Οι δύο ημερομηνίες που θα κρίνουν την τύχη του Brexit

Σε συμφωνία για διπλή παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό όρους, κατέληξαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις επτά ώρες.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες κατέληξαν σε μια διπλή πρόταση προς την Τερέζα Μέι:

Αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει τη συμφωνία εξόδου που επετεύχθει στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο Νοέμβριο, το Brexit θα ανασταλεί μέχρι τις 22 Μαΐου

έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διεργασίες στο Λονδίνο και να υπάρξει μια οργανωμένη έξοδος.

Αν την απορρίψει, η αναβολή ισχύει μέχρι τις 12 Απριλίου, όπου έπειτα η Μεγάλη Βρετανία θα έχει την επιλογή να καθυστερήσει περαιτέρω την έξοδο του και να πάρει μέρος στις Ευρωπαϊκές εκλογές αλλιώς θα υπάρξει ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία.
Μέι: «Έχουμε φθάσει στην ώρα της απόφασης»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης», τόνισε η Μέι στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων όσον αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το ΗΒ να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Σημείωσε πως επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.

Ωστόσο, επέμεινε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Μπρέξιτ. Το ΗΒ, επανέλαβε, θα αποχωρήσει από την ΕΕ και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη.

Η Μέι είπε πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Μπρέξιτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.

Η Σημασία της Συνόδου για το Brexit

Η δήλωση του Ντόναλντ Τούσκ τη Τετάρτη που συνέδεσε το αίτημα της Τερέζα Μέι για αναβολή του Brexit με την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου - η οποία έχει απορριφθεί δύο φορές στο Λονδίνο και ακόμη και η απόπειρα τρίτης ψηφοφορίας είναι αμφίβολη - σίγουρα δυσκόλεψε τη κατάσταση.

Δεδομένου πως το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα να επικυρώσει τη συμφωνία, το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν αρκετά δύσκολο στην αρχή της Συνόδου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φάνηκε αυστηρότερος λέγοντας πως "σεβόμαστε την ψήφο του βρετανικού λαού, πρέπει όμως να είμαστε σαφείς. Μπορούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με μια αναβολή, όμως αν (στη Βρετανία) δεν ψηφιστεί η συμφωνία θα οδηγηθούμε σε Brexit χωρίς συμφωνία".

Η θέση των Ευρωπαίων ηγετών δημιούργησε ένα αδιέξοδο. Από τη μια το Βρετανικό Κοινοβούλιο αρνείτο να επικυρώσει τη συμφωνία, με την Τερίζα Μέι να ζητάει επιπλέον χρόνο για να αποφύγει ένα σκληρό Brexit και από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και επιζητούσαν να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit ζητούσαν από το Λονδίνο να επικυρώσει τη συμφωνία πριν δώσουν τη παράταση.

Τελικά αργά το απόγευμα υπήρξε πρόοδος με την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για μερική αναβολή του Brexit με διαφορετική διάρκεια ανάλογα με τις αποφάσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου φάνηκε να λύνει τα χέρια των ηγετών, οδηγώντας στο συμβιβασμό.

Το ουσιαστικό της Συνόδου, πέρα βεβαίως της αναβολής του Brexit, είναι πως για πρώτη φορά από το Βρετανικό δημοψήφισμα του 2016 η Ευρωπαϊκή πλευρά φαίνεται να κάνει πίσω στα λεγόμενα της, αναιρώντας τη δέσμευση Τούσκ για σύνδεση της αναβολής με την απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Για τώρα φαίνεται πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για ένα οργανωμένο Brexit. Παρόλα αυτά πολλά ερωτηματικά παραμένουν για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες.

«Stop Brexit»: Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια οι υπογραφές

Αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association σήμερα Παρασκευή.

Ο επίσημος ιστότοπος του κοινοβουλίου… τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες Πέμπτη, καθώς η αίτηση προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία, γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Διασημότητες και πολιτικοί

Διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν μέσω Twitter την υποστήριξή τους στην αίτηση, που μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό υπογραφών μεταξύ των αναρίθμητων άλλων στον ιστότοπο της Βουλής.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε πως «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό όσο το Brexit δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις», αλλά «τούτου λεχθέντος», απευθυνόμενη σε όσους πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δεν ακούει», πρόσθεσε: «μπορείτε να υπογράψετε εδώ», παραθέτοντας σύνδεσμο στη σελίδα όπου είναι αναρτημένη η αίτηση.

Η ηθοποιός Τζένιφερ Σόντερς ανάρτησε τον σύνδεσμο στο Twitter όταν η λειτουργία του ιστοτόπου αποκαταστάθηκε: «Δουλεύει ξανά», έγραψε. «Ανακαλέστε (τη διαδικασία με βάση) το Αρθρο 50 ώστε να παραμείνουμε στην ΕΕ».

Ανακάμπτει η στερλίνα

Η απόφαση της ΕΕ να δώσει παράταση είχε ως συνέπεια την αναστροφή του κλίματος και για το βρετανικό νόμισμα.
Συγκεκριμένα, άνοδο 0,25% σημειώνει η στερλίνα έναντι του δολαρίου στα $1,3140, ανακάμπτοντας από τα χθεσινά επίπεδα καθώς είχε κατρακυλήσει στα 1,3004 δολ., φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Νοέμβριο

Keywords
Τυχαία Θέματα