Ο Ποινικός Κώδικας


Οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που πρότεινε είναι ίσως από τις ελάχιστες σωστές αποφάσεις που πήρε ποτέ αυτή η κυβέρνηση, με ολίγες εξόφθαλμες εξαιρέσεις που φυσικά το «αόρατο συριζαίικο χέρι» πάντοτε επιβάλλει για τα συμφέροντά του, καθώς και εκείνα των πολιτικών του πελατών.
Δεν γίνεται να ισχύει σήμερα ένας νόμος που θεσπίστηκε το 1950, γιατί στο τέλος, στην πράξη, δεν θα ισχύει και εκ των πραγμάτων θα καταστρατηγείται.

Οπως επίσης δεν γίνεται να ισχύει μια σειρά από διατάξεις που θέσπισε κατά τρόπο φρικτό και απολύτως εκδικητικό πριν από λίγα χρόνια -εν καιρώ μνημονίου-

μια χούφτα από κομπλεξικούς υπαλλήλους της τρόικας, όπως το να κατάσχει το κράτος μισθούς για χρέη 500 ευρώ από φτωχούς ανθρώπους που ζουν από το μεροκάματο.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, βαφτίζονται εδώ και 70 χρόνια όλοι καταχραστές του Δημοσίου και μέσω του βαρύγδουπου τίτλου του αδικήματος (που πρωτοκαλλιέργησαν οι ίδιοι οι Συριζαίοι ως ιδέα, «όλοι κλέφτες είναι», φώναζαν πριν αποκτήσουν την εξουσία) ο δικαστής ήταν υποχρεωμένος να τους βάλει 20 χρόνια φυλακή ή ακόμα και ισόβια.

Ακόμα και μια διαφορά ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης με μια τράπεζα ή μια ΔΕΚΟ ανάγεται σε κλοπή και κατάχρηση του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το ίδιο το αδίκημα, όταν συμβεί, της πραγματικής κλοπής του Δημοσίου.

Αυτό ούτε σωστό είναι με βάση το τι ισχύει σε όλο τον δυτικό κόσμο, ούτε και εύκολα εφαρμόσιμο, γι' αυτό και είχαν εφευρεθεί διάφορες δικονομικές δικλίδες για να γλιτώνει -και δικαίως- από μια βαρύτατη ποινή ένας πολίτης με φορολογικό ή άλλο οικονομικό αδίκημα. Ετσι συνέβη και με την περίφημη υπόθεση της καθαρίστριας που έφαγε δέκα χρόνια φυλακή επειδή πλαστογράφησε ένα πτυχίο δημοτικού σχολείου και φυσικά η Δικαιοσύνη βρήκε τρόπο να μην τη φυλακίσει παρά την απίστευτα μεγάλη ποινή.

Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα (ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί οι νέοι Ποινικοί Κώδικες) ουσιαστικά είναι... προτιμότερο να σκοτώνεις απ' ό,τι να διαπράττεις ένα οικονομικό έγκλημα. Με τον νόμο Παρασκευόπουλου θα σκοτώσεις και θα βγεις σε τρία-τέσσερα χρόνια, ενώ ένα οικονομικό αδίκημα επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών έως και ισόβια.

Η Νέα Δημοκρατία στην έγγραφη αναφορά της για τις αλλαγές που επιφέρει η κυβέρνηση διά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου ασκεί ορθή και εποικοδομητική κριτική σε αρκετά -όχι σε όλα- σημεία του νομοθετήματος, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα πολλών στελεχών αλλά και του αρχηγού της.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι σημαντικό μέρος των διατάξεων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι πολλές εξ αυτών προχώρησαν το 2014 επί διακυβέρνησής της. Στιγματίζει βεβαίως τις φωτογραφικές διατάξεις για τους τρομοκράτες και τη Χρυσή Αυγή που διευκολύνονται από τον νέο νόμο περί διεύθυνσης εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, απολύτως απαράδεκτη είναι η μετατροπή του κακουργήματος της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας σε πλημμέλημα. Αραγε δεν σκέφτονται ότι κυβερνούσαν τόσα χρόνια και μπορεί να υπάρχει άπειρο υλικό προς εκβιασμό;

Αυτά πρέπει να απαλειφθούν από τον ίδιο τον κ. Καλογήρου ή φυσικά μπορεί σε λίγους μήνες να τα αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, αν δεν θέλουν σήμερα στην κυβέρνηση να το κάνουν εξυπηρετώντας τους πελάτες τους, ακροδεξιούς και τρομοκράτες.

Είναι όμως ανάγκη, θεωρώ, να ψηφιστούν τελικώς σε λίγες ημέρες από μια ευρεία πλειοψηφία οι νέοι Ποινικοί Κώδικες ώστε να αρχίσει να αισθάνεται ο πολίτης που δικάζεται ότι υπάρχουν μερικές κοινές συνισταμένες στην κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα