Ο ΣΕΠΕΕ ζητά την απόσυρση του άρθρου 53 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Tην απόσυρση του άρθρου 53 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζητά με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΣΕΠΕΕ.

Το άρθρο 53 διευρύνει την προσωπική & αλληλέγγυα ευθύνη των οργάνων διοίκησης ΑΕ & ΕΠΕ η οποία, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές, περιλαμβάνει πλέον και τις επιδικασθείσες οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Επίσης, πρωτοφανώς για χώρα μέλος

του ΟΟΣΑ, με το ίδιο άρθρο θεσπίζεται και αντίστοιχη ευθύνη για τους μετόχους της εταιρείας εφ'όσον κατέχουν ή κατείχαν τουλάχιστον το 10% των μετοχών.

Τόσο η προσωπική ευθύνη των οργάνων της διοίκησης που εισήγαγε το άρθρο 31 του ν.4321/2015 όσο και η αδιανόητη θέσπιση ευθύνης για τους μετόχους με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο ή ίσο του 10% καταργούν στην πράξη την έννοια της Α.Ε. και της Ε.Π.Ε. εξισώνοντας αυτές με τις προσωπικές και ομόρρυθμες εταιρείες. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες διεθνώς, η αναζήτηση προσωπικής ευθύνης της διοίκησης μίας κεφαλαιουχικής εταιρείας προϋποθέτει την ύπαρξη δόλου και την αποκόμιση προσωπικού οφέλους ενώ πουθενά δεν τίθεται ζήτημα ευθύνης των μετόχων η οποία περιορίζεται απολύτως στο ποσό που έχουν εισφέρει.

Η συγκεκριμένη διάταξη καθιστά απαγορευτική την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης στη χώρα μας, όταν η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση και η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ψηλά ποσοστά. Ουδείς επενδυτής, τόσο από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, δεν αναλαμβάνει να εγγυηθεί με την δική του περιουσία αλλά και να εκτεθεί ποινικώς στην περίπτωση που η επιχειρηματική ιδέα στην οποία εμπιστεύθηκε τα χρήματά του αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο.

Δεδομένου ότι οι επενδύσεις αποτελούν την μοναδική διέξοδο της χώρας από την παραλυτική οικονομική κρίση η απόσυρση του άρθρου 53 αλλά και του άρθρου 31 του ν.4321/2015 είναι στοιχειώδης πράξη ευθύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα