Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι η χώρα «ξεμένει από χρόνο» προκειμένου να επιλύσει την πολιτική κρίση, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη που, εκτός όλων των άλλων, απειλεί να ακυρώσει και την παροχή διεθνούς βοήθειας.

Ο Volodymyr Hroisman, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη διάθεσή του να αναλάβει αυτός ως νέος πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο έχει χάσει την επαφή του με τον πρωθυπουργό Arseniy Yatsenyuk αλλά και το υπουργικό συμβούλιο.
Η υπουργός Οικονομικών Natalie Jaresko, και αυτή υποψήφια

για την πρωθυπουργία, υποστήριξε από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε κρίση και ότι συνεχίζει τις εργασίες της.

«Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα», υποστήριξε ο κ. Hroisman, μιλώντας σε συνέδριο της επενδυτικής τράπεζας Dragon Capital στο Κίεβο και προσέθεσε ότι «έχουμε κάποιες μέρες για να σχηματίσουμε νέα κυβέρνηση, αλλά όχι μήνες. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του πρωθυπουργού».

Η Ουκρανία έχει εισέλθει σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις, μετά την αποπομπή της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία στήριζε το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της χώρας, Petro Poroshenko και η κυβέρνηση βρίσκονται σε σύγκρουση αναφορικά με τον αργό ρυθμό εφαρμογής ορισμένων μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πάταξη της διαφθοράς. Τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι ξένοι τραπεζίτες φαίνεται να έχουν χάσει την υπομονή τους. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι αποτυχία να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στήριξης 17,5 δισ. δολαρίων.

Επενδυτικές αντιδράσεις

Ο Poroshenko, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα. Ο Yatsenyuk, ο οποίος επιβίωσε μίας ψήφου εμπιστοσύνης στις 16 Φεβρουαρίου, επιθυμεί να προσελκύσει ένα ακόμη μικρό κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Hroisman υποστήριξε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επαναβεβαίωσε την πρόθεση να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΔΝΤ.

Αν και η αβεβαιότητα πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη και το νόμισμα, δεν οδηγεί την οικονομία στο «χείλος της αβύσσου», όπως υποστήριξε η Jaresko.

Ο υπουργός Οικονομίας, Aivaras Abromavicius, του οποίου η παραίτηση τον Φεβρουάριο δεν έχει γίνει δεκτή, εκτίμησε και αυτός ότι η χώρα χρειάζεται νέο πρωθυπουργό.

Ο υπουργός, ο οποίος έχει εγκαταλείψει το κόμμα του προέδρου Poroshenko, εκτίμησε ακόμη ότι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τη διοίκηση της κυρίας Jaresko κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Η κυρία Jaresko είναι αρεστή στους επενδυτές αλλά και στους κατόχους ομολόγων που συμμετείχαν στην περσινή αναδιάρθρωση χρέους ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα