«Μούδιασμα» στις κρατήσεις λόγω των κρουσμάτων – Ποια έξτρα μέτρα προτείνονται για τον τουρισμό

«Μούδιασμα» στην αγορά και λίγες, προς το παρόν, ακυρώσεις φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων, στον απόηχο μάλιστα των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στη Μύκονο. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται τώρα και θα ενισχύεται και στο επόμενο διάστημα ο αριθμός των ξενοδοχείων καραντίνας σε δημοφιλείς προορισμούς, όσο παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων δεδομένου ότι η κατάσταση, λόγω και της μετάλλαξης ‘’Δ’’ είναι αυτή την στιγμή δυναμική, όπως άλλωστε προκύπτει και

από τα νούμερα.

«Εχουμε χρόνο για ανάκαμψη αρκεί να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα», δηλώνει στο ΝΜ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, υπενθυμίζοντας ότι και στην περασμένη σεζόν, την πρώτη της πανδημίας, το μεγάλο ‘’αγκάθι’’ για τον τουρισμό ήταν η μη τήρηση των μέτρων. «Η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2020, η σεζόν έχει ακόμη δρόμο για να μετρήσουμε τις όποιες απώλειες, η Μύκονος, πράγματι είναι το πρώτο καμπανάκι που δείχνει ότι η εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου από τον Αύγουστο και μετά περνά από τους εμβολιασμούς και την σχολαστική τήρηση των μέτρων», επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Σημειωτέον ότι χθές τα Σωματεία των επιχειρηματιών της Μυκόνου υπέβαλαν νέες προτάσεις για το νησί όπως, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού, εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο και ‘’πριμ’’ από τους ίδιους τους επιχειρηματίες με  150 ευρώ, ανανέωση του Green Pass των επισκεπτών που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR, παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί για να διευκολυνθεί η διενέργεια πολλαπλών Rapid-test στους ανεμβολίαστους αλλά και αύξηση σε δωμάτια καραντίνας. ’

Ο κ. Τάσιος τονίζει επίσης ότι θα πρέπει άπαντες να επιμεριστούν ισομερώς τις ευθύνες, και στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρόκειται να εισηγηθεί άμεσα στην κυβέρνηση πρόταση ώστε τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να φιλοξενούν και αυτά τα κρούσματα Covid -19 που εμφανίζονται στους επισκέπτες τους, ύστερα και από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε νησιά (βλ. Πάρο, Αλόννησο) με κρούσματα που δεν είχαν κατάλυμα για να απομονωθούν.

Πάντως, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία καραντίνας σε όλη την Επικράτεια, για τα οποία μάλιστα χθές υπήρξαν αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση- η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε»- αυτά προβλέπεται να αυξάνονται, όσο ανεβαίνει και ο αριθμός των κρουσμάτων και γεμίζουν με κρούσματα τα υφιστάμενα καταλύματα καραντίνας. Το τοπικό lockdown στη Μύκονο ισοδυναμεί με το κατέβασμα του διακόπτη στη βαριά μας βιομηχανία’’ δήλωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας  ντροπιαστικό για τη χώρα ότι δεν επαρκούν οι κλίνες στα ξενοδοχεία καραντίνας και οι τουρίστες με COVID δεν έχουν που να μείνουν». 

Επισημαίνεται εδώ ότι ήδη στη Μύκονο, όπου το ξενοδοχείο καραντίνας έχει γεμίσει, υπήρξε τώρα συμφωνία με κατάλυμα 27 κλινών ώστε να παράσχει δωμάτια για απομόνωση, ενώ από σήμερα Δευτέρα προβλέπεται και δεύτερο ξενοδοχείο καραντίνας στην Πάρο, δεδομένου ότι το υφιστάμενο έχει ήδη γεμίσει. Με το δεδομένο ότι η κατάσταση με τα νέα κρούσματα εξελίσσεται και είναι δυναμική, επιπλέον ξενοδοχεία καραντίνας, περάν δηλαδή των υφιστάμενων που έχουν προβλεφθεί στους μεγάλους προορισμούς, τίθενται σε λειτουργία επίσης σε Νάξο και Κέρκυρα, ενώ αναζητούνται επίσης σε Χανιά και Ηράκλειο.

Το θέμα των εμβολιασμών είναι ένα ακόμη ‘’αγκάθι’’ για το οποίο εκφράζεται μεγάλη ανησυχία στους τουριστικούς φορείς, με το υπουργείο Τουρισμού να εισηγείται, κατά τις πληροφορίες, επιπλέον υποχρεωτικό έξτρα τεστ σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον στις προτάσεις που έχουν ‘’πέσει στο τραπέζι’’ είναι να δοθεί και η δυνατότητα στους εργοδότες για μετακίνηση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε θέσεις μέσα στην επιχείρηση όπου δεν υπάρχει άμεση επαφή με τους επισκέπτες.

Επιστολή ξενοδόχων σε Θεοχάρη για τα ξενοδοχεία καραντίνας

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας στα ξενοδοχεία χρησιμοποιείται από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης», λέει η ΠΟΞ

«Οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19, να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα».
Αυτό προτείνουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Τουρισμού οι ξενοδόχοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, σε συνέχεια των αναφορών των τελευταίων ημερών για ελλείψεις διαθεσίμων δωματίων στα ξενοδοχεία καραντίνας.

«Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως κατά το σχετικό σχεδιασμό ο απαραίτητος αριθμός δωματίων υπολογίστηκε βάσει του συνολικού αριθμού κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων. Πλην όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κλπ χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν», αναφέρεται στην επιστολή.

Σημειώνεται πως τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Οι τουρίστες όμως που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα, σε περίπτωση που νοσήσουν από τον Covid-19, στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους».

Διαβάστε ακόμη

Υπουργοί και Μύκονος ένα κουβάρι, το μαρτύριο της σιωπής στην Εθνική, τα σχέδια Βαρδινογιάννη, τα μελλούμενα για τη Χαλυβουργία Ελλάδος κι ένα… διαζύγιο 

25 δισ. ευρώ χρέος άφησε στην Εφορία ο κορωνοϊός

Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα