Ο Mr Facebook αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά... 2 δισ. λογαριασμοί είναι ευάλωτοι

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για ό,τι συνέβη» διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο CEO της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μετά τη διαρροή στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών που στοίχισε στην εταιρεία του αρκετά δισ. δολάρια και οδήγησε τη μετοχή σε κατάρρευση.

Στην προσπάθειά του να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα ο Ζούκερμπεργκ δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία

του θα ξεκινήσει μια προσπάθεια σε ορίζοντα τριετίας για να εμποδίσει παρόμοια φαινόμενα να ξανασυμβούν στο μέλλον.

«Εγώ ξεκίνησα την εταιρεία, εγώ την “τρέχω”. Είμαι υπεύθυνος για ό,τι συνέβη», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειωτέον ότι κανείς δεν έχει απολυθεί στη Facebook μετά το σκάνδαλο της διαρροής στοιχείων στην Cambridge Analytica. Ωστόσο, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του δεν έκανε όσα έπρεπε για να παρεμποδίσει την κακόβουλη χρήση των δεδομένων και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις πλατφόρμες της. Μάλιστα αποκάλεσε την έλλειψη πρωτοβουλιών ως «ένα τεράστιο λάθος, ένα δικό μου λάθος». Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο αφεντικό της Facebook δεν περιμένει ότι τα πάντα θα διορθωθούν σύντομα, δεδομένου το πόσο περίπλοκη είναι η δομή του Facebook και το πόσα συστήματα υπάρχουν, ενώ θα πρέπει να να ξανασκεφτούν τη σχέση τους με τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου από την αρχή.

Η Facebook έχει 15.000 άτομα προσωπικό στον τομέα ασφάλειας και στην επιτήρηση του περιεχομένου και μέχρι το τέλος του 2018 το εργατικό δυναμικό θα ενισχυθεί στους 20,000.

Αν και διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσει πληροφορίες χρηστών σε τρίτους, μολονότι διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να βοηθά τους διαφημιστές να στοχεύουν πιο αποτελεσματικά στο κοινό, την ίδια ώρα η εταιρεία αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία των περισσότερων από τα 2 δισ. χρήστες της μπορεί να είναι προσβάσιμα και ευάλωτα σε τρίτους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αφαιρεί ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν αριθμούς τηλεφώνου ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο εργαλείο αναζήτησης του Facebook για να βρουν άλλους ανθρώπους. Αυτό ακριβώς το εργαλείο ήταν που χρησιμοποιήθηκε για αντικανονική πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών.

Η Facebook δήλωσε επίσης ότι τα στοιχεία περίπου 87 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στις Η.Π.Α., ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει στην εταιρεία ερευνών Cambridge Analytica. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Facebook σχετικά με την πιθανή έκταση της διαρροής δεδομένων. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 50 εκατ. χρήστες.

Πολλοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ζούκερμπεργκ αν θα συνεχίσει να ηγείται της εταιρείας και αν του έχει ζητηθεί από το ΔΣ να αποχωρήσει από πρόεδρος. «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», ήταν η απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα