Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ακινήτων από τη νέα χρονιά

Τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ καλούνται να καταβάλλουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 31 του μήνα, οι φορολογούμενοι με το Δημόσιο να προσμένει 700 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα επικρατεί σύγχυση με τις αλλαγές που δρομολογούνται συνολικά για τη φορολογία των ακινήτων.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι για το 2017 προωθείται νέο «πάγωμα» τόσο του φόρου υπεραξίας, όσο και του σεναρίου για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι

βάση της επιφάνειας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές προγραμματίζεται να ισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσουν και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώτος χρονικά, παράγοντας αβεβαιότητας για την κτηματαγορά είναι η ενεργοποίηση του «φόρου υπεραξίας», ενός φόρου που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσε» για δύο χρόνια λόγω πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του. Τον φόρο υπεραξίας τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος. Γεγονός είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για επιβολή του μέτρου, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η περίοδος «παγώματος».

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν στο ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός, χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι το 2017 οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ θα είναι:

-Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις.

-Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%.

Το περιουσιολόγιο

Εν τω μεταξύ σε ισχύ μπαίνει από το 2017 το περιουσιολόγιο στην Ελλάδα δεδομένου ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Πλέον, στον ηλεκτρονικό «φάκελο» θα μπαίνουν ακίνητα, κεφάλαια εκτός συνόρων και συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.

Στόχος του περιουσιολογίου είναι να προσφέρει μία συγκεντρωμένη εικόνα του πλούτου του κάθε πολίτη, για φορολογικούς λόγους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη λίστα των δηλωθέντων δεν θα περιλαμβάνονται τα χρήματα που βρίσκονται «κάτω από τα στρώματα» και τα έργα τέχνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα