Νέο σκηνικό με εξαγορές και €3,8 δισ. οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη 2ετία
Της Στεφανίας Σούκη
Νέο σκηνικό με εξαγορές μονάδων που αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται το «μπαράζ» των επενδύσεων στον κλάδο, φθάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας διαμορφώνεται στα ξενοδοχεία.
«Τα ξενοδοχεία θα αλλάξουν χέρια και οι οικογενειακές επιχειρήσεις που πιέζονται χρηματοοικονομικά και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το νέο μοντέλο, θα χάσουν τα ακίνητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της εκδήλωσης στο πλαίσιο της έκθεσης Arexpo για την αγορά ακινήτων ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής
«Ξαφνικά ήρθε η κρίση και όταν έπεσαν οι αξίες των ακινήτων και οι τράπεζες ζήτησαν να πληρωθούν τα δάνεια που είχαν χορηγήσει, έπαιξαν ρόλο οι ταμειακές ροές. Και παρά το γεγονός ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος κράτησε την Ελλάδα ψηλά την περίοδο της κρίσης, τα ξενοδοχεία είναι από τα πιο distressed ακίνητα στην αγορά. Η κρίση ήρθε να αποδείξει ότι όταν πρόκειται για ξενοδοχειακό ακίνητο έχουν σημασία οι ταμειακές ροές- πόσα χρήματα αφήνει. Πολλοί ξενοδόχοι προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο μοντέλο αυτό και τα κατάφεραν. Παρόλ'αυτά, με την κρίση φάνηκε και άλλη μία μεγάλη αλήθεια: στα ξενοδοχεία υπήρχε το φαινόμενο ότι «αφού το ξενοδοχείο είναι δικό μου θα το δουλεψω μόνος μου», ανέφερε ο κ. Παλαιολόγος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει πλέον για ξενοδοχειακά ακίνητα από πλευράς θεσμικών επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έστω κι αν η αγορά πέρασε, λόγω της κρίσης, από το στάδιο του πιο κερδοσκοπικού χαρακτήρα των επενδύσεων. «Στην περίοδο της κρίσης, οι επενδυτές επεδίωκαν πραγματικά να αγοράσουν πολύ φθηνά ώστε όταν αλλάξει η καμπύλη να πουλήσουν πολύ ακριβότερα. Ευτυχώς αυτό δε συνέβη».
Πέραν του τομέα των εξαγορών πολύ μεγάλο είναι και το μερίδιο των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βελτίωση της ποιότητας και την αναβάθμιση του τελικού προϊόντος. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property, η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διείσδυση ξένων ξενοδοχειακών αλυσίδων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό και με την ενίσχυση των μεγαλύτερων εγχώριων ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια κεφάλαια συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί σε ξενοδοχεία για την ανάπτυξη νέων μονάδων και την ανακαίνιση υφιστάμενων με πάνω από το 41% των επενδύσεων να αφορά δωμάτια σε 4άστερες και 5άστερες μονάδες. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, όπως σημειώνει η Algean, ο αριθμός των αλυσίδων που λειτουργούν στην Ελλάδα φθάνουν τις 209 και η χώρα μας βρίσκεται, από πλευράς αριθμού, στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Ισπανία (253), την Ιταλία (240) και τη Γερμανία (222), με αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με τα 198 brands του 2017. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των μονάδων που βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» κάποιου brand στη χώρα μας ήταν στο τέλος του 2018 στις 730 ή αλλιώς το 7,4% επί του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, σημειώνοντας άνοδο κατά 5% σε σύγκριση με τα 695 ξενοδοχεία του 2017, ενώ από πλευράς αριθμού δωματίων αντιστοιχεί στο 12% επί του συνολικού δυναμικού της χώρας.
Οσον αφορά τις εξαγορές, πανευρωπαϊκά, το 2018 οι συναλλαγές σε ξενοδοχεία έφθασαν συνολικά τα 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 14% έναντι του 2017. Ωστόσο το νούμερο παραμένει πολύ υψηλό και είναι το 5ο υψηλότερο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το 51% των συναλλαγών ή αλλιώς 9,5 δισ. ευρώ αφορούσε μεμονωμένα ξενοδοχεία, και κοντά στα 9 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκια ξενοδοχείων. Στην Ελλάδα στις σημαντικότερες συναλλαγές της περασμένης χρονιάς είναι αυτή των πρώην Lakitira στην Κώ (62,9 εκατ. ευρώ) από το σχήμα των Atlantica και TUI, του Grand Hotel στη Ρόδο από τον όμιλο Μήτση με 50,1 εκατ. ευρώ, του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και του Μeli Palace από το σχήμα της Grivalia Hospitality, του Nikki Beach επίσης στο Πόρτο Χέλι από το σχήμα της Invel βασικού μετόχου της Εθνική Πανγαία κ.α...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέφτουν «στα μαλακά» οι ένοχοι για τη μεγάλη απάτη των Folli Follie με τον νέο ποινικό κώδικα της κυβέρνησης Τσίπρα
- Οι φήμες για Αράπογλου, το σχέδιο Κυριάκου για τις τραπεζες και ένα κουίζ για μυημένους
- Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει...
- Ο πανικός προ της διαφαινόμενης συντριβής…
- Θεσσαλονίκη: Γιατί οι ιδιοκτήτες στο κέντρο εγκαταλείπουν το Airbnb
- Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι 120 δόσεις. Ασφαλιστικές εισφορές διαχειριστών ΙΚΕ
- Αναδρομικά: "Κλείδωσαν" τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι
- «Φιλαράκια»: Η δημοφιλής σειρά επιστέφει;
- Σκάφος ακυβέρνητο στα καμποχώρια
- ΟΑΕΔ: Επιδότηση σε 10.000 νέους επιχειρηματίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Νέο σκηνικό με εξαγορές και €3,8 δισ. οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη 2ετία
- Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις αντοχές της χώρας
- Ιράν: Συνάντηση Ροχανί - Μάας αύριο, Δευτέρα, για την διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά
- Αύριο Δευτέρα 10 Ιουνίου επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου - Ο Αλέξης Τσίπρας στον Π.τ.Δ.
- H American Airlines «παγώνει» τα δρομολόγια με 737 Max ως τις 3 Σεπτεμβρίου
- Ηγετικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σκοπεύουν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Γιατί τώρα λουκέτα, επιβράδυνση και ελλείμματα
- Λονδίνο: Μαίνεται πυρκαγιά σε πολυκατοικία
- Λύση «δυο κρατών» στην μακρόχρονη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης επαναπροτείνει η Γερμανία
- Σορός αγνώστου άνδρα εντοπίσθηκε στη θαλάσσια περιοχή Αλίμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πανελλήνιες 2019: Σε Αρχαία και Μαθηματικά εξετάζονται οι μαθητές σήμερα
- Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές: Στον Παυλόπουλο σήμερα ο Τσίπρας
- Συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου για προκήρυξη εκλογών
- Αναδρομικά: "Κλείδωσαν" τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι
- ΟΑΕΔ: Επιδότηση σε 10.000 νέους επιχειρηματίες
- Συγχωνεύονται Raytheon και United Technologies
- Κοκτέιλ με μαστίχα ή τσίπουρο αρέσει σε βιομηχανία και κοινό
- Σύγκριση απόδοσης μηχανημάτων και πρακτικών φέρνει νέο λογισμικό
- Από τα σπλάχνα της ComAgri οι περισσότεροι νέοι Ευρωβουλευτές
- Πτωτικό κανάλι γράφει η κίνηση τιμών στο ελαιόλαδο, κίνδυνος μαρασμού για τους ελαιώνες