Οι Αζέροι της SOCAR βγάζουν κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Επικίνδυνη τείνει να γίνει η κυβερνητική αδυναμία κατανόησης της ανάγκης για επίσπευση των επενδυτικών πρότζεκτ στη χώρα. Μετά το ναυάγιο του deal πώλησης των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία SOCAR, που τείνει να εξελιχθεί σε διακρατικό πρόβλημα καθώς η κυβέρνηση της κεντρασιατικής χώρας πνέει μένεα, όλα δείχνουν ότι και η προσπάθεια αξιοποίησης

του Ελληνικού βρίσκει νέα εμπόδια και καθυστερήσεις.


Ξεκινώντας από την πρώτη περίπτωση, ήδη η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα καθώς η κυβέρνηση Αλίγιεφ θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί από τον τορπιλισμό της συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή ήδη η SOCAR έχει ενημερώσει το προσωπικό της στην Αθήνα (τα γραφεία της βρίσκονται στον Πύργο Αθηνών) ότι προς το παρόν δεν διακόπτει τις δραστηριότητές της, όμως τα πάντα είναι ρευστά, ενώ ταυτόχρονα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, διακόπτονται οι σχέσεις με δεκάδες προμηθευτές της εταιρείας και αποσύρεται το ενδιαφέρον για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, έχει να κάνει με το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει με μια σημαντική ως προς το επενδυτικό προφίλ της χώρα της κεντρικής Ασίας. Ενα πρόβλημα που προστίθεται σε αυτό με την κυβέρνηση του Κατάρ, μετά και το ναυάγιο των επενδύσεων του εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Οπως μας ενημέρωσαν λοιπόν άνθρωποι με γνώση της SOCAR αλλά και του Αζερμπαϊτζάν, η θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε ευθέως από τον κ. Πάνο Σκουρλέτη αλλά και εμμέσως με τις αποφάσεις του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι ότι «δεν θέλουμε τους Αζέρους στην Ελλάδα, άρα και στην Ευρώπη».

Η παραπάνω στάση, η οποία έγινε πλέον απόλυτα αντιληπτή από την κυβέρνηση του Μπακού, οδηγεί σε πλήρες πάγωμα των διμερών σχέσεων. Κι αυτό μετά από μια μακρά περίοδο σύγκλισης των δύο κρατών που είχε σφραγιστεί με την επίσκεψη του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα είχε αναβαθμιστεί, στελεχωνόταν από προσωπικό ειδικευμένο και υψηλού επιπέδου, ενώ είχαν δημιουργηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης των επενδύσεων στη χώρα μας και φορέας διαπολιτισμικής σύγκλισης.

Ολα τα παραπάνω πλέον παγώνουν, ενώ και άλλες επενδυτικές προσπάθειες στον κλάδο του τουρισμού και του real estate θα ακυρωθούν. Γίνεται κατανοητό επίσης ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα δεχτούν πλήγμα, ενώ πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Μπακού ήδη ανησυχούν. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές πετρελαίου, τροφίμων, σωλήνων και φαρμάκων στην ασιατική χώρα, οι οποίες ενισχύθηκαν μετά τις συμφωνίες Σαμαρά - Αλίγιεφ το 2014.


Πάντως ενδιαφέρον έχει η άρνηση απάντησης που υπήρξε από τη φερόμενη ως δυνητικά ενδιαφερόμενη βελγική εταιρεία Fluxys στο «business stories» αναφορικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της σε νέο διαγωνισμό για την τύχη του ΔΕΣΦΑ. Ρωτήσαμε τη βελγική εταιρεία για το κατά πόσο ενδιαφέρεται να πάρει για τρίτη φορά τα τεύχη διαγωνισμού για την ελληνική κρατική εταιρεία, χωρίς να πάρουμε απάντηση.

Πάντως προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία προωθείται εσχάτως σε επίπεδο διαρροών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αν και είναι γνωστό ότι δεν μπορούσε να σηκώσει το τίμημα που η χώρα μας απαιτούσε για την τύχη του ΔΕΣΦΑ. Γι' αυτό και δύο φορές δεν συμμετείχε καν στη διαγωνιστική διαδικασία. Ενας τελευταίος παράγοντας που δείχνει την επίδραση της μη επίτευξης συμφωνίας είναι και η αντίδραση της ιταλικής πλευράς, η οποία συμμετείχε με την εταιρεία Snam.

Keywords
Τυχαία Θέματα