Νίκη Μακρόν με 60% «βλέπει» ο γαλλικός Τύπος

της Σοφίας Ζαφείρη

Τον Εμμανουέλ Μακρόν ως σίγουρο νικητή του β' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών δίνουν οι γαλλικές εφημερίδες, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα exit polls θα δημοσιοποιήθουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα επίσημα στις 22.00 επίσης ώρα Ελλάδας. Σαφώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σε υψηλό βαθμό την πορεία της Ευρωζώνης. Σε περίπτωση νίκης του Εμμανουέλ

Μακρόν η Ευρωζώνη θα... αναστενάξει με ανακούφιση, ενώ οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους καταγράφοντας ισχυρά, κάτι το οποίο θα ισχύσει και για το ευρώ.

Στον αντίποδα, σε περίπτωση νίκης της Μαρίν Λεπέν, η εικόνα θα είναι εντελώς αντίστροφη, ειδικά εάν κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση -αν και υπήρξε «χαλάρωση» της στάσης της κατά την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία- για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι και πρόκειται για μία μάχη της παγκοσμιοποίησης έναντι του προστατευτισμού, με την πρώτη φυσικά να εκπροσωπεί ο κ. Μακρόν και τον δεύτερο η κυρία Λεπέν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (9 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 21.00 μμ (22.00 ώρα Ελλάδας), καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές (στις μεγάλες πόλεις οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 20.00 μμ τοπική ώρα).

Ανεξάρτητα, πάντως, του ποιος θα εκλεγεί η Γαλλία μοιάζει να είναι μία διχασμένη -πολιτικά και όχι μόνο- χώρα, με τα πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα (Ρεπουμπλικάνους και Σοσιαλιστές) να βλέπουν τα ποσοστά τους σχεδόν να εκμηδενίζονται και να τιμωρούνται σκληρά από τους ψηφοφόρους.

«Οι εκλογές έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση ή όχι του ευρώ», εκτιμά ο Dominique Reynie, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ινστιτούτο Sciences Po στο Παρίσι και προσθέτει «και έχουν άμεση σύνδεση με τον διχασμό που υπάρχει τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες δυτικές δημοκρατίες, μεταξύ αυτών που έχουν επιτύχει χάρη στην παγκοσμιοποίηση και σε αυτούς που έχουν πληρώσει ακριβά την παγκοσμιοποίηση».

Οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Νίκη του Μακρόν σημαίνει ότι οι Γάλλοι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρετανών (με το Brexit) και των Αμερικανών (με την εκλογή Τραμπ). Νίκη της Λεπέν θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα για την Ε.Ε., την πολιτική της ενοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε sell-off τις αγορές.

Ποιες είναι οι απόψεις τους για την Ε.Ε.

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη θέση της Γαλλίας στην Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη έχουν εκφράσει, Μακρόν και Λεπέν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει:

Αναδιάρθρωση της Ε.Ε., με χωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. Δημιουργία της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και διαφορετικό κοινοβούλιο για τα κράτη του ευρώ.Για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ζητά πλήρης εφαρμογή των κανόνων της κοινής αγοράς για όλους τους εμπορικούς εταίρους.Προωθεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA (μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά).

Η Μαρίν Λεπέν ζητά:

Διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. προκειμένου η Γαλλία να ανακτήσει ορισμένες εξουσίες και αναμόρφωση της Ένωσης. Κατόπιν πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ένωση.Πλήρη ανάκτηση του ελέγχου των γαλλικών συνόρων, εγκατάλειψη της Συνθήκης Σένγκεν και διορισμό επιπλέον 6.000 τελωνειακών υπαλλήλων.Κατάργηση της οδηγίας της Ε.Ε. για τους εργαζόμενους, ώστε να «μπλοκάρει» τον ανταγωνισμό ξένων εργαζόμενων που βρίσκονται στη Γαλλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα