Οι 6 καταλύτες για ελληνικό success story

Του Δημήτρη Παφίλα

Έξι καταλύτες- «κλειδιά» παρακολουθούν στην Ελλάδα, οι οποίοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν παραμείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι τόσο οι χθεσινές διαμάχες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά οι παράγοντες που θα μπορούσαν την σημερινή τελματωμένη κατάσταση. Όπως θα δούμε η χθεσινή αναφορά του Γ. Ντάισενμπλουμ για ελληνικό success story δεν είναι τυχαία. Οι δανειστές επιχειρούν να

«πουλήσουν» την ιστορία της Ελλάδος, ώστε να αποκομίσουν και οι ίδιοι οφέλη, είτε χρηματικά, είτε επιχειρηματικά.

Οι έξι καταλύτες που επικεντρώνονται οι ξένοι επενδυτές είναι οι εξής:

1. Πολιτική αλλαγή. Καίτοι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καμία αγκούσα για το ποιός κυβερνά μια διαλυμένη απο τα μνημόνια χώρα, είναι σαφές ότι, θα ήθελαν στο τιμόνι της κυβέρνησης, ένα κόμμα που θα εξασφάλιζε την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, μια πολιτική αλλαγή θα αποτελούσε το Ν1 καταλύτη για τις αγορές καθώς θα επέστρεφαν κεφάλαια – τα οποία σήμερα δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν για την χώρα μας. Συνεπώς μόνο και μόνο η προκήρυξη εκλογών, είτε λόγω δυσκολιών της κυβέρνησης στην διαχείρηση είτε αδιεξόδου με τις τηλεοπτικές άδειες θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την εικόνα στο χρηματιστήριο και γενικότερα στις επενδύσεις. Μάλιστα, αρκετοί ξένοι θεωρούν πως οι εκλογές θα προκύψουν απο ένα αδιέξοδο με τις τηλεοπτικές άδειες, με την κυβέρνηση να πηγαίνει στην κάλπη, κατηγορώντας, ως συνήθως, την διαπλοκή.

2. Ανάπτυξη – Growth. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα θεωρούνται απο πολλούς συντηρητικές και μη αξιόπιστες. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία με μια σταθεροποίηση και σταδιακή μείωση φόρων θα μπορούσε να δώσει εκπλήξεις ακόμη και σ ότι αφορά την ανάπτυξη. Ένα πιεσμένο «ελατήριο», όπως είναι η ελληνική οικονομία επι 7 χρόνια, θα μπορούσε να δώσει τα κίνητρα για να έλθουν ξένα κεφάλαια- έστω κι αν οι τράπεζες έχουν «πληγώσει» πολλούς ξένους επενδυτές.

3. Τράπεζες- SSM. To θέμα των διοικήσεων έχει αρχίσει να μην απασχολεί πλέον τόσο πολύ τους ξένους επενδυτές. Η εικόνα των ελληνικών τραπεζών και των «κόκκινων» δανείων παρακολουθείται κάθε τρεις μήνες, ως εκ τούτου, λίγη σημασία έχει πλέον ποιοι θα τις αναλάβουν. Ο έλεγχος βρίσκεται αποκλειστικά στον SSM, κι αυτό είναι παράγοντας σταθερότητας για τους ξένους.

4. Ιδιωτικοποιήσεις. Μια ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις αποτελεί ένα σημαντικό καταλύτη για την έλευση ξένων κεφαλαίων. Απο την απόδοση των τραπεζικών μετοχών, έως το Ελληνικό, τον Αστέρα, τον ΟΛΘ, τον ΔΕΣΦΑ, τον Αδμηε κα, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το «κερασάκι» στην ελληνική ιστορία.

5. «Κόκκινα» δάνεια. Ο νόμος για τα προβληματικά δάνεια καθυστερεί ενω η κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί πλήγματα εξαιτίας των πλειστηριασμών που έχουν ξεκινήσει. Είναι σαφές ότι, δεν θέλει να προχωρήσουν οι πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων- ωστόσο ο επόπτης SSM έχει άλλη γνώμη και το 2017, αυτός ο τομέας θα επιταχυνθεί.

6. Χρέος. Πιθανότατα είναι ο σημαντικότερος καταλύτης διότι αρκεί μια δήλωση για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Είτε με κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, είτε με Κυριάκου Μητσοτάκη, μια δήλωση για το χρέος αλλάζει άμεσα τις αποτιμήσεις, τις αξίες στα βιβλία των τραπεζών. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE- εφόσον βγούμε πριν στις αγορές, θα είναι ένα ακόμη σήμα για τους διεθνείς επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα