Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για το έγκλημα των 40 δισ. που χάθηκαν στις τράπεζες

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Τις προτεραιότητές του για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην καταστροφή των αξιών στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε

ότι οι Έλληνες συμμετείχαν στις τράπεζες με 30 δισ. ευρώ, ποσό που σήμερα έχει εξαϋλωθεί στο 1,7 δισ. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημίες των μικρομετόχων κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενος 40 δισ ευρώ.

«Τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει, πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και φυσικά, θα αναζητηθούν οι ευθύνες στο ακέραιο» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μία πολύ θετική οικονομική συγκυρία για την ΕΕ, η χώρα βρίσκεται σε δυσμενή θέση παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και οι τιμές της ενέργειας βοήθησαν και ο τουρισμός αυξήθηκε, όπως και το ΑΕΠ.

Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε μεταξύ 2015-2017, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Κύπρος σωρευτικά γνώρισε αύξηση του ΑΕΠ 9,3%, η Ελλάδα στο ίδιο διάστημα κατά 0,9%.

Στο τέλος του 2014 είπε, στην Πορτογαλία το ΑΕΠ ήταν 193 δισ και στην Ελλάδα 179 δισ. Στο τέλος του 2017 στην Πορτογαλία είχε φθάσει 193 δισ. και στην Ελλάδα τα 177,7 δισ.

«Η καταστροφή του συσσωρευμένου πλούτου που έγινε στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπολογίζεται από 86 δισ. κατά την ΤτΕ ώς και 200 δισ κατά τον πρώην επικεφαλής του Euroworking Group» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«H καταστροφή του πλούτου είναι πρωτοφανής και θα σταθώ ιδιαιτέρα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες στηρίχθηκαν με 25 δισ κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τα τέλη του 2013 και η αξία των μετοχών που παρακράτησε για λογαριασμό των Ελλήνων φορολογούμενων το ΤΧΣ ανήλθε στα 23 δισ ευρώ. Η άνοδος όμως των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε δραματικές καταστάσεις που κορυφώθηκαν με την επιβολή των capital controls».

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 5,4 δισ. μέσω του ΤΧΣ ήταν, είπε ο κ. Μητσοτάκης, παντελώς αχρείαστη και σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί στο 1,7 δισ. Δηλαδή έβαλαν 30 δισ. οι Έλληνες και έμεινε 1,7 δισ. ενώ με τις ζημίες και των υπόλοιπων μετόχων κόστισε περίπου 40 δισ.

Αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εικόνα του τι συνέβη το ίδιο διάστημα στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 διέθεσαν 431 δισ δολάρια τα οποία πήραν πίσω με κέρδος 15,3 δισ. Η Ιρλανδία για την κρίση του 2009 ίδρυσε την ΝΑΜΑ (bad bank) η οποία δαπάνησε 32 δισ. και ήδη φέρνουν στους Ιρλανδούς φορολογούμενους 2 δισ.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Αγγλία με την RBS. «Mόνο στην περίπτωση του ΤΧΣ είχαμε τέτοιου μεγέθους καταστροφή. Ευθύνη μίας ανεύθυνης και ανίκανης κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του για το τραπεζικό σύστημα. Το πρώτο, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής και ένα φορολογικό σύστημα σταθερό για 5 χρόνια τουλάχιστον. Σε βάθος διετίας, συνέχισε, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για να αποκατασταθούν οι αξίες των ακινήτων ενώ σταδιακά θα μειώσουμε και το φόρο των επιχειρήσεων με στόχο να φτάσει το 24%.

«Θα εισάγουμε νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα με αρχικό συντελεστή 9% ενώ θα καταργήσουμε σταδιακά την Εισφορά Αλλελεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Ο ΦΠΑ στον Τουρισμό θα επανέλθει στο 11% ενω το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ θα αυξηθεί στις 25.000 ευρώ. Θα εισάγουμε επενδυτικά κίνητρα για τόνωση της επιχειρηματικότητας και νέο ασφαλιστικό, που θα βασίζεται σε 3 πυλώνες και θα διασφαλίζει κοινωνική συνοχή», συμπλήρωσε.

Ως μία κρίσιμη προτεραιότητα ανέδειξε την επιστροφή των καταθέσεων όπου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία γενικευμένη καθαρή λύση, η οποία να επιδοτεί την επιστροφή είτε από το εξωτερικό είτε από τα στρώματα ενώ τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις που κρατούν περι τα 12 δισ καταθέσεων στο εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί τα 24,7 δισ. που έχουν περισσέψει από το 3ο πρόγραμμα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των NPLs αργή και οπισθοβαρή ενώ υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει νομική προστασία στα τραπεζικά στελέχη για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, «γιατί οι τρεις ρυθμίσεις που έφερε αυτή η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς, έσχατη λύση, που πρέπει να γίνονται με πρόνοια για τους πιο αδύνατους.

«Πρέπει να ξεκαθαρισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, πόσες από αυτές είναι οριστικά ανείσπρακτες και όσες κριθούν εισπράξιμες να μπουν σε 120 δόσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια να αναδιαρθρώσουν τα κόκκινα δάνεια, συμπλήρωσε και τόνισε ότι ειδικά οι αναδιαρθρώσεις ορισμένων μεγάλων ομίλων καθυστερούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε μετόχους που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, τα κόκκινα δάνεια τους στην Ελλάδα και με αρμενίζουν τα κότερα τους στο Αιγαίο.

«Το όφελος σε αυτές τις επιχειρήσεις είπε πρέπει να το καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα