Νέα ληξιπρόθεσμα ενός δισ. ευρώ δημιούργησε το Δημόσιο

Ενώ παίρνει δάνεια, συμψηφίζει και «κουρεύει» συνταξιούχους για να εξοφλήσει τα «παλαιά» χρέη του - Ο «συνολικός λογαριασμός» φθάνει στα οκτώ δισ.

του Κωστή Πλάντζου

Ξεπέρασαν και τα 6,2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην αγορά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αν προστεθούν όμως σε αυτά και ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα Τελωνεία, επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία

και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες, τότε ο λογαριασμός αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ –αν και στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ γιατρούς, φαρμακευτικές κλπ συμπεριλαμβάνονται και ποσά που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα λόγω του πλαφόν δαπάνης (rebate και clawback).

Στο τέλος Ιουνίου, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχναν συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες συνολικού ύψους 7,235 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,306 δισ. ευρώ αφορούσε σε επιστροφές φόρων.

Τρεις μήνες μετά και ενώ έχουν μεσολαβήσει πληρωμές ύψους 2 δισ. ευρώ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου σε ιδιώτες μειώθηκε κατά μόλις 1 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται στα 6,218 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,439 δισ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές φόρων.

Ωστόσο και η μείωση αυτή, δεν σημαίνει πως πληρώθηκαν οι δικαιούχοι!

Για παράδειγμα, μέρος της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από οφειλές εφάπαξ του ΤΠΔΥ εντός του μηνός Ιουλίου 2016 οφείλεται στο νέο τρόπο υπολογισμού τους, βάσει του άρθρου 35 του Ν.4387/2016. Δηλαδή ενώ τον Ιούνιο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρωστούσε 726 εκατ. ευρώ, οι οφειλές μειώθηκαν μεν σε 575 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι «κουρεύτηκαν» τα εφάπαξ των δικαιούχων.

Καθώς όμως η καθαρή μείωση χρέους είναι σχεδόν μισή από τις πληρωμές ή τους συμψηφισμούς και τα κουρέματα που έγιναν, φαίνεται ότι την ίδια στιγμή «γεννήθηκαν» και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς ιδιώτες, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ περίπου.

Το φαινόμενο αυτό, έχει προκαλέσει και νέα πίεση εκ μέρους των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση για τις δαπάνες που θα πληρωθούν με τις επόμενες δόσεις που θα λάβει η κυβέρνηση από το δάνειο των 6 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα χρέη που είχαν σωρευθεί στη διετία 2015-2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα