Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο QE μόνο αν έχει waiver

Περιθώρια ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πριν τη λήξη του προγράμματος αφήνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντράγκι περιέγραψε τη διαδικασία η οποία πρέπει να προηγηθεί προκειμένου να μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Απαραίτητη

προϋπόθεση είναι το waiver, δηλαδή η κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή waiver, αλλά θα πρέπει να το διατηρήσει, προκειμένου να ενταχθεί στο QE. Ωστόσο όπως τόνισε ο Ντράγκι, "η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver".

Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εκπονήσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) και θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για την διαχείριση του κινδύνου.

"Επί του παρόντος η Ελλάδα έχει waiver έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα (για το χρέος), μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει μέρος του QE όσο υφίσταται το πρόγραμμα και το waiver;

Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας DSA αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF".

Ισχυρά τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίστηκε πάντως ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν ισχυρά, με μοναδική απειλή που μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία αλλά και τις προοπτικές τους να είναι η αύξηση του προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αν και δεν διευκρίνισε εάν αναμένει να πλησιάσει εντός των επόμενων μηνών τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ εκτίμησε ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένες.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ πέραν από τη στήριξη της ανάπτυξης, αποτέλεσαν ένα εκ των βασικών παραγόντων που οδήγησαν σε ενίσχυση του πληθωρισμού.
Προκειμένου, όμως, ο πληθωρισμός να φθάσει στα επίπεδα που επιθυμεί η τράπεζα α πρέπει να υπάρχει «υπομονή, επιμονή και ορθές πολιτικές».

Επανέλαβε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1% φέτος, στο 1,9% το 2019 και στο 1,7% το 2020 και τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018, με σταθερή μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα