Νέες απώλειες για τουρκική λίρα και ομόλογα

Χωρίς φρένο συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας, καθώς η αποτυχία Άγκυρας – Ουάσινγκτον να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση με αιχμή την κράτηση του πάστορα Μπράνσον, το διογκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό ιδιωτικό χρέος, ο πληθωρισμός που καλπάζει στο 10% την ώρα που ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι στο 5% και η ανάγκη της χώρας να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ,

αφήνουν το τουρκικό νόμισμα έκθετο στο σφυροκόπημα στην αγορά συναλλάγματος

Συγκεκριμένα, η λίρα και σήμερα υποχωρεί πάνω από 3% με την ισοτιμία στις 5,4358 λίρες ανά δολάριο. Έχει πλέον χάσει το 30% της αξίας του από τις αρχές του έτους. Η νέα πτώση ήρθε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, η οποία δεν απέδωσε καρπούς. Όπως είπε μάλιστα Αμερικανός αξιωματούχος, η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κινήσεις σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα.

Στο μεταξύ, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς καταγράφει αύξηση 60 μονάδων βάσης στο 19,67%, ενώ στην αγορά παραγώγων το premium που καταβάλλουν οι traders για option πώλησης έναντι των option αγοράς αυξήθηκε πάνω από το 5%, για πρώτη φορά από το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα