Ο αγώνας να αποφευχθεί άλλη μια στιγμή Lehman για τις τράπεζες μετά το Brexit

Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, αλλά τα νέα έφθασαν στους Ευρωπαίους τραπεζίτες καθώς μπήκε το φθινόπωρο: γι 'αυτούς, η ημέρα Brexit ήταν το τέλος του 2018 και όχι η 29η Μαρτίου 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα χωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στελέχη στο Λονδίνο χρειάστηκαν προθεσμία τριών μηνών για συμφωνίες παραγώγων που θα κλείσουν ή θα μετακινηθούν. Και δεν υπήρχε ακόμα σχέδιο για να αποφευχθεί από που

οι κεντρικοί τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι θα είναι μια ενδεχόμενη κατάρρευση τύπου Lehman στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν τα τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών βρεθούν ξαφνικά σε νομικό κενό, με τις επιχειρήσεις της ΕΕ αποκλεισμένες από το Λονδίνο.

Καθώς οι πολιτικοί στο Λονδίνο και στην Ευρώπη πλησιάζουν προς μια συμφωνία Brexit, ο αγώνας για την αποφυγή οικονομικής καταστροφής προσεγγίζει τη γραμμή τερματισμού. Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν συμπαγή νομικά ζητήματα - και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους - αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι το χάος της αγοράς θα αποφευχθεί ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit.

Ενώ οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για τα χειρότερα – στήνωντας τις επιχειρήσεις τους στην ΕΕ για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία - οι αρχές στο μπλοκ δήλωσαν ότι θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα συνεχιστούν χωρίς εμπόδια. Οι όρκοι αυτοί είναι ουσιώδεις για τις αγορές που βασίζονται σε σύνθετα παράγωγα για τη διαχείριση κινδύνων για τα πάντα, από στεγαστικά δάνεια έως επιχειρηματικά δάνεια, στις τιμές του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες με έδρα την ΕΕ έχουν συμβόλαια παραγώγων με θεωρητική αξία 69 τρισεκατομμυρίων λιρών (89 τρισ. δολάρια) στις εταιρείες εκκαθάρισης του Ηνωμένου Βασιλείου, με περίπου 41 τρισ. λίρες που λήγουν μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η αγορά όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας παραγώγων της Ευρώπης - η εταιρεία εκκαθάρισης LCH της London Stock Exchange Group PLC - έγινε πολιτικό γήπεδο μέσα σε λίγες ημέρες από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 για το Brexit. Αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη έστρωσαν το κόκκινο χαλί για να προσελκύσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο του Λονδίνου και οι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η εκκαθάριση που έχει εκδοθεί σε ευρώ στην LCH πρέπει να μετακινηθεί μέσα στο μπλοκ.

Ταυτόχρονα, οι ρυθμιστικές αρχές του μπλοκ άρχισαν να αξιολογούν τι θα συνέβαινε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν μπορούσαν τελικά να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία απόσυρσης. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτης, μια ομάδα υψηλού επιπέδου ρυθμιστικών αρχών από όλη την ΕΕ άρχισε να συνεδριάζει σε μια ομάδα εργασίας για το Brexit. Η ομάδα, με επικεφαλής τους αξιωματούχους της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, εξέδωσε μια σειρά εσωτερικών εγγράφων "Brexit Monitor", τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για τα παράγωγα ήταν ανύπαρκτος.

Επιτέλους, στις 13 Νοεμβρίου, την παραμονή της δημοσίευσης της δοκιμαστικής συμφωνίας απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων που θα προκύψουν από το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να επιτρέψει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Βρετανίας τις επιχειρήσεις που διευθετούν τη μαζική αγορά χρηματιστηρίων να συνεχίσουν να συνεργάζονται με εταιρείες που εδρεύουν στο μπλοκ. Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα εργαλεία μπορούν να "αναπτυχθούν ταχέως" για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η βιομηχανία προχώρησε σε δηλώσεις που χαιρετίζουν την προκαταρκτική συμφωνία διαζυγίου. Αλλά με το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού Theresa May να βρίσκεται σε χάος και την κοινοβουλευτική έγκριση να μην είναι καθόλου σαφής, ο κλάδος τόνισε ότι έπρεπε να συνεχίσει να σχεδιάζει ένα σκληρό Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα