Μητσοτάκης – Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά – Κοινό πρόγραμμα δράσης για επενδύσεις και τουρισμό (upd)
Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019.
Κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, τονίζοντας πως «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος
Αναλυτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επεσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».
«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.
Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας» και πρόσθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.
Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».
Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά – Η Ρωσία θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.
Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.
Εν συνεχεία, δήλωσε πως ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος και πρόσθεσε «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου».
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.
Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.
Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.
«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος – Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.
Νωρίτερα κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας
Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019. Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Μετά το πέρας του τετ α τετ, και του γεύματος εργασίας, που θα ακολουθήσει, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Μικρές προσδοκίες από την ενεργειακή αγοράΜικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους κρατούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, εκτιμώντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ με το Nord Stream 2 αλλά και η ψυχρή περίοδο των Ελληνορωσικών σχέσεων δεν ευνοούν μια ικανοποιητική συμφωνία στο φυσικό αέριο.
Της σημερινής συνάντησης είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τον ισχυρό παράγοντα του Ρωσικού Κολοσσού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με βασικό θέμα της ατζέντας μια πιο ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Για την χώρα μας η Ρωσία αποτελεί βασικό τροφοδότη με τις ποσότητες του καυσίμου που έχουν εισαχθεί από αρχές του έτους έως το Νοέμβριο στην ελληνική αγορά να καταγράφουν ρεκόρ και να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η ρωσική πλευρά τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Βασικό αγκάθι όμως της διαπραγμάτευσης αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης. Αν δηλαδή η Ελλάδα θα εξασφαλίσει να βγει από το δυσμενές περιβάλλον του Ολλανδικού hub που καθορίζει τις τιμές και είναι ο δείκτης TTF που χθες έκλεισε στα 95,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 15 ευρώ πέρσι ή αν θα επιστρέψει στην βάση της αρχικής συμφωνίας με τους Ρώσους που η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το δείκτη του αργού πετρελαίου (oil indexed) που φέτος είναι φθηνότερο από το αέριο. Πέρσι που το οικονομικό περιβάλλον ήταν διαφορετικό και το αέριο ήταν πιο φθηνό η Ελλάδα είχε πετύχει συμφωνία με τους Ρώσους ώστε η τιμολόγηση να γίνεται κατά 40% από το TTF και κατά 60% από το πετρέλαιο.
Η Ρωσική πλευρά είναι σαφές ότι επιδιώκει να διατηρήσει τις υψηλές τιμές, oι οποίες λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν ανατιμηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι.
Διαβάστε ακόμα:
BofA: Χαμηλά στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων η Ελλάδα (πίνακες)
Βρετανία: Εφαρμογή του «Plan B» για την Covid ακόμη και αύριο
Amazon Web Services (AWS): «Ήρθαμε γιατί η Ελλάδα άλλαξε νοοτροπία»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΜέΡΑ25: "Διασυρμός της χώρας" η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN
- Ο μακρύς δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την ΕΕ
- Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στους 3 μήνες η διάρκειά του
- Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας
- ΑΦΜ για πολυκατοικίες με απόφαση της ΑΑΔΕ
- Pfizer - BioNTech: Αποτελεσματικές οι τρεις δόσεις του εμβολίου και στην όμικρον
- Έκτακτο επίδομα: Πότε θα καταβληθούν τα 250 ευρώ στους συνταξιούχους
- ΟΗΕ: Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι άνθρωποι να εμβολιάζονται δια της βίας
- Pfizer – Biontech: Η 3η δόση του εμβολίου αντιμετωπίζει την παραλλαγή Όμικρον
- Pfizer-BioNTech: Η τρίτη δόση «παροπλίζει» τη μετάλλαξη Όμικρον
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Pfizer – Biontech: Η 3η δόση του εμβολίου αντιμετωπίζει την παραλλαγή Όμικρον
- BofA: Χαμηλά στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων η Ελλάδα (πίνακες)
- ΕΛΣΤΑΤ: Πώς και γιατί χρησιμοποιούν οι Έλληνες το διαδίκτυο – Ανεβαίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο
- Μητσοτάκης – Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά – Κοινό πρόγραμμα δράσης για επενδύσεις και τουρισμό (upd)
- Βρετανία: Εφαρμογή του «Plan B» για την Covid ακόμη και αύριο
- ΕΕ: Τα εργοστάσια στην Ευρώπη θα παρασκευάσουν 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια το 2022
- Ερντογάν:Ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα μειωθούν με χαμηλά επιτόκια
- Τελευταία Νέα New Money
- Μητσοτάκης – Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά – Κοινό πρόγραμμα δράσης για επενδύσεις και τουρισμό (upd)
- ΕΛΣΤΑΤ: Πώς και γιατί χρησιμοποιούν οι Έλληνες το διαδίκτυο – Ανεβαίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο
- Βρετανία: Εφαρμογή του «Plan B» για την Covid ακόμη και αύριο
- ΕΕ: Τα εργοστάσια στην Ευρώπη θα παρασκευάσουν 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια το 2022
- BofA: Χαμηλά στις επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων η Ελλάδα (πίνακες)
- Pfizer – Biontech: Η 3η δόση του εμβολίου αντιμετωπίζει την παραλλαγή Όμικρον
- Ερντογάν:Ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα μειωθούν με χαμηλά επιτόκια
- Επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο – Έρχονται βροχές και καταιγίδες (Vid)
- Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν – H ενέργεια στο επίκεντρο
- Υπερταμείο – ΕΑΔ: Υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας κατά της διαφθοράς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μποτσουάνα: Καμία περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον
- Μπόρις Τζόνσον: «Συγγνώμη» για το βίντεο με τα αστεία κυβερνητικών στελεχών - Δεν έγινε πάρτι εν μέσω lockdown
- Έργα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό Θεσσαλίας για την αποκατάσταση ζημιών του «ΙΑΝΟΥ»
- Εξαγορά της Doral από την Aluminco
- Εξάμηνη παράταση στις παλιές αντικειμενικές ζητούν οι φορείς της κτηματαγοράς
- Intrakat: Αγορά 370.000 μετοχών από DANECH ESTATE I LTD
- Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στους 3 μήνες η διάρκειά του
- Στην Ελλάδα επεκτείνεται η TFI Martets
- ΟΗΕ: Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι άνθρωποι να εμβολιάζονται δια της βίας
- Τους στόχους του για τη νέα χρονιά έθεσε στην Ετήσια Γ. Σ. του το ΕΕΔΕΓΕ