Μόνη με τον Λεβέντη και- ίσως- τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο


Μετά τη ΝΔ και το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα»και ξεκαθάρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ:

«Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή... Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους

τακτικισμούς του ενός και του άλλου».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει συνολική αντιπρόταση στη Βουλή, με μικρότερο και δικαιότερο μπόνους και σπάσιμο περιφερειών. «Θέλουμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έγκλημα» χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο που έφερε σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικαλούμενος, μάλιστα, ως παράδειγμα το τι θα έπρεπε να γίνει με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου:

«Με το σύστημα που προτείνουν θα έπρεπε τον Σεπτέμβρη να συμφωνήσουν 5 κόμματα για να έχουμε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας» δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής».

Ως επιχείρηση της κυβέρνησης να βρει σωσίβιο της στιγμή που καταρρέει, χαρακτηρίζει την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση μιλά για «το εκλογομαγειρείο του κ.Τσίπρα».

«Καρικατούρα» της απλής αναλογικής χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει τα ίδια ακριβώς με τις προηγούμενες, εκλογομαγειρέματα, κόλπα, λοβιτούρες για να παραμείνει στην εξουσία».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο φόβος απώλειας της εξουσίας είναι και το κίνητρο κατάρτισης αυτού του νομοσχεδίου και είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι εδώ ξετσίπωτα διαπραγματεύονται μεταξύ τους τα εντός Βουλής κόμματα, προκειμένου να ανακυκλώσουν τον εαυτό τους στο κοινοβουλευτικό στερέωμα» ανέφερε, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤopen, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Παρολαυτά, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς,εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός. Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει» ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Βασικά στην κυβέρνηση ελπίζουν στις ψήφους του ΚΚΕ. Γιατί, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων θα βρεθούν πολύ κοντά στις 200 έδρες αν κερδίσουν εκτός της Χρυσής Αυγής και τις ψήφους του ΚΚΕ. Και θα «ελπίζουν» πως κάποιοι από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα σπάσουν τις επίσημες γραμμές των κομμάτων τους.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα