Ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης των 200.000 ευρώ, οι τραπεζίτες και οι λάθος αποφάσεις…

Οι αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον μέλλον των θυγατρικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι «αυτοκτονικές». Ο βασικός μέτοχος των ελληνικών Τραπεζών που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (και κατ'επέκταση η τρόικα) και οι επικεφαλής του μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού των Βρυξελλών αποφάσισαν εν μια νυκτί ότι η Πειραιώς, η Εθνική, η Alpha και η Eurobank

δεν θα πρέπει να έχουν θυγατρικές στα Βαλκάνια άλλα να περιοριστούν στην Ελλάδα που το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της θα συνεχίσει να μειώνεται στα επόμενα δυο χρόνια. Εδώ ακριβώς φαίνεται το κενό γνώσεων που έχει ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Χρήστος Σκλαβούνης ο όποιος, ας σημειωθεί, ότι έχει μισθό πέριξ των 200.000 ευρώ. Η λογική αυτή λοιπόν, του κ. Σκλαβουνη, είναι πέρα για πέρα καταστροφική για τους εξής απλούς λόγους:

1) Χάνονται σημαντικά έσοδα για τις τράπεζες που θα μπορούσαν εν μέρει να αντισταθμίσουν την απώλεια που θα έχουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουν να συμμαζέψουν κυρίως τα προβληματικά δάνεια . Επίσης η αλήθεια είναι ότι χρήματα για να ρίξουν στην οικονομία δεν υπάρχουν καθώς η οποία ρευστότητα που υπάρχει θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων. (Οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν θα είναι όσες κυρίως έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα όπως για παράδειγμα οι εξαγωγικές εταιρίες)

2) Ακυρώνεται ο ηγετικός ρόλος των τραπεζών στα Βαλκάνια ενώ δημιουργείται μείζον ζήτημα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και χωρών της Βαλκανικής από την αιφνιδιαστική αποχώρηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αρνητικά θα επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, καθώς οι εγχώριες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των εξαγωγικών και εμπορικών τους δραστηριοτήτων.

Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία κ.ά. παρακολουθούν με δυσαρέσκεια τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι η μείωση των εργασιών των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των εν λόγω χωρών. Οι εγχώριες τράπεζες απασχολούν περίπου 25.000 εργαζομένους (χωρίς να υπολογίζεται η Finansbank που απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους) ενώ διαθέτουν δίκτυο καταστημάτων περίπου 2.500 σημείων. Έτσι η συρρίκνωση των εργασιών τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την αγορά ακινήτων.
Το μείζον ερώτημα είναι τι πράττει η ηγεσία του ΤΧΣ μπροστά σε αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα που βρίσκεται η έδρα του Ταμείου.
Και μπορεί τα σχέδια να καταστρώνονται στις Βρυξέλλες όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ηγεσία του Ταμείου είναι αμέτοχη αφού το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα