Νέα πτώση 5% στην Κίνα παρά τη στήριξη στο γουάν - «Εξαφανίστηκαν» τα κέρδη του 2015

Εκ νέου πτώση στις ασιατικές αγορές, και δη στην Κίνα, παρά την άνοδο του γουάν και την κατάργηση του μηχανισμού διακοπής των συναλλαγών που εφάρμοσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές και προκάλεσε την κατάρρευση των παγκόσμιων μετοχών.

Πτωτικά άνοιξαν, για τέταρτη μέρα, και οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, γρήγορα «γύρισαν» σε θετικό έδαφος, ύστερα από εναλλαγές προσήμων, με «οδηγό» τον γερμανικό DAX.

Οι προσπάθειες της Κίνας να σταθεροποιήσει τις αγορές φαίνεται ότι απέτυχαν με αποτέλεσμα το κινεζικό χρηματιστήριο

να καταγράφει νέα πτώση 5%. Οι απώλειες από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν πλέον «εξαφανίσει» τρισεκατομμύρια δολάρια από την κινεζική αγορά κι έχουν διαγράψει όλα τα κέρδη του 2015.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν οριακά, ενώ οι τιμές εργοστασίου συνέχισαν την πτώση, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κατακλυσμιαία» επιβράδυνση της οικονομίας της.

Με πτώση κινείται και το πετρέλαιο, ενώ τα ευρωπαϊκά futures δείχνουν πτώση για τέταρτη μέρα.

Ο δείκτης Shanghai Composite βρίσκεται σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών (-5,3%) στις 3.016,17 μονάδες, παρά το ράλι του κινεζικού νομίσματος τόσο στην Κίνα όσο και στις ξένες αγορές. Ο CSI300 έκλεισε με πτώση 5% στις 3.192,45 μονάδες. Ο δείκτης Shenzhen composite έκλεισε με πτώση 6,6% στις 1.848 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε και η υπόλοιπη Ασία, με τον αυστραλιανό δείκτη να κλείνει με πτώση 1,17% στις 4.932 μονάδες, με «οδηγό» τις ενεργειακές, χρηματοοικονομικές μετοχές και τις μετοχές πρώτων υλών, με -1,8%, -3% και -1,27% αντίστοιχα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση άνω του 2% κάτω από τις 20.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi έκλεισε με πτώση 1,2% στις 1.894 μονάδες. Κλειστή ήταν η αγορά του Τόκιο.

«Βουτιά» άνω του 2% και για το πετρέλαιο - Πτώση και στα εμπορεύματα

Μεγάλες πιέσεις δέχεται και το πετρέλαιο, το οποίο βρέθηκε σε νέο χαμηλό από το 2003. Πτώση και για τα futures του χαλκού. Το WTI υποχώρησε για έκτη μέρα, με πτώση 2,4% στα 32,37 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 10,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή του brent πέφτει 2,18% στα 32,8 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χαλκού για παράδοση Μαρτίου σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,2%.

Η μεταβλητότητα στις κινεζικές αγορές έχει μειώσει την ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως.

«Η αγορά ανησυχεί για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κίνας. Οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας της καθώς αυτή επιβραδύνεται με πολύ σταθερό ρυθμό. Πολλοί φοβούνται μια απότομη προσγείωση, αν και αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο» υποστηρίζει ο Matthew Sherwood, επικεφαλής επενδυτικής ανάλυσης στην Perpetual Ltd. Στο Σίδνεϊ.

Απώλειες 4% στη Μόσχα - Σε χαμηλό 1 έτους το ρούβλι

Μεγάλη πτώση κατέγραψε και η αγορά της Μόσχας, με τον δείκτη RTS (συναλλαγές σε δολάρια) να υποχωρεί 4,06% και το ρούβλι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2014, ακολουθώντας την τάση των ασιατικών χρηματιστηρίων και τις τιμές του πετρελαίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τα 76 ρούβλια και του ευρώ τα 83 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, τη στιγμή της έναρξης της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία.

Ο Micex, ο δείκτης που εκφράζεται σε ρούβλια και συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κατέγραψε μικρότερη πτώση σχεδόν 2,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα