Μουσείο Αργυροτεχνίας: Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στο νέο κόσμημα των Ιωαννίνων


Στο πανέμορφο κάστρο των Ιωαννίνων, στο τμήμα του Ιτς Καλέ, εκεί όπου κανείς πρώτα αγνάντευε το τζαμί και χάζευε τα σμήνη από τα πουλιά, στην πιο ατμοσφαιρική γωνιά της πόλης, υψώνεται πλέον ένα μουσείο απόλυτα συνταιριασμένο με την ιστορία της περιοχής. Ένα αναξιοποίητο, μέχρι πρότινος, τμήμα του Κάστρου πλέον αποκτά ζωή και ξεδιπλώνει την ιστορία της αργυροτεχνίας, άμεσα συνυφασμένης με την οικονομική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Βίντεο: Εντυπωσιακές εικόνες από το νέο μουσείο

Στο μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος

Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ο επισκέπτης μπορεί να μάθει όλα τα μυστικά της ξεχωριστής αυτής τέχνης, να δει πως η πρώτη ύλη γινόταν υλικό και κατόπιν καλαίσθητο και λειτουργικό αντικείμενο δίνοντας ζωή, δουλειά και φήμη στους Ηπειρώτες τεχνίτες που την αξιοποίησαν. Ηπειρώτικα αργυρά κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες αλλά και περίοπτα έργα αργυροχρυσοχοΐας εκτίθενται ως αιώνια σύμβολα τέχνης αλλά και κοινωνικής καταξίωσης και κύρους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο πρώην υπουργός Κ. Τασούλας

Η κατασκευή νέου μουσείου ολοκληρώθηκε με τις άοκνες προσπάθειες της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφίας Στάϊκου και των συνεργατών της και τα εγκαίνια έγιναν το περασμένο Σάββατο. Ήταν για Γιάννενα και ολόκληρη την Ήπειρο μια σπάνια όμορφη μέρα με τον ήλιο να διώχνει μακριά τα σύννεφα και να φωτίζει ακόμα πιο έντονα την πέτρα, το ξύλο, τον έντονα μοντέρνο διάκοσμο του νέου μουσείου.

Στην τελετή των εγκαινίων που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο παραβρέθηκαν πλήθος πολιτικών και επισήμων ενώ χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Όλγα Γεροβασίλη και παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ευρωβουλευτές και πλήθος πολιτικών και εκπροσώπων της πολιτείας αλλά και της πόλης.

Την προσφορά του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Πολιτισμό εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι «η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται". Τόνισε δε πως οι Τράπεζες των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται. Εξαίροντας το έργο της Τράπεζας Πειραιώς και του μέχρι πρότινος Προέδρου της κ. Μιχάλη Σάλλα ευχήθηκε και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα γιατί είναι "υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή».

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η Ήπειρος και κυρίως τα Ιωάννινα ήταν πάντα ένας χώρος μεγάλης λαϊκής παράδοσης και τέχνης» και πως η αργυροτεχνία αποτελεί κορωνίδα αυτής της παράδοσης που φτάνει μακριά πίσω μέχρι την αρχαιότητα.

Στην ιδανική συνεργασία πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, όπως αποδεικνύει το συγκεκριμένο μουσείο Αργυροτεχνίας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας πως "στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα ιδανικό μοντέλο συνέργειας της Πολιτείας με την ιδιωτική πρωτοβουλία, προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματικοί φορείς έχουν μόνο να κερδίσουν από παρόμοιες συμπράξεις. Μπορεί όμως και η χώρα να κερδίσει από την προβολή και διάδοση των παραδοσιακών τεχνικών στην αργυροχοΐα. Όπως και του μεταξιού, του μαρμάρου, του λαδιού κ.λπ. Έτσι λοιπόν, τέτοιας μορφής συνέργειες είναι απαραίτητες και επιθυμητές ακόμη περισσότερο τώρα και για το μέλλον.

Μαθαίνω ότι το ίδρυμα υπολογίζει ότι οι επισκέπτες αυτού του μουσείου Αργυροτεχνίας, θα αγγίζουν ετησίως τις 60.000. Εύχομαι οι υπολογισμοί τους να αποδειχτούν μετριοπαθείς στην πράξη. Μακάρι ακόμη περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες να συναντούν εδώ την παραδοσιακή αργυροτεχνία, κάθε χρόνο. Ελπίζω να γίνει μία ακόμη κυψέλη μάθησης και διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών της χώρας μας".

Παρόντες επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Με τον κύκλο των εννέα μουσείων ολοκληρώνεται ένα μεγάλο όραμα

Με εμφανή συγκίνηση και περισσή χαρά που ένα όραμα ζωής και ένα δίκτυο από θεματικά μουσεία, που απλώνονται σαν μικρά δείγματα ιστορίας και πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, πλέον ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, καλωσόρισε τους καλεσμένους της στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κ. Σοφία Στάικου. "Αισθάνομαι συγκινημένη γιατί σήμερα, με τα εγκαίνια του 9ου Μουσείου μας, του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ολοκληρώνουμε έναν κύκλο προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, στον πολιτισμό και τον τουρισμό" τόνισε χαρακτηριστικά έχοντας ως φόντο αυτό το αριστουργηματικό δείγμα αρχιτεκτονικής, παράδοσης και τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Εκεί στην επιβλητική ατμόσφαιρα του Κάστρου η κ. Στάικου προέτρεψε τους επίσημους καλεσμένους, εκπροσώπους της Πολιτείας και φορείς, να καθιερώσουν μια επίσημη συνάντηση, ένα είδος συνεδρίου, σε καθέναν από τους εννέα δήμους όπου θα μπορούν να συντονίζονται οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις σε αυτούς τους τόπους όπου ορθώθηκαν αυτά τα μουσεία. Εν ολίγοις προέτρεψε για μια ζωντανή, ζείδωρο, κινητική συνεργασία που θα μετατρέψει τα μουσεία σε φορείς δράσεων και όχι σε στατικά περιβάλλοντα φιλοξενίας των ντόπιων επιτευγμάτων. Όχι τυχαία τα ίδια τα μουσεία αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν όταν συνεργάζονται αρμονικά ο ιδιωτικός και δημόσιος φορέας "αρκεί να υπάρχει πάντα το όραμα, η θέληση και οι κατάλληλοι άνθρωποι" όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ. "Ο πολιτισμός είναι έμπνευση και δύναμη για να διεκδικούμε και να διαμορφώνουμε πάντα το μέλλον μας" είπε λέγοντας πως εκείνη κρατάει-και σε αυτό ανοίγει το δρόμο σε μια ιδιαίτερα ζοφερή περίοδο για τη χώρα- την ελπίδα της ζωντανή.

"Τα Μουσεία πρέπει να εκφράζουν και να υπηρετούν μια συνείδηση εξωστρέφειας. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα, αυτό άλλωστε μας υπαγορεύουν η διεθνής εμπειρία και η διεθνοποίηση της αγοράς. Εμείς θα προσπαθήσουμε τα επόμενα χρόνια να οργανώσουμε δράσεις στο εξωτερικό. Να προβάλουμε ευρύτερα το έργο αυτό" τόνισε η κ. Στάικου προεξαγγέλοντας νέες δράσεις για έναν οργανισμό που έδειξε ότι τολμά. Και ότι έχει όραμα. Το καλύτερο μέρος της ιστορίας ενός μουσείου, καθώς φαίνεται, μπορεί να ολοκληρώνεται αλλά τώρα ακριβώς είναι που ξεκινά.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κ. Σοφία Στάικου

Περισσότερες ειδήσεις στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα