Οι αριθμοί «ξηλώνουν» το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί ανάπτυξης
του Γρηγόρη Νικολόπουλου
Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχαμε καραμπινάτη ύφεση (-1,2% του ΑΕΠ) διέλυσε τις ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης για βελτίωση της οικονομίας, αλλά κυρίως επιβάρυνε σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Βεβαίως το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ένα τρίμηνο δεν αρκεί για να αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Αλλά επί ποίας ουσίας; Η στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτή
Το επιχείρημα λοιπόν της κυβέρνησης ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν επιπλέον μέτρα, καταρρέει παταγωδώς. Ακόμη και αν τα ετήσια στοιχεία δεν είναι τόσο άσχημα, είναι προφανές οτι η θέση των Ελλήνων διαπραγματευτών μέσα στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, ίσως και αφόρητη. Διότι εκεί που ταμπουρωμένοι πίσω από την ψευδαίσθηση της ανάπτυξης "διαπραγματεύονταν", τώρα θα κληθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα και το ΔΝΤ θα τους κουνάει το δάχτυλο. Οι θεωρίες του υπουργείου Οικονομικών λοιπόν, οτι η διαπραγμάτευση δεν θα επηρεαστεί δεν ευσταθούν αφού χάσαμε το βασικό μας επιχείρημα.
Επί της ουσίας τώρα, τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία που αποκάλυψε η ΕΛΣΤΑΤ;
Καταρχήν ότι η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό. Η ύφεση δηλαδή βαθαίνει. Και αυτό γεννά αμφιβολίες για την περαιτέρω εξέλιξη, δηλαδή για το πώς θα πάει η οικονομία το 2017. Διότι οι γενεσιουργές αιτίες που προκάλεσαν την ύφεση το 2016 δεν αντιμετωπίστηκαν, αντίθετα παραμένουν.
Ποιες είναι αυτές;
Καταρχήν η υπερφορολόγηση και το κυνήγι του κράτους προς τους οφειλέτες κάθε είδους που προκαλούν αφαίμαξη της ρευστότητας και μεταφορά του χρήματος από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προς τα δημόσια ταμεία. Θα μου πείτε οτι τα δημόσια ταμεία ξαναρίχνουν αυτό το χρήμα στην αγορά, άρα αυτό δεν θα έπρεπε να επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας. Δεν είναι έτσι όμως, διότι η κυβέρνηση δεν ξαναρίχνει τα λεφτά στην αγορά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30% το 2016. Και όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε η κυβέρνηση δεν πλήρωσε τα 7 δισ ευρώ που χρωστάει στους πολίτες από επιστροφές φόρων και στους προμηθευτές του Δημοσίου. Από τη μία λοιπόν έχουμε μια τρομερή υπερφορολόγηση που απορροφά κάθε ρευστότητα από την αγορά και προκαλεί ταμειακά πλεονάσματα και από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση που δεν χρησιμοποιεί τα πλεονάσματα για να εξοφλήσει τα χρέη της στο εσωτερικό της χώρας και να τα επιστρέψει έτσι στην αγορά αποκαθιστώντας τη ρευστότητα, ούτε κάνει επενδύσεις, αλλά ... αποθηκεύει χρήμα.
Το χρήμα που αφαιρεί από την οικονομία η κυβέρνηση είναι μια από τις βασικές αιτίες της ύφεσης. Γιατί το αποθηκεύει; Δεν γνωρίζουμε, αλλά υπάρχει η υπόθεση ότι το αποθηκεύει για να έχει να πληρώσει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις όταν έρθει σε ρήξη με τους δανειστές και σταματήσουν να τη δανείζουν. Αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.
Η δεύτερη αιτία της ύφεσης είναι ότι οι - ελάχιστοι - που έχουν κάποια χρήματα, αναβάλουν κάθε καταναλωτική δαπάνη και κάθε επένδυση λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ψευτοδιαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.
Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης, η ρητορική της ρήξης, η αναβολή των μεταρρυθμίσεων, η αντιφατική πολυλογία των κυβερνητικών, η πεποίθηση πλέον όλο και περισσότερων οτι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ούτε να βελτιώσει την οικονομία, λειτουργούν υφεσιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες, οι καταθέτες σήκωσαν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες για μια ακόμη φορά λόγω της ανησυχίας τους για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την αξιολόγηση.
Η ύφεση λοιπόν όπως αποδεικνύεται είναι εδώ και υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει και το 2017 καθώς οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, το κράτος δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει σε πολίτες και προμηθευτές, επενδύσεις δεν γίνονται και η φορολογία όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται. Η μόνη στρατηγική που έχει τελικά ο κάθε πολίτης για να επιβιώσει, είναι να αναβάλει κάθε έξοδο και αυτό από μόνο του επιβαρύνει κι άλλο την ύφεση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σύντροφοι, τώρα μπλέξατε...
- Eurovision 2017: Με το τραγούδι «This is love» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Demy
- Χειροπέδες στους εγκληματίες-οδηγούς
- Ντοκουμέντο: Τι θα ρωτούσα τον Αλ. Τσίπρα στην θέση του Βαξεβάνη...
- Συντάξεις: Το διπλό χτύπημα που έρχεται - Η αλήθεια για τις περικοπές
- Πτωτικό κλείσιμο στη Wall Street
- Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο
- ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕ “ΚΟΥΜΠΑΡΟ” ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ;
- Οι εφημερίδες της Tρίτης 7 Μαρτίου 2017
- “Κάποια πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money

- Τελευταία Νέα New Money
- Οι αριθμοί «ξηλώνουν» το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί ανάπτυξης
- Η ύφεση κλονίζει το success story του Τσίπρα
- Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο
- Νέο ραντεβού κυβέρνησης - θεσμών με όλα τα θέματα ανοιχτά
- Απώλειες για τον χρυσό με το βλέμμα στη Fed
- Υπέρ της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων οι 4 ισχυροί
- Αναβάθμιση προβλέψεων από την ΙΕΑ
- Τα κινεζικά smartphones «απειλούν» την παγκόσμια κυριαρχία των Apple - Samsung
- «Τράμπα» τα μέτρα του 2019 για το χρέος και πλεόνασμα στο 2% από το 2021
- Ημέρα Καριέρας Start-up από την ΜοΚΕ ΟΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μαλαισία: Η αστυνομία απέκλεισε την πρεσβεία της Β. Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ
- Εισήγηση Αλ. Τσίπρα στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
- Μαραθώνιος επαφών του Ν. Κοτζιά με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας
- Στον "αέρα" η συμφωνία ΔΕΗ - Λάρκο για το ρεύμα
- Τι συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης με αναλυτές και διαχειριστές μεγάλων funds
- Kλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Μαλαισίας - Β. Κορέας
- Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Στέγνωσε η αγορά
- Οι εφημερίδες της Tρίτης 7 Μαρτίου 2017
- Έσοδα και τιμωρία
- Σοφόν... το ασαφές: Η εικόνα φαίνεται διαφορετικά από μέσα