Ο κ. Μεγάλου και η Eurobank. Μια ιδιωτικοποίηση που καθυστέρησε πολύ….

Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει μια ιδιαίτερα πολύπλοκη λέξη. Perseverance που σημαίνει αντοχή, υπομονή ,ανοχη και επιμονή. Γιατί αναφέρομαι σε αυτή την λέξη;

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο.

Προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και επί της ουσίας έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα που πέρασε κατά πλειοψηφία σε χέρια ιδιωτών.

Τούτη την ώρα άπαντες πανηγυρίζουν για αυτή την εξέλιξη ξεχνώντας όμως το τι προηγήθηκε.

Ας τα θυμηθούμε ένα ένα:

Πριν από περίπου έναν χρόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ήδη κατείχε το 98% των μετοχών της τράπεζας αποφασίζει να αλλάξει την τότε διοίκηση και αναθέτει στον εκ Λονδίνου τραπεζίτη Χρήστο Μεγάλου την ηγεσία της. Τότε κάποιοι έγραψαν και είπαν ότι ο κ. Μεγάλου δεν ξέρει από τράπεζες (αν και δούλευε για πάνω από 20 χρόνια στην Credit Suisse στην βρετανική πρωτεύουσα) και δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα.

Ερχόμενος στην Αθήνα μια από τις σημαντικότερες δουλειές του κ. Μεγάλου ,σύμφωνα με το μνημόνιο που είχε υπογράφει μεταξύ Ελλάδος και τρόικας, ήταν να εξεύρει στρατηγικούς επενδυτές για την τράπεζα το αργότερο έως το τέλος του Μαρτίου του 2014. Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν του 2013 και με δεδομένα τα ασφυκτικά πλαίσια ο κ. Μεγάλου ταξιδεύει σε Ευρώπη και Καναδά και ξεκινάει συνομιλίες με μεγάλα Funds τα οποία διαχειρίζονται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.Συναντάται μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής του FairFax τον Prem Watsa ο οποίος ήδη είχε επενδύσει στην Ελλάδα (Eurobank Properties , Μυτιληναίος κλπ ) και συμφωνούν να επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Αφού λοιπόν έχουν δώσει τα χέρια οι κ Mεγαλου και Watsa όλοι αναμένουν να κατατεθεί στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε μεταξύ άλλων την αποκρατικοποίηση της τράπεζας. Όμως οι εβδομάδες περνούν και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι ημερομηνίες ήταν πλέον ασφυκτικές καθώς ο κ. Watsa και οι συνεργάτες του είχαν δεσμεύσει 1,3 δισ ευρώ προκειμένου να τα τοποθετήσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Προς τα τέλη του χρόνου και ενώ δεν υπάρχει κανένα νέο για την κατάθεση του νομοσχεδίου άρχισαν να «κυκλοφορούν» διάφορες φήμες για την Eurobank. Ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και ότι θα «σπάσει» στα δυο.

Οι εβδομάδες περνούν και οι ίδιες οι φήμες συνεχίζονται ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να ενημερώσει τον διεθνή επενδυτή τι μέλει γενέσθαι.Ακόμα και ο συνήθως ήπιων τόνων επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης αναγκάζεται να δηλώσει σχεδόν οργισμένος σε μια ημερίδα για τα τραπεζικά ότι «εδώ έχουμε ένα διεθνή επενδυτή στο περίμενε».

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αρχές Ιανουαρίου στην κυριολεξία στο παρά πέντε στέλνει επιστολή στην τρόικα και στις Βρυξέλλες αναφέροντας ότι δεν τηρούνται οι προθεσμίες.

Οι εβδομάδες περνούν και κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει με αποτέλεσμα εντός της τράπεζας να γεννάται έντονη ανησυχία για τον μέλλον της. Από τους λίγους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα γίνει η ιδιωτικοποίηση είναι ο επικεφαλής του ομίλου Χρήστος Μεγάλου. Τελικά μετά από πίεση της τρόικας τον Μάρτιο το νομοσχέδιο κατατίθεται στην Βουλή, ψηφίζεται και ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

Γιατί γράφονται όλα αυτά την ώρα που όλοι πανηγυρίζουν;

Γιατί το παράδειγμα της τόσο μεγάλης καθυστέρησης ιδιωτικοποίησης της Eurobank την ώρα που η διοίκηση της είχε συμφωνήσει ήδη από το Φθινόπωρο με διεθνείς επενδυτές αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται στο πόδι. Μακάρι να είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα