Νέες επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα


Σημαντική επιβάρυνση προκαλούν στους πολίτες οι αυξήσεις στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Η απελευθέρωση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ έχει αυξήσει τις χονδρικές τιμές πολλών φαρμάκων, οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 200%.

Από στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προκύπτει πως ένα παιδικό αναλγητικό σιρόπι είχε τον Δεκέμβριο του 2016 χονδρική τιμή 0,81 ευρώ και έναν χρόνο αργότερα 2,45 ευρώ. Άλλο αναλγητικό στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 48,65%, από 1,48 ευρώ σε 2,20 ευρώ. Η λίστα

με τα ΜΗΣΥΦΑ αριθμεί εκατοντάδες σκευάσματα, τα οποία σημειώνουν μεν άνοδο στην τιμή τους αλλά και ανοδικές πωλήσεις, καθώς είναι σκευάσματα μεγάλης ζήτησης, πχ αναλγητικά, αποσυμφορητικά, διουρητικά κα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ.
«Η πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία θα έφερνε δήθεν μειώσεις των λιανικών τιμών τους, είχε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα, γεγονός το οποίο δικαιώνει τις προειδοποιήσεις μας και την αντίθεσή μας στην απελευθέρωση των τιμών» επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Οι δραστικές αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν το ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο των φαρμακοποιών. Το άλλο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει και το οποίο θίγουν στην ανακοίνωσή τους, είναι το παράδοξο, όπως το περιγράφουν, η χονδρική τιμή των ΜΗΣΥΦΑ να είναι υψηλότερη από την προτεινόμενη λιανική. Δηλαδή οι φαρμακοποιοί προμηθεύονται τα φάρμακα αυτά σε τιμή υψηλότερη από εκείνη στην οποία μπορούν να τα πουλήσουν...

Προκειμένου να εξηγήσει στους καταναλωτές τι ακριβώς γίνεται με τα ΜΗΣΥΦΑ, ο ΦΣΑ εξέδωσε ενημερωτικό έντυπο, καλώντας τα φαρμακεία-μέλη του να το διανείμουν στο κοινό. Όπως ενημερώνει «οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ καθορίζονται πλέον ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από το Υπουργείο Υγείας, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα. Οι αναγραφόμενες επί των συσκευασιών προτεινόμενες λιανικές τιμές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι παραπλανητικές, αφού τις περισσότερες φορές η χονδρική τιμή με την οποία τα προμηθεύονται τα φαρμακεία από τις εταιρείες είναι μεγαλύτερη της προτεινόμενης λιανικής τιμής».

«Οι φαρμακοποιοί ουδεμία ευθύνη φέρουν τόσο για τις παραπλανητικές τιμές επί των συσκευασιών, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις, που προέκυψαν από την απελευθέρωση των τιμών τους για την οποία ήταν αντίθετοι εξαρχής» καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα