Νίκος Κουτσιανάς: Μια ελληνική αφήγηση που βρήκε αγοραστές

Ο Νίκος Κουτσιανάς δικαιούται είναι το πρόσωπο της ημέρας και γιατί όχι των ημερών. Ο ιδρυτής της εταιρείας των φυσικών καλλυντικών που ξεκίνησε την διαδρομή του από ένα συνοικιακό φαρμακείο στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 σήμερα δεν δικαιώνεται για τα «οικονομικά» της εξαγοράς αλλά γιατί κατάφερε, πάντα μαζί με την σύντροφο του Νίκη, να φτιάξουν εξ αρχής και να υπηρετήσουν μια αφήγηση (ελληνικής καταγωγής ) που βρήκε αγοραστές. Ναι, οι Καταλανοί της Puig ένα στόρι αγόρασαν ακριβώς όπως

το ήθελαν για να το εντάξουν στο βαρύ χαρτοφυλάκιο με τις διεθνείς φίρμες που έχουν υπό τον έλεγχο τους.

Ας μην μείνουμε στα οικονομικά ούτε της Apivita, ούτε και της ίδιας της εξαγοράς. Το «40αρι» της εξαγοράς που «ακούστηκε» δεν ισχύει, τα νούμερα είναι πολύ διαφορετικά.

Μαθαίνω – αν και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά- πώς το τίμημα έχει ως εξής: Στο χέρι η οικογένεια των ιδρυτών και βασικών μετόχων θα πάρει πάνω κάτω 25 εκατομμύρια ευρώ και θα διατηρήσει το 10 % των μετοχών, ενώ ένα ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. “No bad” , είναι το σχόλιο όλων όσοι κατά καιρούς ως σύμβουλοι τραπεζών και υποψηφίων επενδυτών βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Κουτσιανά. Και εκείνοι – πιστέψτε με- γνωρίζουν καλά και το τι πλήρωναν και πως το πλήρωναν οι πολυεθνικές, τα ονόματα των οποίων έχουν κατά καιρούς αναφερθεί.

Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί μια πολύ προσωπική ανάγνωση των πραγμάτων με βάση ένα περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνάντησα τον Νίκο Κουτσιανά στο ισόγειο του πολυχώρου Yoleni’s στις αρχές της Σόλωνος σχεδόν απέναντι από το αγαπημένο του κατάστημα. Περίμενε όπως όλοι για να παραλάβει την πίτα με τα υλικά της επιλογής του. Ανταλλάξαμε δύο τρείς κουβέντες στα όρθια, ενημερώνοντας τον για την εκδήλωση που θα γινόταν σε λίγη ώρα στον πολυχώρο με προσκαλεσμένους μου δύο νέους επιχειρηματίες – μελισσοκόμους. Τον Γιάννη Καρυπίδη από την Χαλκίδα και τον Κώστα Ρέλλο από τους Δελφούς. Ήρθε και κάθησε κοντά μας. Ενδιαφέρθηκε να μάθει για την δουλειά και τα προϊόντα τους. Τα πήρα στα χέρια του, ρώτησε λεπτομέρειες και χάρηκε για όλα όσα είχαν πετύχει. Μας είπε για τις ενέργειες του σχετικά με την εκπαίδευση νέων ανθρώπων στην μελισσοκομία και επέμενε να ανταποδώσει «εδώ και τώρα» την χαρά που του έδωσαν με μια επίσκεψη και στο δικό του αγαπημένο κατάστημα (ακριβώς απέναντι από το Yoleni’s). Κανείς δεν του χάλασε το χατήρι. Άλλωστε, ήταν και παραμένει ο δάσκαλος για μια ολόκληρη γενιά νέων επιχειρηματιών. Στη ζωή βλέπετε τα νούμερα δεν είναι το πάν…

Για το τέλος, διάλεξα να μεταφέρω το βιογραφικό του όπως το βρήκα στο site της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: “Ο κ. Κουτσιανάς γεννήθηκε το 1946 στα Γαβράκια Φθιώτιδος και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια Marketing και Management στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με τη σύζυγο του, Νίκη

Το 1979, μαζί με το σύζυγό του Νίκη, ίδρυσε την εταιρεία Apivita το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «apis» που σημαίνει μέλισσα και «vita» που σημαίνει ζωή.
Ο κ. Κουτσιανάς υπήρξε για 8 έτη και έως το Φεβρουάριο του 2005, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και ένας εκ των ιδρυτών της Εθνοφαρμακολογίας.Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).

Τέλος, είναι Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Ιπποκράτης 2,500 χρόνια» που έχει ως κύριο σκοπό την έρευνα, μελέτη, προβολή και διάδοση του Ιπποκράτειου έργου στην Ελλάδα και διεθνώς”.

KTs

Keywords
Τυχαία Θέματα