Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου εκτοξεύτηκε από την Ενέργεια και τα σιτηρά

Νέο άλμα του πληθωρισμού, ίσως και στην περιοχή του 7%, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις τιμοληψίες της αγοράς για τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για έναν ακόμα μήνα συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία του τιμαρίθμου λόγω της ενεργειακής κρίση που επιδεινώνεται καθημερινά από την πολεμική σύρραξης στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα είναι οι οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, προϊόντα, τρόφιμα και εμπορεύματα που θα συνεχίζονται όσο εναντιώνονται οι εμπορικές διαταραχές.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πάντως πως η αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα

είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η πολύ μεγάλη επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον τιμάριθμο. Ενώ, δηλαδή, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι της τάξης του 4%, στο ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στο 31,5%! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μεγάλες ανατιμήσεις στα κρέατα, στα νωπά ψάρια, στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά, το ψωμί και τα είδη που έχουν ως βασικό συστατικό τα δημητριακά.

Ειδικά τα σιτηρά αποτελούν εστία ανησυχίας δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα είχε ανατιμηθεί σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 κατά 29,1%, την ίδια περίοδο το σκληρό σιτάρι έχει αυξηθεί κατά 76%, ο αραβόσιτος κατά 50% και η τιμή του κριθαριού μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκε κατά 74,1%.

Από αυτές τις δύο παραμέτρους, δηλαδή το ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις στα σιτηρά θα εξαρτηθεί η επίπτωση στον πληθωρισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται μια επιβάρυνση της τάξης του 1%. Προς το παρόν, ο ετήσιος πληθωρισμός υπολογίζεται για την Ελλάδα στο 3% – 4% με διατήρηση των πιέσεων και το 2023. Όσο δε αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις τόσο θα μειώνεται η κατανάλωση επιδεινώνοντας την πορεία του ΑΕΠ.

Ως αντίβαρο η οικονομία “ποντάρει” παραδοσιακά στις τουριστικές εισπράξεις, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει εφέτος. Στην καλύτερη περίπτωση ο πληθωρισμός θα έχει ροκανίσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Οπότε αυτοί δεν αποκλείεται να ξοδέψουν λιγότερα στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση επίπτωση στα έσοδα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επισκέπτες από την Ρωσίας αλλά οι τουρίστες γενικότερα!

Το 2019 τα έσοδα από Ρώσους τουρίστες ήταν 433 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,3% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων.

Μαζί με τις πιθανές απώλειες τουριστών από άλλες χώρες, λόγω πλήγματος στο εισόδημα, εκτιμάται στο χειρότερο σενάριο μείωση 5% των τουριστικών εισπράξεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει βασίσει τον προϋπολογισμό στην εκτίμηση για τουριστικά έσοδα φέτος στο 80% του 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ρώσοι χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια – Ζελένσκι: Ήθελαν νέο Τσερνόμπιλ

«Σανίδα σωτηρίας» για τη Ρωσία οι κρατικές επενδύσεις αξίας $140 δισ. σε κινεζικά ομόλογα

Μπαίνει στις ράγες από τον όμιλο Κοπελούζο το πρότζεκτ-μαμούθ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου ύψους 3,5 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα