Αντιδράσεις για τις χρεώσεις προμηθευτή στην αγορά ενέργειας

Την συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης προμηθευτή για την κάλυψη του ελλείμματος, του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, ανοίγουν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις οποίες οι επίμαχες χρεώσεις «βύθισαν» τα κέρδη εξαμήνου της Επιχείρησης.

«Η χρέωση προμηθευτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν».

Όπως σημειώνουν η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με «τέλος» ή φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ). Άλλωστε σαφή θέση και οξύτατη κριτική κατά της ΔΕΗ για το ίδιο θέμα, έχει εξαπολύσει και ο Σύνδεσμος Παραγωγής Ενέργειας με Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ).

Αρμόδιες πηγές επικαλούνται πλήθος έγκυρων και εξειδικευμένων μελετών τα τελευταία χρόνια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, κ.ά.), οι οποίες όπως αναφέρουν έχουν τεκμηριώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι ΑΠΕ μειώνουν σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος. Όμως, για πολλά χρόνια, η μείωση αυτή δεν μεταφέρονταν στα τιμολόγια των καταναλωτών, ενώ παράλληλα δεν καταβάλλονταν εμπρόθεσμα και στο σύνολό του στους δικαιούχους το συμβολαιοποιημένο τίμημα για την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια.

Το γεγονός αυτό, τονίζουν, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία διαρκώς διογκούμενων ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τα οποία για να αντιμετωπιστούν επιβάρυναν, αφ' ενός μεν τους καταναλωτές με συνεχείς αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, και, αφ' ετέρου, τις ΑΠΕ, κυρίως με αναδρομικές περικοπές στις συμβολαιοποιημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας, που έφτασαν να απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του κλάδου με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την ενεργειακή αγορά, το περιβάλλον και την οικονομία.

Τον Αύγουστο του 2016, με διάταξη του Ν.4414/16 που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, επαναπροσδιορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ, έτσι ώστε να επιστρέψει σταδιακά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από την αγορά (δηλ. από τους προμηθευτές) η ως άνω οικονομική αξία που προσφέρουν οι ΑΠΕ. Η νέα αυτή ρύθμιση εξειδικεύθηκε, μετά από δύο σχετικές ευρείες δημόσιες διαβουλεύσεις της ΡΑΕ, και ενσωματώθηκε στους Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος.

Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής έχει οδηγήσει ήδη σε σημαντική μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ενώ αναμένεται και ο λογιστικός μηδενισμός του μέχρι το τέλος του 2017. Αυτή η μείωση, με τη σειρά της, έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή νέων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια των καταναλωτών, ενώ συγκρατήθηκαν και οι καθυστερήσεις των πληρωμών των ΑΠΕ - που παραμένουν βέβαια μεγάλες, στα επίπεδα των πέντε μηνών, και αποφεύχθηκαν και νέες αναδρομικές περικοπές των τιμών των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ.

«Εκτιμάται ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνέχιση της εφαρμογής της νέας ρύθμισης - πάντα υπό την άγρυπνη εποπτεία και τον έλεγχο των συναρμόδιων φορέων (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ), καθώς αναμένεται να οδηγήσει στη μόνιμη εξισορρόπηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, στην εξάλειψη των καθυστερήσεων των πληρωμών ΑΠΕ αλλά και στη συγκράτηση, και, πιθανότατα, στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ» αναφέρουν. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ΛΑΓΗΕ, θα προστατεύσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την ασφάλεια των υφιστάμενων και των νέων επενδύσεων ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα