Οι Έλληνες πτυχιούχοι – ζόμπι
Το γράφουμε και το φωνάζουμε: αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς, οι ίδιοι οι Έλληνες, αν δεν πάρουμε το μάθημα μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, αν δεν γίνουμε καλύτεροι πολίτες, με μεγαλύτερη ατομική ευθύνη, αν σταματήσουμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος και κοιτάξουμε λίγο στα δικά μας σφάλματα, ίσως κάτι καλό να προκύψει.
Ίσως, μερικά χρόνια αργότερα, ώντας καλύτεροι και πιο υπεύθυνοι, να κοιτάζουμε την Ελλάδα του σήμερα και απλά να θυμόμαστε τις δυσκολίες που περάσαμε σαν μια απλή κακή ανάμνηση.
Σαφώς και όχι.
Και για να γίνω πιο σαφής: έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύει πως περίπου το 4% των Ελλήνων ανέργων ΑΠΕΡΡΙΨΕ κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2014 κάποια επαγγελματική πρόταση. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 53.680 άτομα, γεγονός που επιτρέπει να πούμε πως με μια αναγωγή σε βάθος έτους ουσιαστικά ένας στους 10 ανέργους (περί τους 200 χιλιάδες ανθρώπους) ενώ θα τους έχει προταθεί κάποια εργασία, απλά θα την απορρίπτουν. Το πιο εξοργιστικό; Οι 14.869 από αυτούς απέρριψαν τη δουλειά όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά εξαιτίας του ότι δεν τους άρεσε ο τόπος εργασίας!
Μπορεί λοιπόν ένας λαός που βρίσκεται στην άβυσσο της ανεργίας να έχει μια τέτοια «κάστα» ανθρώπων που παρά το ότι είναι άνεργοι, παρά το ότι λαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας, δεν πηγαίνουν στη δουλειά γιατί «έτσι τους αρέσει»; Και το χειρότερο: μπορεί η τόσο ταλαιπωρημένη κοινωνία μας να ανέχεται κι από πάνω την κριτική όλων αυτών των τεμπελχανάδων για το «άδικο σύστημα», την «κακούργα κοινωνία», την «ατυχία» τους και άλλα χαριτωμένα; Κριτική που σε όλες τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τους …άλλους, όμως ποτέ τα ίδια τα άτομα που κλωτσάνε ευκαιρίες απασχόλησης.
Για ποιο λόγο όμως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω περίεργα; Από τη δεκαετία του ’80 και μετά – και σε μια από τις θετικές τομές της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – δόθηκαν μεγάλες ευκαιρίες σπουδών σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Κάθε σπίτι – και προς τιμήν του – θεώρησε πως πρέπει να δημιουργήσει μια επόμενη νέα γενιά, καλύτερη και πιο σπουδασμένη. Αυτός ο πληθωρισμός πτυχιούχων σύντομα μετατράπηκε και σε πληθωρισμό επαγγελματιών. Κι εδώ αποδείχθηκε πως το Κράτος μας πιάστηκε ανέτοιμο.Το ίδιο όμως ανέτοιμοι πιάστηκαν και πολλοί πτυχιούχοι.
Κατανοώ πως είναι πολύ δύσκολο να πεις σε έναν νέο άνθρωπο με σπουδές, ξένες γλώσσες και μεταπτυχιακά πως θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να στρέψει λόγω ανεργίας και χαμηλής απορρόφησης της ειδικότητας του, το ενδιαφέρον σε κάτι άλλο. Όμως η ζωή είναι ζωή. Το να επιλέγουν οι νέοι μας να κάθονται στο σπίτι και πεισματικά να περιμένουν τη δουλειά των ονείρων τους, είναι καταστροφικό. Περισσότερο καταστροφικό είναι το γεγονός πως πολλοί γονείς αρνούμενοι να δουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, επιλέγουν το χαρτζιλίκωμα αυτών των παιδιών ακόμα και μέχρι τα σαράντα τους, καλύπτοντας το λάθος με ένα ακόμα μεγαλύτερο λαθος.
Σε μια μικροαστική και έξω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο αντίληψη, οι Έλληνες προτιμούν την «τίμια αεργία» με τα λεφτά της μαμάς και του μπαμπά από την «ατιμασμένη» εργασία σε κάτι άλλο εκτός των σπουδών τους. Κι αυτό – δυστυχώς – είναι η κακή κληρονομιά που το εκπαιδευτικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε. Κάτω από ένα πνεύμα λαϊκισμού, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έγινε με προγραμματισμό αλλά βασίστηκε στον φθηνό εντυπωσιασμό. Ακόμα θυμάμαι τους πανηγυρισμούς των γονιών όταν τα παιδιά τους έμπαιναν στη Θεολογική σχολή ή ακόμα και στο τελευταίο ΤΕΙ της συμφοράς μόνο και μόνο γιατί «θα πάρουν ένα πτυχίο». Υπό το βάρος της πασοκικής προπαγάνδας της εποχής, κανένας δεν έβλεπε πως η χώρα δεν χωράει άλλους δικηγόρους, γιατρούς, δημοσιογράφους (να μην μένουμε κι εμείς απ΄έξω). Και το ΠΑΣΟΚ επένδυσε συνειδητά σε αυτόν τον μικροαστισμό του Έλληνα. Ουσιαστικά χειραγώγησε και τελικά εγκλώβισε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες σε αυτόν. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας δήθεν μορφωμένης και ευρισκόμενης σε τεχνητή ευμάρεια κοινωνίας.
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Κι αυτό διότι η Ελλάδα παρήγαγε πτυχιούχους δεν παρήγαγε όμως τους πτυχιούχους που πραγματικά χρειαζόταν. Όμως κατά τα χρόνια του 80 και 90 το ζητούμενο δεν ήταν ο προγραμματισμός. Ζητούμενο ήταν το πόπολο να είναι ευχαριστημένο. Να ζει με το όραμα του «πτυχίου» και της μελλοντικής επιτυχίας. Μόνο που αυτή η δήθεν επιτυχία καταλήγει στο να έχει διαμορφώσει σήμερα μια γενιά πτυχιούχων – ζόμπι, που ούτε τι να κάνουν τα πτυχία τους ξέρουν, και – δυστυχώς – ούτε και τις ζωές του.
Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πού πλημμύρισε τουρίστες η Ελλάδα
- 10 χρόνια γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Τί έγραψαν οι άνθρωποι της ζεύξης
- «Έφυγε» η αμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ
- ΕΝΦΙΑ: «Χειρόγραφα» οι αιτήσεις για απαλλαγή ή έκπτωση φόρου
- Στα ύψη τα κέρδη των τραπεζών
- 130 Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιράκ
- Στον «αέρα» 100.000 πολίτες με στεγαστικά δάνεια μέσω του ΟΕΚ
- ΕΝΦΙΑ: Κύριοι υπουργοί, διαβάστε το Δελτίο της Alpha Bank και…ανοίξτε τα μάτια σας…
- Είσαι έτοιμος για την επανάσταση;
- OI ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Σε ιδιώτη προσφεύγει ξανά η Εγνατία για να λειτουργήσει τον αυτοκινητόδρομο
- Συρρικνώθηκε 6,8% η ιαπωνική οικονομία το β' τρίμηνο του 2014
- Ύφεση βλέπουν αναλυτές και Eurobank - Ανάπτυξη βλέπει το ΚΕΠΕ - Σήμερα οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ
- Εφυγε από τη ζωή η Αμερικανίδα ηθοποιός Lauren Bacall
- Αυτές είναι οι μετοχές που αγοράζει στην Ευρώπη η Morgan Stanley
- Αύριο η εκταμίευση του 1 δισ. - Επικυρώνεται σήμερα από το Euro Working Group
- Οι Έλληνες πτυχιούχοι – ζόμπι
- Ακινησία με επιδόματα vs δουλειά με ρίσκο ή πώς ο ΕΝΦΙΑ σταματά την χρηματόδηση - εργασία -μετακίνηση
- Buy από τη Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές που θα ωφεληθούν από την πτώση του ευρώ

- Τελευταία Νέα New Money
- Οι Έλληνες πτυχιούχοι – ζόμπι
- Ακινησία με επιδόματα vs δουλειά με ρίσκο ή πώς ο ΕΝΦΙΑ σταματά την χρηματόδηση - εργασία -μετακίνηση
- Σε ιδιώτη προσφεύγει ξανά η Εγνατία για να λειτουργήσει τον αυτοκινητόδρομο
- Αύριο η εκταμίευση του 1 δισ. - Επικυρώνεται σήμερα από το Euro Working Group
- Ύφεση βλέπουν αναλυτές και Eurobank - Ανάπτυξη βλέπει το ΚΕΠΕ - Σήμερα οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ
- Αυτές είναι οι μετοχές που αγοράζει στην Ευρώπη η Morgan Stanley
- Buy από τη Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές που θα ωφεληθούν από την πτώση του ευρώ
- Εφυγε από τη ζωή η Αμερικανίδα ηθοποιός Lauren Bacall
- Συρρικνώθηκε 6,8% η ιαπωνική οικονομία το β' τρίμηνο του 2014
- Ύφεση βλέπουν αναλυτές και Eurobank - Ανάπτυξη βλέπει το ΚΕΠΕ - Τετάρτη οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Τασούλας: Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα ο τάφος της Αμφίπολης
- Στο γκισέ 6,1 εκατ. φορολογούμενο λόγω ΕΝΦΙΑ
- PlayStation 4: Πωλήθηκαν 10 εκατ. κονσόλες σε λιγότερο από εννέα μήνες!
- Eπιστρέφονται άδειες και πινακίδες για τον Δεκαπενταύγουστο
- Ανοίγει η αγορά του αερίου
- Πέθανε η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ
- Συνεργάτες του Μαζιώτη στη γιάφκα στα Πατήσια
- Κάλυψη για 89.000 παιδιά
- Επιχείρησαν να κάψουν αλλοδαπούς