περίπτωση κατά την οποία τα κινητά είναι ασφαλισμένα κατά κινδύνων κλοπής, πυρκαγιάς και λοιπών κινδύνων, η εκτιμώμενη αξία δεν μπορεί να είναι κατώτερη αυτής που αναγράφεται στη σχετική σύμβαση.

vii. Τα πλωτά και τα εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα.

viii. Η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση

Keywords
Τυχαία Θέματα