Ο Σόρος «εγκαταλείπει» τις αμερικανικές μετοχές και στρέφεται προς το χρυσό

Προς το χρυσό έχει στρέψει το ενδιαφέρον του ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ο οποίος σύμφωνα με το Bloomberg το α΄τρίμηνο του έτους μείωσε τις επενδύσεις του σε αμερικανικές μετοχές κατά ένα τρίτο, δηλαδή κατά 37% και αγόρασε μερίδιο 264 εκατ. δολ. από την μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού παγκοσμίως, την Barrick Gold Corp.

Ο μεγαλοπενδυτής απέκτησε το 1,7% της Barrick ενώ παράλληλα κατέχει και δικαίωμα προαίρεσης σε 1,05 εκατ. μετοχές της SPDR Gold Trust,

ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου που παρακολουθεί την τιμή του χρυσού.

Η αξία της περιουσίας της Soros Fund Management μειώθηκε κατά 37% στα 3,5 δισ. δολάρια ως το τέλος του τελευταίου τριμήνου.

Ο χρυσός άμεσης παράδοση αναρριχήθηκαν στο 16% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, καταγράφοντας την μμεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το 1986, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μετοχές της Barrick έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, γνωρίζοντας άνοδο 39% από τις 31 Μαρτίου.

Ο πρώην στρατηγικός επικεφαλής του Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Stan Druckenmiller, βλέπει επίσης ευκαιρίες στο χρυσό.

Επίσης, η Glenview Capital Management, το hedge fund που διοικείται από τον Larry Robbins, μείωσε τις επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές το τελευταίο τρίμηνο κατά 22% στα 13,6 δισ. δολάρια.

Ο Σόρος, ο οποίος έχτισε μια περιουσία 24 δισ. δολαρίων είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από την οικονομία της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της τροφοδοτείται από το χρέος της και είχε αναφέρει ότι η περίπτωσή της θυμίζει αυτή των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2007-08, πριν κατασχεθούν οι πιστωτικές αγορές και οδηγήσουν σε μία παγκόσμια ύφεση.

Τον Ιανουάριο, ο πρώην διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων γύρισε φιλάνθρωπος είπε μια σκληρή προσγείωση στην Κίνα ήταν «σχεδόν αναπόφευκτη», προσθέτοντας ότι μια τέτοια ύφεση θα επιδεινώσει την παγκόσμια αποπληθωριστικές πιέσεις, σύρετε προς τα κάτω τα αποθέματα και να ενισχύσει τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η σκληρή προσγείωση της Κίνας ήταν «σχεδόν αναπόφευκτη», προσθέτοντας ότι μία τέτοια ύφεση θα επιδεινώσει τις παγκόσμιες αποπληθωριστικές πιέσεις, δημιουργώντας πτώση στα αποθέματα και ενισχύοντας τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα