Μητσοτάκης: Ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται

Η χορήγηση 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί που γεννιέται όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτέλεσε πεδίο κόντρας με τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συζητείται στην Ολομέλεια.

Η παροχή των 2.000 ευρώ ήταν το έννα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση του «εθνικού υπαρξιακού διακυβεύματος», όπως χαρακτήρισε

το δημογραφικό με τον πρωθυπουργό να απαντά στην ομιλία του λέγοντας ότι «θα μπορούσα να πω και εγώ ότι 2000 άπαξ είναι φιλοδώρημα».

Μητσοτάκης: Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας

Για υπονόμευση του μέλλοντος του έθνους και της πατρίδας από το δημογραφικό πρόβλημα «γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν στηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε η ανάπτυξη του κράτους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα το δημογραφικό» προσθέτοντας ότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι το χειρότερο».

«Αυτές οι πολιτικές απαιτούν βάθος και συνέχεια για να δείξουν τα αποτελέσματά τους σε μια 10 ετία. Αυτές οι πολιτικές απαιτούν συναίνεση και όχι λάσπη. Αν οι ρυθμοί του δημογραφικού συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατ μέχρι το 2050 και 7,3 εκατ εως το 2080. Αναζήτησα συγκριτικά στοιχεία από άλλες εποχές, δύσκολες για τον ελληνισμό. Σε μια άλλη συζήτηση έδειξα μια φωτογραφία με 3 χαμογελαστά ξυπόλητα κοριτσάκια για να καταδείξω ότι σε άλλες κρίσιμες στιγμές καταφέραμε να κάνουμε άλμα αισιοδοξίας. Το 1955 είχαμε στην χώρα μας 154.000 γεννήσεις. Στην μεταπολεμική ελλάδα της φτώχειας και μόλις 54.0000 θανάτους».

Υπογράμμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα που θέλει «μια κοινωνία που τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες γεννήσεων στο 1,6 αντί 2,1 που απαιτείται για να μην μειώνεται ο πληθυσμός. Παράλληλά υπάρχει φυγή των νέων στο εξωτερικο για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών. Δυστυχώς η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς τους. Ο κοινωνικός ιμάντας έχει βραχυκυκλώσει σε μια ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος. Θέλουν δεύτερο παιδί αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν. Το ακούμε όλοι. Το αποτελεσμα είναι ότι ο πληθυσμός μας γερνά. Το 1950 η μέση ηλικία ήταν 35 έτη σήμερα 43 έτη. Το 2050 οι ανω των 60 θα φθάσει στο 33% του πληθυσμού. Αυτή η δημογραφική βόμβα απειλεί το σήμερα και το αύριο. Συρρίκνωση οικονομίας, απώλεια κεφαλαίων για τις συντάξεις, κλυδωνισμός ασφαλιστικού και υπονόμευση όλης της οικονομίας. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται όυτε η κυριαρχία ούτε η ανάπτυξη ενός κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων:

- μείωση βάρους για την απόκτηση παιδιού
- στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών
-επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα
- διαγενειακή αλληλεγγύη μέσω του δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος

Όπως τόνισε «για την αντιμετώπιση της γήρανσης θέλει συνολική πολιτική με οικονομική διάσταση ώστε να δούμε αποτελέσματα σε μια 10ετία. Τα αποσπασματικά επιδόματα δεν αποτελούν πολιτική. Για εμάς το ζήτημα είναι η δημιουργία νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» και ανακοίνωσε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για:

- 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα για να αυξηθούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού έτσι ώστε να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κάθε νέο ζευγάρι. «Δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, το 1/4 του κοινωνικού μερίσματος που μοίρασε η κυβέρνηση»
- Το αφορολόγητο να αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί για ενίσχυση αδυνάμων. Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιουν νωρίτερα από τα 30 έτη της γυναίκας
- Όλα τα βρεφικά είδη να πάνε στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ. «Είναι σωστό μέτρο, το ανέφερε και η κυρία Γεννηματά».
- Κανενά παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση ΝΔ. Κάθε οικογένεια που δεν θα βρίσκει θέση σε δημόσιο θα λαμβάνει κουπόνι 180 ευρω/μήνα

Πώς θα προστατεύονται περισσότεροι οι γυναίκες

Αναλύοντας το σχέδιο για την προστασία των παιδιών και της γυναίκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε:

- η γυναίκα να έχει την ελεύθερη επιλογή να καθορίσει η ίδια τους χρόνους άδειας λοχείας

- σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να αυξηθεί η άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

- να επεκταθεί η προστασία από την απόλυση στους 24 μήνες αντί 18 μετά τον τοκετό γιατί υπάρχουν ασύδοτοι εργοδότες που παραβιάζουν το καθεστώς ειδικά για γυναίκες και αυτό είναι παράνομο και ηθικά καταδικαστέο

- να υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης

- να υπάρξουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης και μελέτης εντός σχολείων

«Έχουμε δεσμευθεί ότι θα επιστρέψουμε τα ποσά που έκοψε περυσι η κυβέρνηση για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό είπε ότι «με το συνολικό σχέδιο για ανάπτυξη θα επιστρέψει και το πολύτιμο δυναμικό από το εξωτερικό».

Τι πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό

Μιλώντας, τέλος, για το ασφαλιστικό είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε χωρίς να μιλάμε για τις προκλήσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχουμε μιλήσει για ελκυστικό σύστημα για την ένταξη όλων των εργαζομένων, δίκαιο για να αποδίδει στο τέλος τους κόπους όλων και αποτελεσματικό ώστε να μην επιβαρύνει την οικονομία. Το σχέδιό μας συστηματικά διαστρεβλώνεται από την κυβέρνηση. Εχουμε μάθει από την προπαγάνδα σας. πείτε μας όμως γιατί δεν είναι προοδευτικό το σύστημα 3 πυλώνων που εφαρμόζουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες

- Με πρώτο πυλώνα εθνική σύνταξη για όλους
- Δευτερο πυλώνα τον κουμπαρά ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζομένου
- Τρίτο πυλώνα την εθελοντική επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις συνδέονται και με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε για την Υγεία και την πρόληψη και για όσους έχουν χρόνια προβλήματα. Το δημογραφικό έχει δύο όψεις. Την ανάγκη άυξησης του πληθυσμού και τις ποιοτικής γήρανσης. Πως εξασφαλίζουμε ποιοτικά γηρατειά. Και αν θα δώσουμε την δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτουμε την σύνταξη του».

Αν αποφεύγαμε το 10% των εκτρώσεων, θα είχαμε 10% νέες γεννήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε, επίσης, την προώθηση της έννοιας «της δημογραφικής ρήτρας ώστε όλοι οι νόμοι να ελέγχονται ως προς τιος επιπτώσεις τους». «Υπάρχουν και πολλά άλλα παράπλευρα ζητήμαρτα και πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά. Θέματα όπως οι υιοθεσίες και ο συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων στην πατρίδα μας. Για το ζήτημα των υιοθεσιών έχουμε καταθέσει σαφές πρόγραμμα για την διευκόλυνσή τους. Για τα υπογόνιμα ζευγάρια πρέπει να εξετάσουμε σχτήριξη σε εκείνα τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε τεχνιτή γονιμοποίηση».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των εκτρώσεων κλείνοντας την ομιλιά του τόνισε: «θα πω μόνο το εξής: εκτιμώνται σε 150.000 ετησίως. Πολλές από αυτές γίνονται σε ζευγάρια που ήδη έχουν παιδία. Εστω και το 10% να αποφεύγαμε θα είχαμε 10% νέες γεννήσεις. Αρα και αυτό το ζήτημα πρέπει να μας απασχολήσει ουσιαστικά. Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας κυβέρνησης. Όμως η εξέτασή τους δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Συνδέονται με την συγκυρία και την πολιτική κατάσταση. Δυστυχώς το κλίμα είναι αρνητικό. Το δημογραφικό γίνεται μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων για μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μόνο η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα πάράξει πλούτο και νέες δουλειές για γόνιμη πολιτική»

Τσίπρας: Δεν είμαστε εδώ για ευχολόγια

«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, για το έργο τους, που αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Και θα ήθελα να ξεκινήσω από μια βασική παρατήρηση, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να εξετάσουμε το ζήτημα. Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Δεν λύνεται με στοχευμένες δράσεις, όπως μια σειρά από τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, τα οποία έχει να διαχειριστεί μια κυβέρνηση. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής» σημείωσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Δημογραφικό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας. Αν δηλαδή είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ή, αντίθετα, αν το μοντέλο το οποίο επιλέγουμε είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο ένα τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μιας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει προνόμια και πλούτο» υπογράμμισε.

«Επομένως, αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι, ακόμα και αν δεν συναντάμε συχνά την αναφορά στο δημογραφικό ζήτημα στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτό υπάρχει σε κάθε λέξη, σε κάθε πρόταση την οποία διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Διότι, ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού» είπε.

Και συνέχισε: «Επιλέγω να κάνω αυτή την εισαγωγή, που μας βάζει στην ουσία του ζητήματος, διότι θεωρώ άσκοπο να αναλωθούμε σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του τόπου, σε μια αναπαραγωγή στερεοτυπικών μονολόγων. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε εδώ για ευχολόγια. Η πατρίδα μας είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται άνω των 300.000 ανθρώπων τα σκληρά χρόνια της κρίσης (2011-2016), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Λόγω της μείωσης των γεννήσεων, της αύξησης των θανάτων αλλά και της φυγής Ελλήνων -κυρίως νέων, δυστυχώς- στο εξωτερικό» επισήμανε.

Και συμπλήρωσε: «Ας μιλήσουμε λοιπόν επί της ουσίας. Γι' αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις απολύτως κομβικούς άξονες μιας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος:

- Πολιτική για την εργασία

- Πολιτική για το παιδί

- Πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες

Το ζήτημα της εργασίας

Το ζήτημα της εργασίας είναι το υπ' αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής. Η Ελλάδα, μόλις πέντε χρόνια πριν, ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών».

«Είναι σαφές ότι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι σκέψεις για οικογένεια, απόκτηση παιδιών, έγιναν όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων. Η προσμονή για μια καλύτερη ζωή έγινε ένας καθημερινός αγχωτικός αγώνας για επιβίωση. Η χώρα, στο αποκορύφωμα της κρίσης, έγινε αβίωτη για το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Αυτός ήταν ο λόγος, που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το ζήτημα της εργασίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Την πρώτη 5ετία είχαμε κατάρρευση της εργασίας. Σήμερα έχουμε αντιστροφή της τάσης. Μέσα σε μια τετραετία δημιουργήθηκαν πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά εννέα μονάδες σε αυτό το διάστημα. Δεύτερον, εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ, που ήταν κουφάρι, για να γίνονται νταραβέρια».

«Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους τους τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Η Πολιτεία πάτησε πόδι σε εργασιακά κάτεργα, που απασχολούσαν εκατοντάδες αδήλωτους, ανασφάλιστους, κυρίως νέους ανθρώπους, με εξαντλητικά ωράρια πολύ πέραν του 8ώρου. Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για την συνολική αύξηση των μισθών: την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη του 2012 της κυβέρνησης Σαμαρά για τον υποκατώτατο μισθό των νέων» υπογράμμισε.

«Η μείωση της ανεργίας, η προστασίας της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν μια ενιαία στρατηγική, η οποία συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού. Η εργασία είναι παράγοντας σταθερότητας στη ζωή ενός ανθρώπου. Χωρίς την αποκατάσταση αυτού του βασικού όρου, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι έωλος και αμφίβολος. Για το λόγο αυτό, οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας -οι νεοφιλελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών, δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας- το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μιας γενιάς και να ξύνουν το δημογραφικό πρόβλημα» υποστήριξε.

Η προστασία της οικογένειας

«Πώς μπορεί ένας νέος άνθρωπος να κάνει οικογένεια, όταν είναι αβέβαιη η εξεύρεση εργασίας, όταν μέχρι τα 40 μένει στο πατρικό; Αρα, εδώ πράγματι ένα πλαίσιο επιλογών -εσείς τα λέτε φιλοδωρήματα- θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών, όπως η επιδότηση ενοικίου. Αρα, αύξηση κατώτατου μισθού και επιδότηση ενοικίου είναι πλέγμα» προσέθεσε.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Δεν είστε κ. Μητσοτάκη ενημερωμένος για όσα ήδη έχουν γίνει. Θα μπορύσα να πω και εγώ ότι 2.000 άπαξ είναι φιλοδώρημα. Όχι, είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε. Όμως, δεν θα έχετε ενημερωθεί ότι, όταν παραλάβαμε το 2015, ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως και σήμερα είναι πάνω από ένα δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι οι δράσεις που έχουμε αναλάβει, ήταν δράσεις εμβληματικές, γιατί ανατρέψαμε μοντέλα. Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δισ. το 2018. Τα οποία αντίστοιχα αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά. Γι' αυτό λέω ότι δεν σας ενημερώνουν σωστά».

«Θεσπίσαμε τον θεσμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Σε μια τριετία, αυξήσαμε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά, δωρεάν. Παραλάβαμε, το 2015, 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) δώσαμε περισσότερα από 127.000. Και εσείς λέτε κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, αλλά τα χρόνια που κυβερνούσατε η εικόνα ήταν διαφορετική» συνέχισε την κριτική στη ΝΔ.

«Σήμερα έχουμε 60% περισσότερα παιδιά σε σταθμούς. Εσείς λέτε ότι θα δώσετε 1.800 ευρώ για κάθε παιδί, όταν εμείς δίνουμε πάνω από 2.000. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, αλλα ότι δεν υπάρχουν υποδομές και έχουμε σχέδιο για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, ενώ επίσης, από τον Ιανουάριο του 2018, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» είπε ακόμη.

«Την δίχρονη προσχολική εμείς την θεσμοθετήσαμε. Ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 Δήμοι, που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού. Σε αυτό που φέραμε, εσείς που εξαγγέλλετε ότι θα το ψηφίσετε, όταν ψηφιζόταν είπατε "παρών". Στόχος μας, τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών. Και τέλος, επιλέξαμε να δώσουμε βάρος σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο διαχρονικά η ελληνική πολιτεία επέλεγε να κλείνει τα μάτια, υποταγμένη στη γραφειοκρατία, τα στερεότυπα και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Το εξαγγείλατε και αυτό σήμερα κ. Μητσοτάκη, αλλά έχει γίνει ήδη νόμος. Για πρώτη φορά, λοιπόν, συγκροτήσαμε Εθνική Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση και επενδύσαμε στο Σχέδιο Δράσης. Ψηφίσαμε και υλοποιούμε το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ο οποίος μειώνει το χρόνο αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα, καθυστερήσεις που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της εμπορίας ανηλίκων. Όλο το σύστημα γίνεται αδιάβλητο και ψηφιακό».

πηγή: protothema.gr

Keywords
ευρω, μητσοτακης, παιδι, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, βουλη, ελλαδα, επιδοματα, καιρος, ΦΠΑ, δευτερο, ελστατ, σεπε, σαμαρας, protothema, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχολεια, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, επιδομα παιδιου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, κουπονι, βρεφικα ειδη, αδεια, αφορολογητο, γυναικα, δωρεαν, εθνικη, ελστατ, επιδοτηση ενοικιου, εργασια, θεμα, οικονομια, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, σεπε, σημερινη, σφαιρα, υγεια, υιοθεσια, υιοθεσιες, υψος, φωτογραφια, αυξηση, αλληλεγγυη, ανθρωπος, αξονες, απωλεια, ασφαλιστικο, αφορμη, βομβα, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερο, δεος, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δυναμικο, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εποχες, ετη, ευημερια, ζευγαρια, ζωη, ιδια, ιδρυση, ηλικια, υποθεση, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, λογια, λογο, ματια, μηνες, μειωση, μοντελα, νεες θεσεις εργασιας, νομοι, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, πεδιο, περιβαλλον, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ρυθμοι, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, σκεψεις, σχεδιο, φυγη, φορα, χειροτερα, αγωνας, δουλειες, ειδη, ειπαμε, εννεα, γηρατεια, χωρα, κομματι, μπροστα, οψεις, protothema, σωστο, θεματα, θεσεις, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα