Οι εκκρεμείς συντάξεις απειλούν να «ξεφουσκώσουν» το πλεόνασμα

Των Μαίρης Λαμπαδίτη, Κωστή Πλάντζου

Διπλάσιες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδότηση από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο αποκάλυψε το «business stories».

Την πραγματική εικόνα, αντί της ρετουσαρισμένης που επιχειρεί να προβάλλει το υπουργείο Εργασίας, αποκάλυψε και η απόφαση τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο ο φορέας λαμβάνει έκτακτη ένεση ρευστότητας

ύψους 57 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ξεμπλοκάρει τις εκκρεμείς συντάξεις και να καλύψει άλλες ανάγκες του, για τις οποίες είχε σχεδόν εξαντλήσει τις διαθέσιμες πιστώσεις του για το 2019 - και μάλιστα από το α’ τρίμηνο της χρονιάς.

Στο πρώτο επίσημο έγγραφο καταγράφεται ότι το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 94.911,αντί 40.000 που έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Πώς, όμως, εξηγείται αυτή η ταχυδακτυλουργική συρρίκνωση της λίστας; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής αφαιρούν από το σύνολο τους δικαιούχους που έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των εκκρεμοτήτων διαγράφουν προσωρινά τα αιτήματα συνταξιοδότησης που έχουν κολλήσει.

Το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει ότι 91.541 από τις 94.911 εκκρεμείς συντάξεις αφορούν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μετά τις 13/5/2015, ενώ άλλες 3.370 εκκρεμούσαν και πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα καθυστέρησης για έκδοση κύριας σύνταξης αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ (έχουν φρακάρει 35.492 αιτήσεις), του ΟΑΕΕ (22.524 σε αναμονή) και στον ΟΓΑ (20.102 αιτήσεις), το σύνολο των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των εκκρεμών συντά­ξεων που επισήμως ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον τομεάρχη της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση, που αποκάλυψε την πρωτοφανή υπόθεση διαγραφής των αιτημάτων συνταξιοδότησης και αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, οι φάκελοι ασφαλισμένων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι, καθώς είχαν μπει σε ψηφιακή καραντίνα προκειμένου να μην υπολογίζονται ως εκκρεμείς στο πλαίσιο των ελέγχων των δανειστών. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, οι εντολείς χρησιμοποιούσαν τους προσωπικούς κωδικούς των υπαλλήλων εν αγνοία τους προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματα στην καραντίνα.

Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έβλεπε ότι παρά τα μπόνους και τα επιπλέον συνεργεία που συγκρότησε ο ΕΦΚΑ δεν ήταν δυνατόν να πιάσει τον στόχο έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, όπως προέβλεπε το μνημόνιο..

Στο δεύτερο έγγραφο που αφορά την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ καταγράφεται αναντιστοιχία του λογιστικού πλεονάσματος (€268.424.850) με το ταμειακό (€155.424.850), αλλά και αύξηση μόλις 2 εκατ. ευρώ στο τελικό αποτέλεσμα παρά την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 57 εκατ. ευρώ που έλαβε ο ΕΦΚΑ τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι κάποιοι στόχοι έπεσαν έξω. Με δεδομένο ότι στέρεψε η πηγή ζεστού χρήματος που λάμβανε ο ΕΦΚΑ το 2018 από το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, βρέθηκε για πρώτη φορά σε ταμειακά δύσκολη θέση. Αναγκάστηκε λοιπόν να ζητήσει και να λάβει έκτακτη ενίσχυση 57 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τρέξει την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων διατηρώντας συγχρόνως σε ικανοποιητικό επίπεδο το πλεόνασμα. Βεβαίως βασικότερη αιτία είναι η αποφυγή μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων έως και 18%, η οποία αν εφαρμοζόταν θα ενίσχυε το πλεόνασμα του 2019 με 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να δείξει ότι παρά την ακύρωση της περικοπής των 2 δισ. το Ασφαλιστικό παραμένει πλεονασματικό. Ωστόσο, χωρίς να γίνουν οι περικοπές 2 δισ. ευρώ το 2019, είχε προϋπολογιστεί πλεόνασμα 1,1, δισ. ευρώ, το οποίο θα προέκυπτε από αύξηση των εσόδων από εισφορές (λόγω ανάπτυξης και νέων προσλήψεων) καθώς και από μείωση των δαπανών για συντάξεις.

Για να διασωθεί τελικώς το πλεόνασμα στα 268,4 εκατ. ευρώ, ο ΕΦΚΑ μετέφερε τα 50 από τα 57 εκατ. ευρώ που πήρε για επιπλέον επιστροφές εισφορών σε ασφαλισμένους.

Πρόκειται για τις λάθος ή διπλές χρεώσεις του ΕΦΚΑ που είχαν καταβάλει οι ασφαλισμένοι ως το 2018 -με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχαν το 2015 και το 2016- αλλά αποκαλύφθηκαν μετά την εκκαθάριση που έγινε στα τέλη του έτους και πρέπει να επιστραφούν ή να συμψηφιστούν το 2019 σε όσους είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Οι ειδικοί στην ασφάλιση υποστηρίζουν ότι το πλεόνασμα δεν αποκλείεται να συρρικνωθεί τελικώς στα 700 εκατ. ευρώ, καθώς δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν σκοπίμως μπλοκαρισμένες οι εκκρεμείς συντάξεις και το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα