Ο Κουτεντάκης «εξαφάνισε» την κριτική για τη φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης

του Αργύρη Παπαστάθη

Μια ακόμη εστία κριτικής κατάφερε να αδρανοποιήσει η κυβέρνηση τοποθετώντας στη θέση του επικεφαλής του (βάσει νόμου) ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Μάλιστα το όφελος είναι διπλό καθώς πέρα από την πλήρη εξαφάνιση της κριτικής περί φοροκεντρικής λιτότητας από τις εκθέσεις

του Γραφείου Προϋπολογισμού, ο κύριος Κουτεντάκης, φεύγοντας εγκαίρως από τη θέση του γενικού γραμματέα, και συνεχίζει κανονικά σε δημόσιο αξίωμα και έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η χθεσινή ήταν η «πρώτη έκθεση του Γραφείου με νέα σύνθεση και συντονιστή τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, η οποία διαπιστώνει ευοίωνες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία μετά το θετικό ρυθμό μεγέθυνσης που παρουσίασε το 2017 αλλά και τις προβλέψεις για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης φέτος σε επίπεδα κοντά στο 2%».

Κριτική για την κατάσταση της οικονομίας φυσικά και υπάρχει στην έκθεση του κυρίου Κουτεντάκη, αλλά όσα υφίστανται καθημερινά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις παρουσιάζονται περίπου ως φυσικό φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν αποδίδονται στην επιλογή της φοροκεντρικής λιτότητας από την παρούσα κυβέρνηση την οποία είχε κριτικάρει ο προκάτοχός του κ. Κουτεντάκη στο ανεξάρτητο γραφείο, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Στην πρώτη έκθεση Κουτεντάκη καταγράφονται οι θετικές εξελίξεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι προκλήσεις που έχει μπροστά της, μεταξύ των οποίων το νέο Πλαίσιο Εποπτείας που βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και το υψηλό δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που φθάνουν τα 130 δις ευρώ όπως και η διαρροή ανθρώπινου εξεδικευμένου δυναμικού σε χώρες του εξωτερικού και η μακροχρόνια ανεργία.

Σύμφωνα πάλι με το ΑΠΕ, "η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών όπως σημειώνουν πηγές του Γραφείου Προϋπολογισμου του Κράτους στη Βουλή απαιτεί την ανάγκη μιας στρατηγικής μακράς μπνοής με ελάχιστη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Χρειάζεται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος για το πώς θα αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι προκλήσεις".

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 130 δισ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο (φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία) και άλλα 95 δισ. ευρώ στις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θέμα στην Ολλανδική Βουλή

Η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει ένα κομματικό στέλεχος, προερχόμενο μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών, σε ένα ανεξάρτητο γραφείο της Βουλής το οποίο έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο του προϋπολογισμού άρα και του υπουργείου Οικονομικών, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η Ολλανδή βουλευτής Τζανίν Χένες Πλάσχαρτ του κεντροδεξιού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ζήτησε απαντήσεις από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα για το κατά πόσο η τοποθέτηση ενός κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ανεξαρτησία του Γραφείου Προύπολογισμού της Ελληνικής Βουλής. Η ίδια ρώτησε μάλιστα αν θα τεθεί το θέμα αυτό από την Ολλανδική κυβέρνηση σε διμερές αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουνε πρακτικά...

Απαντώντας στη βουλευτή που έθεσε το θέμα στο Ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόπκε Χούκστρα, ουσιαστικά «ένιψε τας χείρας του» λέγοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ένα από τα θεσμικά όργανα που παίζουν ρόλο στον έλεγχο των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.

Όταν η κυρία Πλάσχαρτ επέμεινε και ζήτησε να μάθει αν ο διορισμός Κουτεντάκη ήταν σύμφωνος με τους ισχύοντες κανόνες και εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ο Ολλανδός υπουργός απάντησε πως υπεύθυνη για το διορισμό ήταν η ελληνική Βουλή και πως ο κ. Κουτεντάκης επελέγη μεταξύ δέκα υποψηφίων μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Αυτή η συνεδρίαση της επιτροπής δεν ήταν δημόσια και δεν υπήρχαν διαθέσιμα πρακτικά» εξήγησε ο Χούκστρα αρνούμενος πάντως να διεθνοποιήσει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.

Στήριξη από Τσακαλώτο

«Εμείς διαλέγουμε ανθρώπους, αντιθέτως με εσάς, επειδή έχουν αξία και ξέρουμε να ξεχωρίζουμε αυτούς που είναι άξιοι και αυτούς που δεν είναι» έχει δηλώσει για το θέμα στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζοντας τον διορισμό του υφισταμένου του και συντρόφου του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς επελέγη

Για την ιστορία η επιλογή του κ. Κουτεντάκη έγινε με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και τρία «παρών» από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στις αρχές Μαρτίου. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία καθώς, όπως ανέφερε, «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν γνώση και των άλλων 9 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση κατά τη δημόσια προκήρυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα