Ο Έλον Μασκ επεκτείνει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα

Βήμα βήμα ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ελον Μασκ αυξάνει το επιχειρηματικό και ερευνητικό αποτύπωμά του στην Ελλάδα διευρύνοντας τις επενδύσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «business stories», ήδη αναζητούνται τρόποι για την επέκταση της ερευνητικής ομάδας και των υποδομών που χρησιμοποιούνται από την Tesla στο τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Παράλληλα η Tesla

Greece, που έχει συσταθεί και για την εμπορία, υποστήριξη και δικτύωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βρίσκεται σε φάση ενίσχυσης του δυναμικού που ασχολείται με την εμπορική δραστηριότητα, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένεται και η έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας της Starlink, θυγατρικής της Space X στη χώρα μας, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες δορυφορικού Ιντερνετ.

Επέκταση του R&D Center

Σε ό,τι αφορά την ερευνητική ομάδα, οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Tesla έχει βολιδοσκοπήσει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την κατασκευή ενός δεύτερου κτιρίου που θα συνορεύει με το υφιστάμενο όπου είναι εγκαταστημένη, με στόχο να μεγαλώσει η ομάδα αναλαμβάνοντας ακόμα περισσότερα πρότζεκτ.

Μάλιστα η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προτείνει να ανεγείρει η ίδια, με δικά της έξοδα, το νέο κτίριο με τις εγκαταστάσεις του, με αντάλλαγμα τη μη καταβολή ενοικίων σε βάθος χρόνων. Μια πρόταση που θα διευκολύνει την ελληνική πλευρά με δεδομένο πως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Δημόσιο τρέχουν ήδη πλάνο επέκτασης του τεχνολογικού πάρκου έχοντας δεσμεύσει κεφάλαια με τη χρηματοδότηση, κυρίως, της ΕΤΕπ και παράλληλα θα εξυπηρετήσει την ίδια την Tesla, αφού θεωρεί ιδανική την τοποθεσία του τεχνολογικού πάρκου «Λεύκιππος» ως βάση για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Προς το παρόν τα συναρμόδια υπουργεία αναμένουν την τελική πρόταση προκειμένου να τοποθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή επέκτασης της ερευνητικής ομάδας και των εγκαταστάσεων της Tesla στην Αθήνα συντάσσεται με τη στρατηγική επέκτασης της συνολικής παρουσίας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Το γεγονός μάλιστα ότι η ομάδα των Αθηνών, αν και μικρή σήμερα (είναι κάτι παραπάνω από 20 επιστήμονες), έχει επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στα τμήματα των πρότζεκτ που έχει αναλάβει να τρέξει για τον όμιλο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για μεγαλύτερες επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Θεωρείται δε μία σημαντική επιτυχία με δεδομένο ότι το τμήμα R&D της Tesla που δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή προ τριετίας αποτελούσε και το πρώτο που στήθηκε εκτός των ΗΠΑ, αφού μέχρι τότε όλος ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη βρίσκονταν στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Μια απόφαση που τότε είχε συνδεθεί και με το στέλεχος της Tesla Κώστα Λάσκαρη, που είναι ο επικεφαλής σχεδιαστής του Τμήματος Ηλεκτροκινητήρων της Tesla.

Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Κώστας Λάσκαρης ήρθε σε επαφή και απέκτησε τεράστια εμπειρία στους ηλεκτροκινητήρες, καθώς από το 2008 έως το 2011 ήταν επικεφαλής στην ομάδα «Προμηθέας» του ΕΜΠ. Από το 2012 εντάχθηκε στην ομάδα της Tesla, για να ανελιχθεί λίγα χρόνια μετά στην επιτελική θέση που κατέχει. Από την ομάδα «Προμηθέας», άλλωστε, προέρχονται και οι δύο άλλοι Ελληνες μηχανικοί της Tesla, οι κύριοι Κ. Μπούρχας και Β. Παπανικολάου, οι οποίοι αποτέλεσαν και τη βασική «μαγιά» για να στηθεί η ομάδα των Αθηνών, αποτελούμενη κυρίως από στελέχη της εταιρείας που ήρθαν από το εξωτερικό και πλαισιωμένη με αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων στο πλαίσιο προγραμμάτων πρακτικής άσκησης. Σημειωτέον πως σήμερα υπάρχουν αγγελίες στο site της Tesla για θέσεις πρακτικής άσκησης -κυρίως ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών πληροφορικής- που θα ανοίξουν από την 1η Ιανουαρίου.

Το αυτόνομο κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως R&D Center της Tesla στο τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» είναι τριών επιπέδων και συνολικού εμβαδού περίπου 450 τ.μ. Αν και έχει τη δυνατότητα να στεγάσει περί τους 40 μηχανικούς, τα πλάνα της Tesla πλέον φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα. Ως εκ τούτου κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία και νέου κτιρίου, που θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση λειτουργίας κεντρικών γραφείων της θυγατρικής.

Σε ό,τι αφορά τα πρότζεκτ που τρέχει η ερευνητική ομάδα των Αθηνών, αν και υπάρχει απόρρητο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι αφορά τους ηλεκτροκινητήρες των φορτηγών της Tesla.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Την ίδια ώρα, όμως, έχει συγκροτηθεί και η ομάδα που ασχολείται με την εμπορική δραστηριότητα της Tesla Greece ΙΚΕ, της θυγατρικής που έχει συσταθεί από το 2018 και της οποίας διαχειριστής εμφανίζεται ο οικονομικός διευθυντής της Tesla στην Ευρώπη Στέφαν Γουίλιαμ Βέρκμαν. Σημειωτέον πως η εταιρεία προχώρησε φέτος σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει κεφάλαιο 1,74 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ξεκίνησε επί της ουσίας στην εκπνοή του 2020 να έχει εμπορική δραστηριότητα πουλώντας τα πρώτα αυτοκίνητά της στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να εμφανίσει πέρυσι κύκλο εργασιών 1,3 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 56.276 ευρώ.

Ξεκινά δραστηριότητα η Starlink

Εκτός όμως των δημοφιλών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ως το τέλος του μήνα αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ξεκινήσει τη δραστηριότητα στη χώρα μας και η εταιρεία Starlink. Πρόκειται για θυγατρική της Space X του δισεκατομμυριούχου entrepreneur, που παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO).

Η εταιρεία περίμενε πρώτα τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου εκ μέρους της κυβέρνησης, κάτι που έγινε προ δύο εβδομάδων περίπου με την υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πρόθεση της Starlink είναι ως το τέλος του μήνα να έχει ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών, αρχικά σε ένα πολύ στενό εύρος συνδεδεμένων εταιρειών ή πελατών που έχουν κάνει ήδη αίτηση μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα κατά το πρώτο χρονικό διάστημα η εταιρεία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που διαθέτει σε γειτονικές χώρες όπως στη Βουλγαρία και στην Ιταλία. Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει στην κατασκευή επίγειου σταθμού στη χώρα μας.

Σημειωτέον ότι οι προπαραγγελίες της Starlink είχαν ανοίξει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ήδη από την άνοιξη, ενώ η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο Starlink Greece και διαχειριστή τον Σάμιουελ Τσάντγουικ Γκιμπς.

Με τις υπηρεσίες που θα παρέχει η Starlink ουσιαστικά κάθε μέρος της χώρας, όσο απομακρυσμένο ή απομονωμένο είναι, θα μπορεί πλέον να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οπως έχει σημειώσει ο Ελον Μασκ, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να «εργαλειοποιηθεί» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Κοσκωτάς: Πώς ζει σήμερα ο άνθρωπος που συγκλόνισε την Ελλάδα με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης (pics)

Ενέργεια: Πόσο ακρίβυναν καύσιμα – θέρμανση σε Ελλάδα και Ευρώπη – Συγκριτικό τεστ σε ένα infographic

Όλα τα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα