Μητσοτάκης: Ισχυρός στο πολιτικό σκηνικό αναζητεί νέα εργαλεία στήριξης για τη μεσαία τάξη

Δίχτυ προστασίας της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και βάση αποτροπής του κύματος ακρίβειας επιχειρεί να συγκροτήσει η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι πολλές και διαδοχικές το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες κινήσεις, εντός και εκτός των τειχών.

Ο πρωθυπουργός έχει διαρκή ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για την ταχύτητα με την οποία προχωρά το σχέδιο αναχαίτισης των αρνητικών σεναρίων, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή

με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης για την ανάληψη πρωτοβουλιών στα κρίσιμα πεδία.

Το κυβερνητικό «αφήγημα», με αφετηρία τη ΔΕΘ, παραπέμπει στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής με την υιοθέτηση της αντίληψης ότι οι πολίτες δεν στέκονται στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά στο πώς και πότε θα αυξηθούν τα εισοδήματά τους και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες για το μέρισμα ανάπτυξης ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού, λίγο πριν από τα φετινά Χριστούγεννα, ενός «δύσκολου» λόγω της ενεργειακής κρίσης χειμώνα.

Προς την κατεύθυνση οικοδόμησης αναχωμάτων κινείται και η πρωτοβουλία των Υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα να στείλουν κοινή επιστολή με το σήμα του συναγερμού προς τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Πασκάλ Ντόναχιου. Με την επιστολή περιγράφεται ο χάρτης των επιπτώσεων από τις αυξήσεις κυρίως του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στις οικονομίες των κρατών – μελών αλλά και των ασφαλών διαδρομών για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.

«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ. Ειδικότερα, το πρόσθετο κόστος ενέργειας που θα προκύψει από τους καταναλωτές είναι πιθανό να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-22 στα 27 κράτη – μέλη», αναφέρουν οι δύο υπουργοί τονίζοντας παράλληλα ότι: «Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, και κατ’ επέκταση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί μείζονα πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αποκλειστικά, σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί άμεση δράση, η οποία θα πρέπει να αναληφθεί από κοινού σε επίπεδο ΕΕ.».

Με την ίδια επιστολή οι Σταϊκούρας και Σκρέκας επισημαίνουν ότι οι τρέχουσες, ασυνήθιστα υψηλές, τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν περιστασιακό συμβάν, λόγω εφάπαξ παραγόντων και καλούν δια του επικεφαλής του Eurogroup την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη έκτακτης ανάγκης και σχέδια που θα παρέχουν στα κράτη μέλη μια ποικιλία προσχεδιασμένων επιλογών και κατάλληλων διορθωτικών μέτρων σε παρόμοιες περιπτώσεις αστάθειας της αγοράς. «Αυτά θα αυξήσουν τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους καταναλωτές, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και αποθαρρύνοντας πιθανούς κερδοσκόπους από τη χειραγώγηση των τιμών της ενέργειας», εξηγούν μεταξύ άλλων με την επιστολή τους.

«Αγκάθι» στα σχέδια για την οριστική αναχαίτιση εν τω μεταξύ της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα εξακολουθεί να αποτελεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων. Μετά το άνοιγμα δραστηριοτήτων και κινήσεων με προνόμια υπέρ των εμβολιασμένων το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί ότι θα δημιουργήσει τη συνθήκη για την επίτευξη του στόχου αύξησης των εμβολιασμένων κατά 600-700 χιλιάδες μέσα στους δύο επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στις περιοχές με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50%, όπως στο Κιλκίς, την Ξάνθη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη ενεργοποιούν το σχέδιο των κινητών μονάδων εμβολιασμού για τις περιοχές αυτές.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά κυρίαρχη σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και ο πρωθυπουργός με σταθερά κεντροδεξιό και μεταρρυθμιστικό προφίλ παραμένει ισχυρός στο δεξιό ακροατήριο λόγω των κινήσεων και χειρισμών των ζητημάτων που συνδέονται με την ασφάλεια και την διπλωματία.

Κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν -με αφορμή και αναφορές στην υπόθεση Μπογδάνου– ότι η κυβερνητική παράταξη δεν απειλείται από τα δεξιά της στις δημοσκοπήσεις. Σχολιάζοντας δε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην ψηφίσει το κόμμα του την ιστορική ελληνογαλλική συμφωνία, υποστηρίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ισχυρό εναλλακτικό αφήγημα κι ότι ο κ. Τσίπρας «δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα για το τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές».

Σπεύδοντας δε, να επαναλάβουν την πρωθυπουργική ρήση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διαβλέπουν πολιτική δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή Συνεδρίου, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ήδη σε τροχιά εσωκομματικών διαδικασιών για το «γαλάζιο» Συνέδριο στις αρχές του Δεκέμβρη, στο οποίο θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη του σχεδίου για την ψηφιακή μετάβαση, την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την ουσιαστική «απογείωση» των προσδοκιών της νέας γενιάς.

Διαβάστε ακόμη: 

ΑΑΔΕ: Συμψήφισε αποζημιώσεις για ενοίκια σε 385.505 ιδιοκτήτες ακινήτων 

Συμπληρωματική αποταμίευση: Τι ισχύει στην Ευρώπη

Σκρέκας: Άμεσα οι ενισχύσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Keywords
Τυχαία Θέματα