«Μόνον Ντόιτς»!
Με… χαρές και πανηγύρια υποδέχθηκε η κυβέρνηση τα στοιχεία που δείχνουν αξιοσημείωτη άνοδο του τουριστικού ρεύματος κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Δικαιολογημένα, θα μπορούσε να πει κανείς. Κι αυτό καθώς, σε αντίθεση με τον προηγούμενο χρόνο –που και πάλι πανηγύριζαν οι κυβερνητικοί…- φέτος, εκτός από τον αριθμό όσων επισκέφθηκαν τη χώρα μας, είναι αυξημένα και τα έσοδα από τις τουριστικές αφίξεις.
Ακόμη, ωστόσο, και αν παρακάμψει κανείς το γεγονός ότι ανάλογη εικόνα παρουσιάζει ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος , αφού άνοδος του τουρισμού παρατηρήθηκε και σε χώρες όπως
Επισκεπτόμενος τις προηγούμενες ημέρες την Θεσπρωτία, ένα νομό που στηρίζεται μεν στον τουρισμό της παράλιας ζώνης, αλλά οικονομικά αιμοδοτείται και από τον πρωτογενή τομέα της ενδοχώρας, όπου δρουν μικρές, στη μεγάλη πλειονότητά τους, κτηνοτροφικές μονάδες, βρέθηκα μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο να μην υπάρχει σε σούπερ μάρκετ της περιοχής ελληνικό κρέας ούτε για… δείγμα.
«Μόνον ντόιτς!», ήταν η απάντηση που με μάλλον ειρωνικό ύφος έδινε στους καταναλωτές ο αρμόδιος υπάλληλος σε ένα από τα καταστήματα αυτής της κατηγορίας, το οποίο –ας μη βιαστεί κάποιος να βγάλει αντίθετα συμπεράσματα…- ανήκει σε εγχώρια αλυσίδα που διαφημίζει τον ελληνικό χαρακτήρα της. Ενώ, όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, το ίδιο λίγο ως πολύ συνέβαινε και σε άλλα σούπερ μάρκετ της περιοχής τα οποία διέθεταν κρέατα γερμανικής ή άλλης προέλευσης, αλλά όχι ελληνικά.
Με άλλα λόγια, οι τουρίστες οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας καταναλώνουν –εκόντες, άκοντες- εισαγόμενα προϊόντα. Με αποτέλεσμα ένα μέρος από τις δαπάνες που κάνουν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα να επανεξάγεται άμεσα, αφού η εγχώρια παραγωγή στον αγροτοδιατροφικό τομέα δεν είναι ικανή να καλύψει τις –εγχώριες και μη- ανάγκες.
Για όποιον σκεφθεί ότι το περιγραφόμενο φαινόμενο της κατανάλωσης εισαγόμενου κρέατος σε μια, κατά το μάλλον ή ήττον, κτηνοτροφική περιοχή μπορεί να αποτελεί περιπτωσιολογία ή εξαίρεση, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ είναι συντριπτικά. Και καταδεικνύουν ότι απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα οι εικασίες ότι βρισκόμαστε προ του τερματισμού της κρίσης.
Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι. Και δείχνουν ότι, παρά τη μεγάλη «εσωτερική υποτίμηση» την οποία υπέστησαν τα εισοδήματα και η περιουσία των Ελλήνων την τελευταία επταετία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αντί, όπως θα περίμενε κανείς, να περιορίζεται, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια διευρύνεται.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία των εισαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) από 16,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, ανέβηκαν στα 17,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι εξαγωγές από 9,1 δισ. ευρώ μόλις που ανέβηκαν στα 9,7 δισ. Αποτέλεσμα; Το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου από 7,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, ανέβηκε στα 7,4 το 2016 και στα 7,7 δισ. ευρώ το 2017.
Συνολικά, μάλιστα, μαζί με τους λογαριασμούς των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα για το φετινό πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 11,5 δισ. ευρώ, ποσό που αν αναχθεί σε ετήσια βάση οδηγεί στο αποκαρδιωτικό συμπέρασμα ότι για να επιζήσει η Ελλάδα χρειάζεται ετήσια ενίσχυση από το εξωτερικό που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν υπερδιπλάσιο κατά το παρελθόν –είχε εκτιναχθεί στα 42,5 δισ. ευρώ το 2007 και έφθασε στο ποσό ρεκόρ των 44,3 δισ. ευρώ το 2008- μπορεί για κάποιους να αποτελεί παρηγοριά, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογία για να συνεχίσουμε να ταΐζουμε τους τουρίστες που μας επισκέπτονται με κρέατα γερμανικής ή άλλης προέλευσης.
Διότι, όπως και να το κάνουμε, μπορεί σε τόσους άλλους τομείς (εργαλεία, μηχανές, αυτοκίνητα, κλπ) η Γερμανία να διαθέτει το συγκριτικό πλεόνασμα, δεν είναι όμως ανεκτό να συμβαίνει το ίδιο και με την αγροτική παραγωγή.
Γι΄ αυτό και, πολύ περισσότερο, δεν εν μπορεί το συνεχιζόμενο υψηλό εμπορικό μας έλλειμμα να αποτελεί -μια ακόμη…- αφορμή για να… βγάλουμε τα απωθημένα κατά των Γερμανών και του Σόιμπλε ή για να ισχυριστούμε ότι μας κατέστρεψε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, δυστυχώς, εμφανίζεται να πιστεύει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών οι οποίοι επιβιώνουν χάρις στις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Η ίδια, άλλωστε, ΚΑΠ που ισχύει για τους δικούς μας παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ισχύει και για τους συναδέλφους τους στη Γερμανία και στη Δανία, από όπου επίσης προμηθευόμαστε το μεγαλύτερο μέρος από το χοιρινό κρέας για το… ελληνικό σουβλάκι και τον… ελληνικό γύρο που καταναλώνουμε στα εγχώρια σουβλατζίδικα.
Άρα, κάτι διαφορετικό κάνουν εκεί που δεν το κάνουμε εμείς εδώ. Και, αναμφίβολα, όσο δεν το κάνουμε, όταν πηγαίνουμε στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και ζητάμε ντόπιο κρέας, οι υπάλληλοι θα μας λένε: «Μόνον ντόιτς»!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιά ονόματα της TV πάνε στο νέο “E” του Ιβάν Σαββίδη
- Έρχεται άνοδος αν οι τράπεζες πουλήσουν ομόλογα με επιτόκιο 3-4%
- Δημόσιο: Πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν τα 62
- Στα άκρα η κόντρα Λουράντου - ΕΟΠΥΥ
- Σε... Μέκκα των βίντεοκλιπ για τους Άραβες καλλιτέχνες εξελίσσεται η χώρα μας
- Με εγκεφαλικές βλάβες Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες στην Κούβα
- Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί: Ο Ερντογάν χτίζει τζαμιά αντί σχολείων
- Στις 10 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο
- DLF: «Μεταξύ υπομονής και παραίτησης» οι Έλληνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έρχεται άνοδος αν οι τράπεζες πουλήσουν ομόλογα με επιτόκιο 3-4%
- Σε... Μέκκα των βίντεοκλιπ για τους Άραβες καλλιτέχνες εξελίσσεται η χώρα μας
- Δεν είμαστε φοροφυγάδες. Απλά δεν έχουμε άλλα!
- Κούβα: Μυστήριο με βλάβες του εγκεφάλου σε Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες
- Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων ανά σχολή
- Αχτσιόγλου: Επίδομα σε απλήρωτους εργαζόμενους και επαγγελματίες
- Νέος κύκλος συναίνεσης με μεταρρυθμιστικό πρόσημο
- Θρίλερ στη Δανία: Άνοιξε ο φάκελος παρόμοιας στυγερής δολοφονίας πριν από 30 χρόνια
- Βάλερι Πλέιμ: Ξεκινά καμπάνια για την εξαγορά του twitter και το κλείσιμο του λογαριασμού Τραμπ
- Τελευταία Νέα New Money
- «Μόνον Ντόιτς»!
- Νέος κύκλος συναίνεσης με μεταρρυθμιστικό πρόσημο
- Εθνική: Πράσινο φως από τη Ν. Αφρική για την πώληση της South African Bank of Athens
- Κούβα: Μυστήριο με βλάβες του εγκεφάλου σε Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες
- Βάλερι Πλέιμ: Ξεκινά καμπάνια για την εξαγορά του twitter και το κλείσιμο του λογαριασμού Τραμπ
- Silver Travel Industry Report: Εξαιρετικά δυναμικός ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας
- Θρίλερ στη Δανία: Άνοιξε ο φάκελος παρόμοιας στυγερής δολοφονίας πριν από 30 χρόνια
- Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών: Ακόμα και 3 μήνες στην αναμονή για να ξεκινήσουν θεραπεία!
- Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων ανά σχολή
- Ολλανδία: Απετράπη μακελειό σε συναυλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- FT: Τα ομόλογα σκουπίδια αντιμέτωπα με... φθινοπωρινή καταιγίδα
- ΕΛΤΡΑΚ: Συμμετοχή σε διαγωνισμό για την προμήθεια οχημάτων – μηχανημάτων
- Πανελλαδικές εξετάσεις 2017: Αυτές είναι οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Νίκας: Με 90,01% η Givenrise Investments Limited
- Αρνητική προειδοποίηση από τη Dixons για τα κέρδη του 2018
- Μόνο 8 από τα 27 κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονίας
- ΕΤΕ: Η Ν. Αφρική ενέκρινε την πώληση της South African Bank of Athens
- Ολλανδία: Ανακρίνεται ο οδηγός του βαν με τις φιάλες αερίου
- ΕΛΤΡΑΚ: Συμμετοχή σε διαγωνισμό για την προμήθεια 15 οχημάτων
- Εθνική Τράπεζα: Παρελθόν η παρουσία στη Ν.Αφρική – Έγκριση για πώληση της South African Bank of Athens