Νέο «καμπανάκι» από το ΔΝΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και η οικονομία αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυξάνονται οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία, κυρίως από τη νομική αμφισβήτηση που εγείρεται για προηγούμενα δημοσιονομικά

μέτρα, τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την αγορά εργασίας και την εκλογική αβεβαιότητα», ανέφεραν τα στελέχη του ΔΝΤ στην πρώτη έκθεση εποπτείας του Ταμείου για την Ελλάδα. Η έκθεση υπογράμμισε τον προβληματικό τραπεζικό τομέα ως απειλή για την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα ολοκλήρωση πέρυσι μια πορεία οκτώ χρόνων σε προγράμματα διάσωσης και τώρα δοκιμάζει την ικανότητά της να λειτουργεί χωρίς οι πιστωτές να υπαγορεύουν τις πολιτικές που πρόκειται να ακολουθήσει. Το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει δάνεια στη χώρα μετά το 2014, αλλά εξακολουθεί να ασκεί επιρροή, καθώς οι συνήθως κρίσιμες αναφορές του βοηθούν τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα ανέβαλαν την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισ. δολ.), αφού διαπίστωσαν ότι η χώρα δεν είχε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Παρά τις καθυστερήσεις, οι υπουργοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, επιτρέποντας τη εκταμίευση των κονδυλίων τον Απρίλιο.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το τρέχον έτος στο 2,4% από προηγούμενη δική του εκτίμηση στο 2,1%. Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να «μειώσει το μη μισθολογικό κόστος, να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές παραμένουν ελλιπείς», ανέφερε στην έκθεση.

Μεταξύ άλλων συστάσεων, τα στελέχη του ΔΝΤ υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο με μείωση των φορολογικών συντελεστών και να αυξήσει στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Θα πρέπει επίσης να καταρτίσει ένα δημοσιονομικό «plan b» για την αντιμετώπιση δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ελλάδας είναι η μεγάλη συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο πιστωτικό της σύστημα. Οι τράπεζες πρέπει να δημιουργήσουν κεφάλαια για να υποστηρίξουν φιλόδοξους στόχους μείωσης αυτών των ανοιγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να συνεπάγονται την έκδοση μετοχών ή, ελλείψει ζήτησης, χρηματοδότηση από ιδιωτικές αγορές χωρίς απώλεια της ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκκαθάριση του συστήματος θα επιβραδύνει την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν δανειστεί στο παρελθόν και θα αφήσει το τραπεζικό σύστημα ευάλωτο σε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κεφαλαίων, ανέφερε το ταμείο.

Ο μεγάλος όγκος συναλλαγματικών διαθεσίμων της κυβέρνησης σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μέχρι τα τέλη του 2022 χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση από την αγορά, σύμφωνα με την έκθεση. Το ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση διερευνά την πρόωρη εξόφληση περίπου 5,7 δισ. ευρώ που οφείλει στο Ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα