Οι αλληλέγγυοι βάζουν «φωτιά» στην Ειδομένη – Εισβολή Σκοπιανών με πλαστικές σφαίρες


Του Σπύρου Γκουτζάνη

Η ένταση που συσσωρευόταν από καιρό στην Ειδομένη ξέσπασε χθες. Μετά από υποδαύλιση «αλληλέγγυων», οι πρόσφυγες έκαναν μία συμβολική κίνηση να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και οι αρχές των Σκοπίων υπό την παρακολούθηση αν όχι συνεργασία Αυστριακών, Σλοβένων, Τσέχων, Σλοβάκων Κροατών - δηλαδή μελών της ΕΕ- αστυνομικών, έδωσαν την δική τους πολιτική απάντηση με υπερβολική καταστολή που περιελάμβανε και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Στην κίνηση των ακραίων ακτιβιστών να χρησιμοποιήσουν

τους πρόσφυγες ως πολιορκητικό κλοιό για να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ, το μήνυμα από την πλευρά των Ευρωπαίων ήταν κάθετο: ότι και να κάνουν οι πρόσφυγες τα σύνορα και ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνουν κλειστά, έστω και διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές. Έλληνας κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε δηκτικά την έλλειψη ευαισθησίας των ευρωπαϊκών χωρών που μετείχαν στον σχεδιασμό για τον αποκλεισμό του βαλκανικού διαδρόμου, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος καθώς και την λάθος στόχευση της ΕΕ που ενισχύει απευθείας της ΜΚΟ που αναπτύσσουν συμφέροντα στην Ειδομένη, αντί να χρηματοδοτεί τις κρατικές αρχές.

Οι σφαίρες από καουτσούκ

Επεισόδια και πολιτικές αντιδράσεις

Η αρχή υπήρξε φυλλάδιο στα αραβικά που μοιράστηκε στους πρόσφυγες το Σάββατο το βράδυ από Ευρωπαίους «αλληλέγγυους», σύμφωνα με πληροφορίες, και τους καλούσε να κάνουν έφοδο για να περάσουν τον φράχτη την Κυριακή το πρωί. Η ελληνική αστυνομία είχε τις πληροφορίες της και προσπάθησε να αποτρέψει την κίνηση, αλλά όπως λένε δεν ήταν διατεθειμένη να καταφύγει σε χρήση αυξημένης βίας. Όταν οι πρόσφυγες κατάφεραν να διαρρήξουν τον φράχτη σε κάποια σημεία, οι αστυνομικοί από την πλευρά των Σκοπίων έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Πέρασαν μάλιστα από την πλευρά του φράχτη που είναι προς τα ελληνικά σύνορα, γεγονός που επισήμαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοχεύοντας προς τον Πάνο Καμμένο ως υπουργό Άμυνας με "εθνική ευαισθησία", ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα. Πάντως το υπουργείο Εθνικής Αμύνης όπως και το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διαβεβαίωσαν ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν από την άλλη πλευρά του φράχτη όχι όμως και στο ελληνικό έδαφος.

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα απαράδεκτα επεισόδια στα οποία όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ' ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η κυβέρνηση των Σκοπίων από την πλευρά της απάντησε ότι έγινε συντονισμένη κίνηση να παραβιαστεί ο φράχτης και να εισέλθουν πρόσφυγες και μετανάστες παράνομα στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του δήλωσε: "Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα". Ακολούθως "Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας".

Τα επεισόδια αλλά και την "ανικανότητα" της ελληνικής κυβέρνησης να διαφυλάξει την τάξη και να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα και τους πρόσφυγες, καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτάκος ανέφερε: "Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους...Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;".

To ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες, τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις" και καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν...Η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να "διαφημίζονται" στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως "οι φαβέλες της Ευρώπης".

Μόνο ειρηνικά η εκκένωση λέει η κυβέρνηση

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή, μέσα από ενημέρωση και από την δημιουργία οργανωμένων δομών με καλές συνθήκες διαβίωσης να πείσει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την Ειδομένη. Προς τούτο έχουν να αντιμετωπίσουν την αντίθετη "προπαγάνδα" ενίων ΜΚΟ και ακραίων αλληλέγγυων που έχουν συμφέροντα οικονομικά οι πρώτοι, πολιτικές στοχεύσεις οι δεύτεροι, να συντηρείται η κατάσταση στην Ειδομένη.

Κυβερνητικός παράγοντας λέει: "Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ΜΚΟ που δρουν στην Ειδομένη είναι ένας επιπλέον λόγος για να συντηρείται ο καταυλισμός. Κάποιοι βγάζουν λεφτά όσο οι πρόσφυγες παραμένουν εκεί. Παράλληλα κάποιοι αλληλέγγυοι παρασύρουν σε λάθος δρόμο τους πρόσφυγες". Εκτός από την δημιουργία των καταυλισμών με καλές συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στην διαδικασία αιτήσεων ασύλου. Όταν οι πρόσφυγες πεισθούν ότι μέσα από την διαδικασία που θα γίνεται στις οργανωμένες δομές μπορεί να βρουν δρόμο για την Ευρώπη, τότε ίσως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να αρχίσουν να αδειάζουν.
Όσον αφορά τον καταυλισμό στον Πειραιά όπου σύμφωνα με το Συντονιστικό παραμένουν περί τους 4.500 ανθρώπους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αρχίσει να αδειάζει. Σήμερα θα δοθούν προς χρήση οι 800 από τις 3.500 θέσεις φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Το μικρό κορίτσι δεν μπορεί να αναπνεύσει από τα χημικά

Συνολική εικόνα

Οι ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά δεν έχουν σταματήσει εντελώς κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και εν πολλοίς εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας και από το κατά πόσο θα ικανοποιήσει η ΕΕ τις απαιτήσεις της στο παζάρι που κάνει.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως ποντάρει όπως είναι δικαιολογημένο πολλά στην επίσκεψη του Πάπα ευελπιστώντας ότι αφενός θα επηρεάσει την κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών και αφετέρου θα πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απευθείας από την Τουρκία κάτι που θα είναι επιχείρημα και προς την Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ο Ερντογάν έχει ήδη απειλήσει ότι αν δεν τηρήσει η Ευρώπη τις υποσχέσεις της για την οικονομική βοήθεια και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, τότε η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να συγκρατεί το προσφυγικό κύμα.

Περισσότερες φωτογραφίες από την ένταση

Keywords
Τυχαία Θέματα