Νέο άλμα τιμών τον Ιανουάριο – Γιατί η σύγκριση με τις άλλες χώρες «κόβει τη φόρα» για οριζόντια μέτρα στήριξης

Όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν έκρηξη ακρίβειας και άνοδο επιτοκίων, που πιέζουν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και τη διεθνή οικονομία συνολικά. Όλες εξετάζουν νέα μέτρα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, με βάση τις ανάγκες τους.

Ωστόσο τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυσκολεύουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, σε μια τόσο αρνητική και επισφαλή συγκυρία (κρίση στην Ουκρανία κλπ)

να υποστηρίξει και να πείσει στα ευρωπαϊκά fora και τους ομολόγους άλλων κρατών, ότι η Ελλάδα θα θέλει να λάβει ανάλογα -ή και περισσότερα- «οριζόντια μέτρα» στήριξης για την ακρίβεια, πέραν όσων εκτάκτως έχει ήδη λάβει η ίδια, καθώς και όλες οι άλλες χώρες. Αντ’ αυτών, μπορεί να υποστηρίξει μόνον στοχευμένα και ισορροπημένα μέτρα, ειδικά για όσους τα έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη.

Τι καταγράφει η Κομισιόν για την Ελλάδα

·         εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό για τη χρονιά που πέρασε, τον χαμηλότερο όλων στην Ευρώπη για το 2021

·         από τις χαμηλότερες αυξήσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή –αν όχι τις χαμηλότερες– για ολόκληρη την τριετία της μεγάλης ακρίβειας 2021-2023.

Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο το 2022 θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι. Αναμένεται peak του πληθωρισμού, στο 6% πιθανότατα.

Ωστόσο, τα στοιχεία και οι προβολές για την πορεία των τιμών στην Ευρώπη δείχνουν άλλη τάση. Οι χειμερινές προβλέψεις της ΕΕ προκαλούν δυσκολία στην κυβέρνηση να πείσει για την ανάγκη «οριζόντιων» έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας. Όχι μόνον διότι η χώρα έχει τεράστια ελλείμματα και δυσθεώρητο εξωτερικό δημόσιο χρέος που πρέπει να συμμαζέψει. Αλλά κυρίως γιατί η Ελλάδα ξεχωρίζει -με διαφορά- σαν η χώρα που έχει πολύ μικρότερο πρόβλημα ακρίβειας, από τις άλλες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν:

·         το 2021 η Ελλάδα εμφανίζεται ότι είχε τον μικρότερο μέσο πληθωρισμό πανευρωπαϊκά, μόλις 0,6%. Ο μέσος όρος αύξησης του εναρμονισμένου τιμάριθμου στην Ευρωζώνη ήταν 2,6% και στην ΕΕ συνολικά 2,9%. Αλλά η Ελλάδα είχε δηλαδή σχεδόν 75% χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό. Καμία άλλη χώρα δεν είχε πέρυσι πληθωρισμό χαμηλότερο από 1%, εκτός από την Ελλάδα (0,6%) τη Μάλτα (0,7%) και την Πορτογαλία (0,9%).  Από όλες τις άλλες, η Ελλάδα είχε 65% έως και  90% χαμηλότερο πληθωρισμό. Για παράδειγμα, Ιταλία και Δανία είχαν τριπλάσιο πληθωρισμό από την Ελλάδα (1,9%) ενώ Πολωνία και Ουγγαρία 8πλάσιο και ακόμα υψηλότερο (με μέση ετήσια αύξηση 5,2% το 2021).

·         Για ολόκληρο το 2022 η Κομισιόν προβλέπει νέα εκτίναξη του πληθωρισμού πανευρωπαϊκά (+35%): στο  3,5% από 2,6% για την Ευρωζώνη και 3,9% από 2,9% για ολόκληρη την ΕΕ. Για την Ελλάδα προβλέπει πενταπλασιασμό (+416%!) του ρυθμού των ανατιμήσεων, από 0,6% στο 3,1%. Παρόλα αυτά όμως, η Ελλάδα θα βρίσκεται και πάλι πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πολύ κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσο όρο . Αλλά και αρκετά χαμηλά εν συγκρίσει στη Ευρώπη των 27, στην 7η θέση με 6 χώρες με χαμηλότερο πληθωρισμό, αλλά και 20 χώρες με υψηλότερο.

·         Μετά το «ξέσπασμα» των τιμών αυτό όμως, η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2023 η Ελλάδα θα έχει μεγάλη πτώση του πληθωρισμού: κατά 65% εν σχέσει με το 2022. Εκτιμά ότι από 3,1% ο πληθωρισμός στη χώρα μας το 2023 θα πέσει στο 1,1%. Θα είναι 35%-40% πιο χαμηλός από το 1,7% που προβλέπεται για ολόκληρη την Ευρωζώνη το 2021 – ή 1,9% συνολικά για την Ευρώπη. Αλλά θα είναι και τότε ο πιο χαμηλός δείκτης ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση την Λετονία που προβλέπεται να έχει πληθωρισμό 0,9%.

Με τα δεδομένα αυτά, ο μέσος πληθωρισμός για τα 3 χρόνια της κρίσης ακρίβειας (2021-2023) στην Ελλάδα θα είναι 1,6%. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν θα είναι τόσο χαμηλός, με εξαίρεση την Πορτογαλία που προβλέπεται σε 1,5%.

Αντιθέτως, πολλές άλλες χώρες προβλέπεται να έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα διαβίωσης, όπως στην Πολωνία για παράδειγμα όπου –αν και ήδη μηδένισαν τον ΦΠΑ στο ρεύμα ή και σε κάποια βασικά τρόφιμα- ο πληθωρισμός το 2022 θα αυξηθεί αντί να μειωθεί (στο 6,8% από  5,2% πέρυσι) αλλά και συνολικά για ολόκληρη την τριετία θα «τρέχει» με 5,2% συνολικά κατά μέσον όρον.

Μέσο πληθωρισμό τριετίας πάνω από 3% και 4%  για την περίοδο 2021-2023 προβλέπεται να έχουν οι περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες (Εσθονία 4,2%, Λιθουανία 3,3%, Σλοβακία 3,6%,  Ρουμανία 4%, Βουλγαρία 4,3%,  Τσεχία 3,4%, Ουγγαρία 5,4% κλπ).

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Φόβοι για «στάση πληρωμών» στους λογαριασμούς

Club Med: Μεγάλο επενδυτικό πλάνο διεθνώς σε 30 resorts, €20 εκατ. και για την Εύβοια έως το 2023

«Παλίρροια» – Σουλιώτης: Πάει για δύο εξαγορές ως τον Απρίλιο και μετεξέλιξη σε όμιλο τροφίμων

Keywords
Τυχαία Θέματα