Ντ. Νουί: Τέλος στις αγορές ομολόγων ΔΕΚΟ από τις τράπεζες - Μόνο με έγκριση του SSM

«Φρένο» στην έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες βάζει η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα και τις συναντήσεις της με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατέστησε ξεκάθαρο ότι πλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα επιχειρήσεων

του Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κτλ) χωρίς την άδεια του Γενικού Συμβουλίου του SSM. Μάλιστα, για να εγκριθεί το εκάστοτε αίτημα θα πρέπει η συμμετοχή των τραπεζών να είναι μικρή και να κρίνεται απολύτως αναγκαία ώστε να μην αποτύχει η έκδοση του ομολόγου.

Η κ. Νουί έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στις τράπεζες στην ανάληψη κρατικού ρίσκου, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν ύστατο καταφύγιο για την δανειοδότηση του κρατικού τομέα.

Η κίνηση αποτελεί συνέχεια της απόφασης που είχε πάρει ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, εδώ και περίπου ένα χρόνο, να μειωθεί το όριο κρατικών ομολόγων που μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.

"Μπορείτε να αντέξετε κεφαλαιακά μετά από αυτό που γίνεται διεθνώς;", ήταν το πρώτο που ρώτησε τους Έλληνες τραπεζίτες, η επικεφαλής του SSM, πριν προχωρήσει στις "κατευθύνσεις" της εποπτικής αρχής.

Άλλο μείζον θέμα που συζητήθηκε ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικεφαλής του SSM δεν αναφέρθηκε με πολλές λεπτομέρειες στο θέμα ωστόσο ζήτησε από τις τράπεζες να κινηθούν πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπισή τους. Στόχος του SSM είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων κάτω από το 20% έως το τέλος του 2018.

«Πολλές χώρες επέφεραν με τη δράση τους μεγάλες αλλαγές που βελτίωσαν την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες δεν έχουν δείξει μεγάλη "όρεξη" να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια. Ελάτε σύντομα με ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μέθοδο και εργαλείο έχουν στη διάθεσή τους ώστε να υπάρξουν άμεσα, απτά αποτελέσματα.

Η επικεφαλής του SSM, τέλος, επισήμανε στις τράπεζες την σπουδαιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης. Απαντώντας στις αιτιάσεις των τραπεζών για τις υπερβολικές απαιτήσεις του νόμου όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών, υπεραμύνθηκε του νόμου, λέγοντας "καλύτερα να είναι υπέρ του δέοντος, παρά να υπολείπεται".

Keywords
Τυχαία Θέματα