Ο καλύτερος Μάιος των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό

Της Στεφανίας Σούκη

Ο καλύτερος Μάιος τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τις εισπράξεις ήταν ο φετινός για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή και οι Έλληνες ξενοδόχοι είδαν διψήφια αύξηση στα έσοδα τους στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, με τα νούμερα του Μαίου να είναι και στην περίπτωση αυτή υψηλά, αν και από πλευράς αριθμού «επίσημων» διανυκτερεύσεων τα νούμερα μετριάζονται, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μερίδιο απορροφά

και η αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων.

Από την άλλη πλευρά, στην «καρδιά» της τουριστικής περίοδου, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, με το βλέμμα και στη σεζόν του 2019, εκφράζουν την ανησυχία τους για την «απροσδόκητη» όπως τη χαρακτηρίζουν πτωτική ζήτηση για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ήδη μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, την οποία αποδίδουν στην άνοδο άλλων προορισμών της Μεσογείου (βλ. Τουρκία, Αίγυπτο κ.α.) και- αντίστοιχα- την υπερφορολόγηση του κλάδου που κάνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό. Μάλιστα, ακριβώς αυτό το «φρένο» στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θεωρείται ότι δίνει μία ισχυρή προειδοποίηση για το τί έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος την επόμενη χρονιά.

Πάντως, μέχρι και το Μάιο τα νούμερα είναι έντονα ανοδικά όπως προκύπτει και από τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ. Για το Μάιο του 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 23,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 34,7%. Οσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ, ανήλθαν στο 1,47 δισ. ευρώ από 1,09 δισ. ευρώ το Μάιο του 2017 και 1,07 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Σε επίπεδο πενταμήνου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,518 δισ. ευρώ, έναντι 2,069 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,7%, σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου- Μαϊου του 2017, ενώ ακόμη χαμηλότερες επιδόσεις ήταν αυτές του Μαϊου του 2016, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στα 2,048 δισ. ευρώ.

Η ανοδική πορεία των διεθνών αφίξεων, οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 ήταν αυξημένες σε ποσοστό 16,8%, αποτυπώνεται και στα νούμερα των ξενοδόχων με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Σε πανελλαδικό επίπεδο και σε όλες τις κατηγορίες, από τον Ιανουάριο 2018 έως και το Μάϊο 2018 συνολικά, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία κατέγραψε αύξηση 2,8%, φθάνοντας συνολικά το 1,588 εκατομμύρια από 1,544 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση στα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων έφθασε στο 12%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με το μήνα Μάϊο μάλιστα να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο κατά 15,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα