Ντάισελμπλουμ στον ΣΚΑΙ: Ελαφρά επιτροπεία μετά τη λήξη του προγράμματος

Για «ελαφρά» εποπτεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι κοινή φιλοδοξία της Αθήνας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα προσαρμογής. Όπως είπε αυτό είναι δυνατό αν γίνουν όλα σωστά, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει μια ήπια μορφή

εποπτείας, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που ακολούθησαν αντίστοιχα προγράμματα, π.χ. η Κύπρος και η Ιρλανδία.

«Είναι μια μορφή ελαφράς επιτροπείας. Οι Θεσμοί θα έρχονται δύο φορές τον χρόνο για να ελέγχουν αν πάνε όλα καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, τονίζοντας ότι αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση στην ώρα της και να βγει η Ελλάδα στις αγορές τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

«Τα ενδιαφέροντα μας είναι ευθυγραμμισμένα, να τελειώσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε την τελική έξοδο τον Αύγουστο» είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πιθανό. «Ο προϋπολογισμός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το "κλειδί" είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις πιέσεις του ΔΝΤ για την διεξαγωγή ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQRs) στις ελληνικές τράπεζες είπε πως ο ίδιος «δεν έχει άποψη» και παρέπεμψε στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές. Αλλά είπε ότι είναι σημαντικό να είναι διασφαλιστεί πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και σταθερές. «Αν αυτό πρέπει να γίνει με τα stress tests ας γίνει, αν πρέπει να γίνει με τα AQRs ας γίνει έτσι. Αυτό θα το αποφασίσουν οι τραπεζικές εποπτικές Αρχές» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα