Ο κόσμος της επόμενης ημέρας

Και σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συζήτηση δεν έγινε για τον κόσμο που αλλάζει αλλά για την ελληνικών προδιαγραφών μάχη ανάμεσα στο «φώς» και το «σκότος»... Η πρόσφατη έκδοση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές μας υπενθύμισε τα κρίσιμα ζητήματα μιας ατζέντας δημόσιου διαλόγου που δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑplus που αδυνατεί να κατανοήσει τις επιταγές της νέας εποχής μένοντας προσκολλημένοι στον ιδεολογικό παλαιοημερολογητισμό του 19ου

αιώνα.

Οι συντάκτες της ειδικής έκδοσης του ΣΕΒ μεταξύ όλων των άλλων επισημάνσεων τους για τις διεκδικήσεις που θα μπορούσε να έχει η ελληνική πλευρά κυρίως μέσα από την ομάδα των εκλεγμένων ευρωβουλευτών θα ήταν και «προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων για την 4η βιομηχανική επανάσταση».

Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑplus επέλεξε να μείνουμε καθηλωμένη στα ιδεολογικά μανιφέστα της 2ης βιομηχανικής επανάστασης.
Έχει ιδιαίτερη αξία αν όποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση διαβάσει την ενότητα Ψηφιακή Ευρώπη στην ειδική έκδοση του ΣΕΒ "Ευρωεκλογές 2019: Για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους - 12 προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2019-2024".

Διαβάζω επιχειρήματα γιατί μας αφορά η υπόθεση της «Ψηφιακής Ευρώπης».

Για την πρωτοπορία της Ευρώπης στον ψηφιακό κόσμο και τη δυνατότητα διασφάλισης φιλικών προς την καινοτομία, και future-proof νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παράλληλα με φιλική προς τους χρήστες ψηφιακή Διοίκηση.

Για τη δυνατότητα δημιουργίας ευκαιριών και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από το νομοθετικό και ρυθμιστικό έργο. Απαιτείται ο σχεδιασμός «έξυπνων πολιτικών», πλήρης αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου, διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού και συνεργασία βιομηχανίας, κυβερνήσεων και κοινωνίας πολιτών για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ταχέων αλλαγών σε πλαίσια και αγορές.

Για συνεργασίες για τη σύνδεση της βιομηχανικής στρατηγικής με νέες ψηφιακές προκλήσεις (blockchain, κυβερνο-ασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη, supercomputing, υποδομές, data flows, μικροηλεκτρονική, κλπ).

Για έμφαση στην προσέγγιση digital-by-default από το Δημόσιο.

Για διασφάλιση της δυνατότητας πολιτών και επιχειρήσεων να πετύχουν στο ψηφιακό περιβάλλον με έμφαση σε επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης (από το Δημοτικό σχολείο με STEM κλπ μέχρι το upskilling & re-skilling).

Για βελτίωση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στις ψηφιακές τεχνολογίες με αύξηση της κυβερνο-ασφάλειας, τεχνική βοήθεια προς ΜμΕ και παραδοσιακούς κλάδους, θέσπιση κανόνων ευθύνης (liability rules) για αυτόνομες τεχνολογίες και για προγράμματα κυβερνο-ασφάλειας, πχ. σε περίπτωση κυβερνο-επίθεσης. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της «ψηφιακής κατασκοπίας» είναι επείγουσα ανάγκη, ενώ και η πιστοποίηση των υποδομών 5G, θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Για στήριξη της βιομηχανίας με αυξημένες επενδύσεις για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία με παράλληλη ενίσχυση των ΣΔΙΤ για καινοτομία. Βελτίωση των δυνατοτήτων εφαρμοσμένης έρευνας και των Πόλων Ψηφιακής Καινοτομίας.

Για πρόσβαση σε ευκαιρίες και μείωση του ψηφιακού χάσματος. Η συνδεσιμότητα τελευταίας τεχνολογίας αφορά όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συντονισμένο πρόγραμμα υπερταχέων δικτύων μέσα από επενδυτικές συμφωνίες.

Γιατί η αξία των βιομηχανικών δεδομένων θα αποτελέσει νέο παραγωγικό παράγοντα και χρειάζεται διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης, εντός όμως των υφιστάμενων πλαισίων ιδιωτικότητας στη βάση του «όσο πιο ανοιχτό γίνεται – όσο κλειστό χρειάζεται».

Για ηγεσία της Ευρώπης στη διαμόρφωση παγκόσμιων κανόνων που θα επιτρέψουν τον δίκαιο ανταγωνισμό. Ο ψηφιακός προστατευτισμός αυξάνεται με αποτέλεσμα την ανάγκη συνεργασιών για ρυθμιστικά θέματα για μείωση των ψηφιακών εμποδίων.

Για αποτίμηση των κανόνων ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τρίτες χώρες

Για πρόσθετους κανόνες για την «οικονομία της πλατφόρμας», πχ. συστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γιατί η βελτίωση της Ελλάδας σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες αποτελεί αναπτυξιακή και
κοινωνική προϋπόθεση.

Πηγαίνοντας στη κάλπη βάλτε στο μυαλό σας κόμματα αλλά και πρόσωπα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν με τις πρωτοβουλίες και την δράση τους μια τέτοια ατζέντα και αποφασίστε! Δική σας είναι η ευθύνη για τον κόσμο της επόμενης ημέρας...

Keywords
Τυχαία Θέματα