Ντράγκι: Πιθανή και νέα καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη σε νέα σχόλια συντηρητικής νομισματικής πολιτικής , επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις στην αύξηση των επιτοκίων, αν κριθεί απαραίτητο.

«Η προσαρμογή του guidance για τα επιτόκια είναι μια επιλογή που έχουμε, ώστε να υλοποιήσουμε τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φρανκφούρτη.

«Όπως κάναμε και κατά τη

συνεδρίασή μας τον Μάρτιο, διαβεβαιώνουμε ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να ακολουθεί την οικονομία προσαρμόζοντας τα επιτόκια ώστε να αντανακλά τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό», ανέφερε.

Η ΕΚΤ έχει εντολή να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών με στόχο πληθωρισμού λίγο κάτω του 2%. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τα σχέδια για αύξηση επιτοκίων το καλοκαίρι λόγω των αδύναμων μάκρο στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε ο Ντράγκι, «η ΕΚΤ θα υιοθετήσει τις δράσεις νομισματικής πολιτικής που είναι απαραίτητες. Δεν μας λείπουν τα εργαλεία για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Η επιβράδυνση της οικονομίας δεν οδηγεί απαραίτητα σε ύφεση

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η προσωρινή επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης δεν αποτελεί απαραίτητα προάγγελο μιας σοβαρής ύφεσης.

«Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων επεκτάσεων του επιχειρηματικού κύκλου στην ευρωζώνη από το 1970, έχει σημειωθεί 50 φορές επιβράδυνση – η οποία ορίζεται ως επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τα 2/4 – και μόνον τέσσερις φορές ύφεση.

Στην πραγματικότητα, η ευρωζώνη αντιμετώπισε ανάλογη κατάσταση το 2016, όταν η οικονομία βίωνε μια επιβράδυνση που είχε πυροδοτηθεί από συρρίκνωση του εμπορίου. Εκείνο το διάστημα η ισχύς της εγχώριας οικονομίας στάθηκε ικανή να στηρίξει την ανάκαμψη έναντι των εξωτερικών αβεβαιοτήτων», ανέφερε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τα σχόλια του έπονται της υποβάθμισης των αναπτυξιακών προβλέψεων της ΕΚΤ, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,1% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,7%.
Οι ανησυχίες που υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία σχετίζονται με το Brexit, την πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές, αλλά και γενικότερα τις εμπορικές εντάσεις.

«Το ερώτημα – κλειδί είναι το αν η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει και στο μέλλον εξίσου ανθεκτική με σήμερα, στο πλαίσιο μιας νομισματικής πολιτικής που συνεχίζει να υποστηρίζει την επέκταση της ανάπτυξης», ανέφερε ο Ντράγκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα