ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως (pics)

Έναν υπερτοπικό πόλο που θα αποτελέσει αθλητικό, πολιτιστικό αλλά και τουριστικό προορισμό, ως βασικό σταθμό επίσκεψης και περιήγησης, περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του ΟΑΚΑ, ύψους 43 εκατ. ευρώ, με στόχο να προσελκύει 40.000 επισκέπτες ημερησίως και να κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ στη γύρω περιοχή.

Συνολικά 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

του 2004, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο- απεδείχθησαν πλημμελείς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα έχουν πια πολλές σταθερές κατασκευές, γιατί ακριβώς κάποιοι μερίμνησαν για το ενδεχόμενο αυτές μετά να μην χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του master plan αλλά και του σχεδίου συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με 43 εκατ. ευρώ.

Με βάση λοιπόν το master plan, πέραν του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αμαρουσίου που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα προβλέπονται σημαντικές αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αντικατάσταση υλικών με φιλικότερα περιβαλλοντικά, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με αύξηση από 20% έως 30% και νέες φυτεύσεις, ανάπλαση των ανοικτών χώρων, δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής.

Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ. Κρίσιμη είναι η συντήρηση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου και η επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα που απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση και δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση τα τελευταία 17 χρόνια. Η ενεργειακή αναβάθμιση στο κεντρικό στάδιο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

Στην παρουσίαση του master plan την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ‘’τριπλό αποτύπωμα’’ της παρέμβασης – οικολογικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό. Σε σχέση με την αναπτυξιακή πτυχή του έργου, σημειώνεται ότι το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατ. ευρώ ετησίως- πέραν φυσικά του μεγάλου ‘’ενεργειακού’’ αποτυπώματος. Πλέον, σκοπός είναι ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στην πενταετία να παράγει κέρδη 25%, με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τμήματα του συγκροτήματος που μπορεί να φέρουν επιπλέον έσοδα.

Ενδεικτικά, το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, για το οποίο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του, στόχος είναι «η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτικού, κέντρο υπερτοπικής αναφοράς και συμπληρωματικές του Ολυμπιακού πόλου δράσεις και επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων», όπως αναφέρεται στο master plan. Με τις με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να κινητοποιηθούν ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Το κοινωνικό όφελος προκύπτει από την στιγμή που το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί, με βάση το σχεδιασμό, πολύ καλύτερο στους Αθηναίους. Ήδη προσελκύει περίπου 20.000 κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους, περί τις 17.000 επισκέπτες, τις καθημερινές.

Σημαντικές θα είναι και οι συνέργειες με άλλους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιούνται.

Στην κολύμβηση, σε συνεργασία με τη Lamda Development δημιουργείται ένα σύγχρονο συγκρότημα υγρού στίβου με 11 κολυμβητικές δεξαμενές που θα αναδειχθεί, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγρού Στίβου της Ευρώπης χάρη στην κατασκευή τριών κολυμβητικών δεξαμενών, την ανακατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών που δε λειτούργησαν ποτέ. Ο προϋπολογισμός του έργου που έχει υλοποιηθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ με τα συνοδά έργα. Σημειωτέον ότι η Lamda Development έχει σχεδιάσει και υλοποίησε το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας (σ.σ. λειτουργεί εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall) και στόχος είναι να παρέχονται κίνητρα στους χιλιάδες επισκέπτες των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ να το επισκέπτονται.

Για το τένις το πλάνο είναι φιλόδοξο με σκοπό τη μελλοντική διοργάνωση ΑΤΡ και λοιπών εμβληματικών διοργανώσεων: Στην παρούσα φάση, έχει προχωρήσει ήδη η μίσθωση των 16 γηπέδων τένις του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, διατηρώντας το χαρακτήρα τους με την εταιρεία Στάδιο 2020, όπου μέτοχοι είναι η ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, Hilton Αθηνών) και ο Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco) και η αξιοποίηση έχει ήδη θετικό πρόσημο αφού σε καθημερινή βάση περίπου 1.000 αθλούμενοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις. Επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση masterplan ύψους 5 εκατ. ευρώ για την πλήρη αξιοποίηση και αναβάθμιση ακριβώς με σκοπό τη διοργάνωση εμβληματικών διοργανώσεων.

Στον στίβο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής μετά από 17 χρόνια προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν, εξωτερικής περίφραξης κ.α.) με την (άμεση) υπογραφή προγραμματικής σύμβασης κι ένα κόστος έργων στα 5,7 εκατ. ευρώ.

Πολύ σημαντικό κομμάτι του project είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη μελέτη που ολοκληρώθηκε μέσα στον Ιούνιο από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 18,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και την υλοποίηση νέων ενεργειακών εφαρμογών όπως έξυπνη διαχείριση φορτίων και ηλεκτροκίνηση.

Διαβάστε ακόμα: 

Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία 

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι 

Mπιλ Ακμαν: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε… αύξηση μισθών

Keywords
Τυχαία Θέματα